• Το Γνωρίζατε;
  • Ο Απόστολος Παύλος είπε για τους Κρητικούς: «Κρήτες αεί ψεύσται, κακά θηρία, γαστέρες αργαί» («Οι Κρητικοί είναι πάντοτε ψεύτες, κακά και ανήμερα θηρία και αχόρταστες κοιλιές») [«Προς Τίτον επιστολή», Α΄12]

Έρχονται τα «έξυπνα σύνορα»

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Έρχονται τα «έξυπνα σύνορα»

Δημοσίευση από Agrafos »

Η ΕΕ θέλει να παρουσιάζεται ανοιχτή και ελκυστική στον υπόλοιπο κόσμο. Ως εκ τούτου, η πρόσβαση πολιτών από χώρες εκτός ΕΕ πρέπει να είναι κατά το δυνατόν απλή και άνετη. Κατά την παρουσίαση του σχεδίου «έξυπνα σύνορα» (Smart Borders) αναφέρθηκαν στα οφέλη που απορρέουν από αυτό για όσους ταξιδεύουν συχνά, για τις υπηρεσίες συνοριακών ελέγχων στα κράτη-μέλη της ΕΕ και για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (EuroStat), το 2011 οι αλλοδαποί ταξιδιώτες απέφεραν στην ευρωπαϊκή οικονομία 271 δισ. Ευρώ.
Ο μηχανισμός «έξυπνα σύνορα» περιλαμβάνει δύο βασικά μέρη, τα οποία σχεδιάζεται να υιοθετηθούν τη χρονιά 2017/18 από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ: Το πρόγραμμα καταχώρισης των ταξιδιωτών (Registered Travellers Programm, RTP) και το σύστημα εισόδου / εξόδου (Entry-Exit System, EES). Περίπου 2.000 σημεία συνοριακού ελέγχου, καθώς επίσης και όλα τα διεθνή αεροδρόμια και λιμάνια προβλέπεται να εφοδιαστούν με το νέο μηχανισμό. Τα έξοδα υπολογίζεται να ανέλθουν σε 1,1 δισ. ευρώ.

Μέσω του RTP θα καταχωρούνται και θα ελέγχονται οι μη ευρωπαίοι πολίτες κατά την είσοδο και έξοδό τους από την ΕΕ. Οι ταξιδιώτες θα παίρνουν με την καταβολή ενός τέλους ένα είδος τσιπ, το οποίο θα χρησιμοποιούν κατά το πέρασμά τους από τα σημεία αυτόματου συνοριακού ελέγχου. Το EES, από την άλλη, προβλέπεται να καταγράφει τα βιομετρικά στοιχεία όλων των μη Ευρωπαίων που εισέρχονται στην ΕΕ, καθώς και τη διάρκεια νόμιμης παραμονής που προβλέπει η βίζα τους. Αυτές οι πληροφορίες θα τίθενται στη διάθεση των υπόλοιπων χωρών-μελών της ΕΕ με στόχο να αποτραπεί η παραβίαση του προβλεπόμενου διαστήματος παραμονής πολιτών τρίτων χωρών στην ΕΕ. Τα στοιχεία προβλέπεται να αποθηκεύονται για έξι μήνες, ενώ για μη Ευρωπαίους που υπερβαίνουν την προβλεπόμενη διάρκεια παραμονής τους στην ΕΕ, θα μπορούν να διατηρούνται επ’ αόριστον.

Επόμενο βήμα για την έγκριση του σχεδίου της Κομισιόν είναι η συζήτησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Διεθνή”