• Το Γνωρίζατε;
  • Οι Εσκιμώοι είναι ο μοναδικός λαός που δεν παίζει τυχερά παιχνίδια.

Tο… μετέωρο βήμα του Βενιζέλου

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 554
Εγγραφή: Σάβ 27 Ιουν 2009, 15:47
Γένος:
Ελλάδα

Tο… μετέωρο βήμα του Βενιζέλου

Δημοσίευση από Admin »

Ο υπουργός Οικονομικών επέστρεψε από το Eurogroup μουδιασμένος και περισσότερο προβληματισμένος. Όταν έφτασε στο Λουξεμβούργο είχε την ελπίδα πως με τα νέα μέτρα θα έπειθε τους ομολόγους του, οπότε στο έκτακτο Eurogroup, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις 13 Οκτωβρίου θα άνοιγε ο δρόμος για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε. Οι ευρωπαίοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, ενώ τα εκτός στόχων έλλειμμα και χρέος δημιούργησαν περαιτέρω προβληματισμό.
Και τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι είπαν στον έλληνα υπουργό Οικονομικών πως είναι αναγκαία η τροποποίηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και το μεγαλύτερο «κούρεμα» για τα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές.
Στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υποστηρίζουν πως ο υπουργός «έχασε το χρώμα του», ακούγοντας για αλλαγές στο PSI , καθώς προσδοκούσε πως μέσα στο Νοέμβριο θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία με επιτυχία, δεδομένου πως η συμμετοχή είχε ξεπεράσει το 90%.
Όμως οι ευρωπαίοι φάνηκαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αλλαγές στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, αφού διαπίστωσαν πως τα νούμερα δεν βγαίνουν και πως το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Οι υπουργοί Οικονομικών άφησαν στο χθεσινό Εurogroup να διαφανεί ότι ενδέχεται να ζητηθεί από τους ομολογιούχους να αποδεχτούν υψηλότερο haircut από το 21% που περιελάμβανε η συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων. Με το αρχικό σχέδιο, οι ομολογιούχοι θα συμμετείχαν με 50 δισ. ευρώ στο πακέτο διάσωσης των 159 δισ. ευρώ. «Σε ό,τι αφορά το PSI, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι έχουμε βιώσει αλλαγές από την 21η Ιουλίου, όταν λήφθηκε η απόφαση», παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean Claude Juncker. «Συζητάμε τεχνικές αναθεωρήσεις».
Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να μην αναφέρθηκε καθόλου στο συγκεκριμένο θέμα κατά τη συνέντευξή του, ωστόσο τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Maria Fekter. "Η ευρωζώνη μελετά το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το ελληνικό χρέος, καθώς οι περισσότεροι διάλεξαν την επιλογή που είναι πιο ακριβή για τις κυβερνήσεις", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με το Reuters, η Fekter ανέφερε ότι οι περισσότεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων διάλεξαν τη μια από τις τέσσερεις επιλογές που περιλάμβανε η πρόταση του IIF, την ανταλλαγή ομολόγων στο άρτιο με νέα 30ετή ομόλογα με μηδενικό κουπόνι αξιολόγησης ΑΑΑ. Η πρόταση του IIF βασίστηκε στην υπόθεση ότι και υπήρχε ενδιαφέρον από τους επενδυτές και για τις τέσσερεις επιλογές, αλλά σύμφωνα με τη Fekter οι περισσότεροι διάλεξαν την πρώτη.
Γιατί όμως ο Βενιζέλος αγχώθηκε τόσο; Η απάντηση έρχεται από τραπεζικούς κύκλους, οι οποίοι τονίζουν πως το μεγαλύτερο κούρεμα θα επιφέρει νέες ζημίες στις ελληνικές τράπεζες, επιδεινώνοντας την εικόνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Οι επιπτώσεις στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών από ένα haircut της τάξης του 50% θα ήταν πολύ μεγάλες για να τις αντέξει μια τραπεζική αγορά που βρίσκεται ήδη σε ύφεση και οι τράπεζες θα έπρεπε να στραφούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - και να κρατικοποιηθούν - ή να καταρρεύσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας. Γι’ αυτό το λόγο από το πρωί ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλο, αλλά και με τους επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας.
Μάλιστα κύκλιο από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως είναι πολύ πιθανό αργά το βράδυ να υπάρξει σύσκεψη του υπουργού με κορυφαίους τραπεζικούς παράγοντες.
«Καρφιά» για τις αποκρατικοποιήσεις
Στη… γωνία βρέθηκε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup και για τις καθυστερήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Οι ευρωπαίοι την αμφιβολία τους για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση, καθώς τρεις μήνες πριν το το τέλος του έτους δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία αποκρατικοποίηση, πλην της πώλησης του ποσοστού του ΟΤΕ. Η φράση του κ. Γιούνκερ είναι χαρακτηριστική : "Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις με πωλήσεις ποσοστών σε εταιρίες, γη, κτηματική περιουσία (land, realestate) και σε παραχωρήσεις περιουσίας για εκμετάλλευση".

Επιστροφή στο “Πολιτική”