• Το Γνωρίζατε;
  • H λέξη τουρισμός προέρχεται από την πρώτη μαζική επίσκεψη στην ιστορία: έγινε στην γαλλική περιοχή Tours.

Σαμαράς: «Hθελα να διασφαλίσω την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας»

Συντονιστής: Agrafos

Airetikos
Συντάκτης
Συντάκτης
Δημοσιεύσεις: 707
Εγγραφή: Πέμ 24 Μαρ 2011, 19:24

Σαμαράς: «Hθελα να διασφαλίσω την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας»

Δημοσίευση από Airetikos »

Για κυβέρνηση περιορισμένης εντολής και χρονικής διάρκειας μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, 12 ώρες περίπου μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Ν.Δ., με τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος, όπου και συζητήθηκε το πλαίσιο της συμφωνίας για το νέο κυβερνητικό σχήμα, εξήγησε τη στάση του που ήταν, όπως είπε, στα πλαίσια των έκτακτων εθνικών αναγκών.

Ο κ. Σαμαράς, ανέφερε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει ως μοναδικό σκοπό να διαχειριστεί τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, με ταυτόχρονη απομάκρυνση του κ. Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

Στη σύσκεψη παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι δύο αντιπρόεδροι κκ. Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας που ήταν από τα στελέχη που υποστήριζαν την ανάγκη για εθνική συνεννόηση, αλλά και άλλα στελέχη, όπως οι κκ. Α. Λυκουρέντζος, Κ. Τασούλας, Ε. Στυλιανίδης, Ν. Δένδιας, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Κουμουτσάκος, Κ. Μαρκόπουλος, Ευ. Αντώναρος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Κ. Τζαβάρας, Π. Παυλόπουλος, Α. Σπηλιωτόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι η δύσκολη θέση που βρέθηκε η Ελλάδα και κυρίως η αποσταθεροποίηση της σχέσης της με την ΕΕ τον οδήγησε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Παπανδρέου για να προκύψει το σχήμα που θα γνωρίζουμε σήμερα.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς επέκρινε τον κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι οι χειρισμοί του οδήγησαν τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη θέση, δημιουργώντας ένα πολύ αρνητικό κλίμα.

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. εκφράζουν την ικανοποίησή τους και για το γεγονός πως με τη στάση του κ. Σαμαρά διασφαλίστηκε ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και η παραμονή της στην ευρωζώνη.

Επίσης, επιμένουν ότι ένα από τα κέρδη τους είναι η εξασφάλιση της ημερομηνίας των πρόωρων εκλογών, που θα είναι η 19η Φεβρουαρίου σε συνδυασμό με την παραίτηση του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

«Πρέπει παντού να τονίζουμε πως δεν συγκυβερνούμε. Αυτό που έκανε ο πρόεδρος ήταν μια πατριωτική κίνηση και όφειλε να το κάνει εδώ που φθάσαμε λόγω των εκγληματικών λαθών του Παπανδρέου» τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος

Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και για το γεγονός ότι απομονώθηκε η Ελλάδα με ευθύνη του Πρωθυπουργού και άρα έπρεπε η Ν.Δ. να κρατήσει τη χώρα στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη, ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα έχει συγκεκριμένο στόχο και χρόνο.

Ουσιαστικά, η αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρεί να αποδυναμώσει την επικοινωνιακή εικόνα που έχει διαμορφωθεί ότι θα συγκυβερνήσει. Γι' αυτό τα ηγετικά στελέχη της μεταδίδουν ότι η Ν.Δ. θα έχει λόγο, αλλά όχι ρόλο στη νέα κυβέρνηση, επιμένουν στον μεταβατικό χαρακτήρα του νέου σχήματος και θεωρούν ότι δεν θα έχει τελικά πολιτικό κόστος η στήριξη του συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος.

Η περίπτωση να συμμετάσχει η Ν.Δ. στο σχήμα θα είναι η συμμετοχή του αντιπροέδρου του κόμματος κ. Στ. Δήμα, αν και αυτό ακόμα δεν θεωρείται οριστικό, αλλά όλα αυτά θα κλειδώσουν με την άφιξη του κ. Λ. Παπαδήμου στην Αθήνα το απόγευμα.

Μέχρι στιγμής, η ΝΔ επιμένει ότι δεν θα συμμετάσχουν «γαλάζια» στελέχη στην κυβέρνηση, αν και όλα είναι ανοικτά και ζητά τις παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών που εμπλέκονται με την εκλογική διαδικασία, των κκ. Χ. Καστανίδη (Εσωτερικών), Μ. Παπαϊωάννου (Δικαιοσύνης), Χρ. Παπουτσή (Προστασίας του Πολίτη και Ηλ. Μόσιαλου (Επικρατείας), αλλά και του κ. Π. Μπεγλίτη (Εθνικής Άμυνας), λόγω των πρόσφατων κρίσεων στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ένα από τα θέματα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ηγεσία της Ν.Δ. είναι οι αντιδράσεις που αρχίζουν και εκδηλώνονται από ορισμένους βουλευτές και στελέχη με απήχηση στην κομματική βάση που μιλάνε για «μνημονιακή» στροφή του κόμματος.

Επιστροφή στο “Πολιτική”