• Το Γνωρίζατε;
  • Ο Ντεκάρτ ανακάλυψε το «Σύστημα Συντεταγμένων», παρατηρώντας μια μύγα να περπατάει σ' ένα ταβάνι με πλακάκια.

«Οι Έλληνες μπορούν ακόμα να ελπίζουν για τα χρήματα…»

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

«Οι Έλληνες μπορούν ακόμα να ελπίζουν για τα χρήματα…»

Δημοσίευση από Agrafos »

H ευρωζώνη δεν θα αφήσει την Ελλάδα ακόμα να καταρρεύσει. Παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν εκπλήρωσε τις υποσχόμενες περικοπές για το 2011 και το 2012, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, την Δευτέρα το βράδυ, άφησαν ανοιχτή την πιθανότητα η Αθήνα, αυτό το μήνα, ξανά να λάβει δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Χωρίς αυτά τα χρήματα - 8 δις ευρώ, την έκτη δόση από το δάνειο έκτακτης ανάγκης του περασμένου έτους, συνολικού ύψους 100 δις ευρώ - η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Οι συνέπειες αυτού θα πλήξουν σοβαρά όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών De Jager και οι ομόλογοί του από τις χώρες της ευρωζώνης δεν παίρνουν ακόμη την απόφαση για τα νέα χρήματα, έως ότου η επιτροπή ελέγχου των δανειστών, να έχει έτοιμη την έκθεση για την Ελλάδα . Αυτή η έκθεση θα πρέπει να είναι έτοιμη στα μέσα Οκτωβρίου.

Από ακόμη εμπιστευτικά στοιχεία της αποστολής ελέγχου φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση από τα 27 μέτρα λιτότητας που νωρίτερα είχε ανακοινώσει, έχει υλοποιήσει μόνο τα 11. Με τις άλλες προτάσεις δεν έχει γίνει τίποτα ή αναμένεται η εκτέλεσή τους . Από την σημαντική εξοικονόμηση στην υγειονομική περίθαλψη, ύψους σχεδόν ενός δις ευρώ, σύμφωνα με την αποστολή, δεν πραγματοποιήθηκε σχεδόν τίποτα.

Ότι η Αθήνα δεν πραγματοποιεί πάλι τις υποσχόμενες εξοικονομήσεις, δεν αποτελεί έκπληξη για τον De Jager. 'Είμαι εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα απογοητευμένος με τα ελληνικά στοιχεία', είπε κατά την έναρξη των διαβουλεύσεων με τους ομολόγους του.

Ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση κάνει εξοικονόμηση πόρων, βαραίνει πολύ στην απόφαση, για το αν θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Βενιζέλο 'έχουν ληφθεί όλες οι αναγκαίες και δύσκολες αποφάσεις' που οι δανειστές απαιτούν από την χώρα του. Αυτός υπολογίζει ότι θα εκταμιευτούν στο τέλος αυτού του μήνα τα 8 δις ευρώ.

Η κρίση του ευρώ οδήγησε, τη Δευτέρα, σε πτώση των τιμών των μετοχών και σε αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η πίεση στους υπουργούς να κρατήσουν ζωντανή την Ελλάδα, είναι μεγάλη. Η δέσμευση ενός δευτέρου δανείου έκτακτης ανάγκης (109 δις ευρώ), το περασμένο καλοκαίρι, δεν έχει πείσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Την επόμενη Κυριακή, θα συναντηθούν η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί στο Βερολίνο, για να συζητήσουν για την κρίση. Για την Ιταλία και την Ισπανία, εν τω μεταξύ, γίνεται όλο και πιο ακριβό το να δανειστούν, κι έτσι, για τις χώρες αυτές, μια προσφυγή στο ευρωπαϊκό ταμείο έκτακτης ανάγκης δεν είναι πλέον κάτι το υποθετικό. Σε αυτή την περίπτωση, το υπόλοιπο ποσό που υπάρχει στο ταμείο (περίπου 500 δις ευρώ), είναι εντελώς ανεπαρκές.

Εμπλεκόμενοι διπλωμάτες, εξάλλου, εκτιμούν ως πολύ πιθανή μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας κατά το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επομένου έτους. Στην περίπτωση αυτή, ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών χρεών θα παραγραφεί. Μια τέτοια δραστική απόφαση απαιτεί εγγυήσεις κεφαλαίων από το κράτος για τις τράπεζες που θα υποστούν τις απώλειες. Η ΕΚΤ είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε ένα τέτοιο σενάριο..

Η ΕΚΤ φοβάται ένα οικονομικό χάος, εάν οι αγορές στη συνέχεια, ξεφορτωθούν μαζικά τα ομόλογα άλλων αδύναμων κρατών της ευρωζώνης.

Η κρίση του ευρώ περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από την απροθυμία του Σλοβακικού κοινοβουλίου να δοθούν ευρύτερες εξουσίες στο ταμείο έκτακτης ανάγκης. Πάνω σε αυτό, οι αρχηγοί των χωρών της ευρωζώνης, το περασμένο καλοκαίρι, κατέληξαν σε συμφωνία αλλά θα πρέπει να την επικυρώσουν όλα τα εθνικά κοινοβούλια. Μια αρνητική ψήφος από την Σλοβακία, καθιστά το ταμείο έκτακτης ανάγκης ανίσχυρο. Τις επόμενες μέρες, η Σλοβακία θα υποστεί τεράστια πίεση για να καταπιεί τις αμφιβολίες της.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Financieele Dagblad σε άρθρο του δημοσιογράφου Martin Visser, με τίτλο: και υπότιτλο: , όπου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν εμπλακεί σε μια σκληρή μάχη σχετικά με την εκταμίευση του δανείου έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τους Έλληνες, θα χρεοκοπήσουν μέσα σε δύο βδομάδες, εκτός αν λάβουν τα χρήματα. Κάποιοι ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών αρνήθηκαν να υποκύψουν σε αυτή την απειλή και θέλουν η Ελλάδα να παγώσει τις κρατικές δαπάνες.

Η τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν υιοθετήσει τα μέσα Οκτώβρη ως την προθεσμία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8 δις ευρώ. Εντούτοις, αυτή η προθεσμία δε φαίνεται να είναι αυστηρή, διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι τότε να πληρώσει για κρατικά ομόλογα που λήγουν.

Εντούτοις, οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο δεν συμφωνούν σε αυτό το θέμα. Ο Υπουργός του Βελγίου, μεταξύ άλλων, θέλει να αναληφθεί γρήγορα δράση, εξαιτίας των πιέσεων των αγορών, οι οποίες εδώ και βδομάδες είναι σε πανικό, εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από την Ελλάδα. Άλλοι, μεταξύ αυτών και ο ολλανδός Υπουργός Jan Kees de Jager, προσπαθούν να παραβλέψουν την αναταραχή στις αγορές όσο το δυνατόν περισσότερο και θέλουν να ασκηθεί η μέγιστη πίεση στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσπάθησε να πιέσει για μια απόφαση σχετικά με την επόμενη δόση, λέγοντας τη Δευτέρα ότι έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τους επιθεωρητές της τρόικας. Υποστήριξε ότι η επιθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, αλλά πηγές κοντά στην τρόικα το αρνούνται αυτό. Η Επιτροπή αναμένει ότι η αποστολή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αλλά κάποιες πηγές πιστεύουν ότι ο έλεγχος μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

'Υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσον οι Έλληνες μπορούν να κάνουν όσα υπόσχονται να κάνουν', είπε μια πηγή. 'Σε κάθε περίπτωση, δε θα το καταφέρουν αυτό το χρόνο, αφού απομένουν μόνο τρεις μήνες.'

Όπως φαίνεται, τα πρόσθετα μέτρα που παίρνει τώρα η κυβέρνηση θα αποδώσουν καρπούς τον επόμενο χρόνο. Η τρόικα έχει 'μεγάλες επιφυλάξεις' σχετικά με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Έλληνες για το 2012, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για την ανάπτυξη της οικονομίας, ώστε να δώσει κανείς μεγάλη αξία σε αυτές τις προβλέψεις.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Πολιτική”