Πιο συγκρατημένες είναι οι σημερινές αντιδράσεις του διεθνούς τύπου έπειτα από τον χθεσινό αρχικό ενθουσιασμό για τις «πειστικές πρωτοβουλίες που επιτέλους παίρνουν» οι ευρωπαίοι ηγέτες προκειμένου να διαχειριστούν την ελληνική περίπτωση και να αποτρέψουν τις διαλυτικές για την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία συνέπειες που θα είχε ενδεχομένως η μολυσματική μετάδοση της κρίσης. Ο αγγλοσαξωνικός τύπος εκφράζει σκεπτικισμό για τις υφιστάμενες ακόμη διαφωνίες στους κόλπους της ευρωζώνης, ο γαλλικός τύπος εκφράζει αμφιβολίες για τις τελικές αποφάσεις των Γερμανών, ενώ ο γερμανικός παραδόξως εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξος για το μέλλον.
Μιλώντας με όρους χρηματιστηρίου θα έλεγε, βεβαίως, κανείς ότι οι γερμανικές εφημερίδες έχουν ήδη «προεξοφλήσει» όλες τις καταστροφές και που θα μπορούσαν να συμβούν στην Ελλάδα και στις άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης και τώρα προτάσσει πιο... εποικοδομητικούς προβληματισμούς περί του «τι δέον γενέσθαι» για την υπέρβαση της κρίσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Handelsblatt αναφέρει δηλώσεις της αυστριακής υπουργού Οικονομικών Μαρίας Φέκτερ, με τις οποίες η επικεφαλής μιας κυβέρνησης που επί σειρά μηνών εμφανιζόταν «γερμανικότερη της γερμανικής» σε ό,τι αφορά την αυστηρότητα της αντιμετώπισης της Ελλάδας, σημειώνει ότι πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία η χρεοκοπία της Ελλάδας διότι αυτή, αν συνέβαινε, θα στοίχιζε 5 δισ. ευρώ στους αυστριακούς φορολογούμενους - και είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι πρώτη φροντίδα όλων των Βορειοευρωπαίων πολιτικών είναι η εκλογική πελατεία τους.
Η Φέκτερ καλεί μάλιστα μέσω της Handelsblatt τους συναδέλφους της να κόψουν το βήχα των επενδυτών που κερδοσκοπούν κατά της Ελλάδας! Αίσθηση προκαλεί και η δήλωση που έκανε επίσης στην Handelsblatt ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου Bosch Φραντς Φέρενμπαχ. Ο γερμανός μεγαλομάνατζερ προειδοποιεί τους πολιτικούς ηγέτες ότι «η καταστροφή της ευρωζώνης θα ήταν πολύ πιο κοστοβόρα από τη διάσωσή της» και τους καλεί να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Βεβαίως η Handelsblatt είναι μια σοβαρή οικονομική εφημερίδα. Η λαϊκιστική Bild επικαλούμενη πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση και από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, τις οποίες όμως δεν κατονομάζει, υποστηρίζει ότι σε ιδιωτικές συζητήσεις η γερμανική πολιτική ηγεσία έχει προεξοφλήσει την χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του τρέχοντος έτους. «Γι' αυτό η Γερμανία θέλει να επεκτείνει τις λειτουργίες του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF). Για να στηρίξει τις τράπεζες και τις άλλες χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα μια χρεοκοπία», σημειώνει χαρακτηριστικά η Bild, η οποία υπεραπλουστεύει το θέμα αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες του τύπου «ελεγχόμενη χρεοκοπία» ή «μέγεθος του κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Στην έννοια του όρου «επέκταση του EFSF» δεν φαίνεται, ωστόσο, να περιλαμβάνουν οι Γερμανοί την αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου πέραν των 440 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε χθες χωρίς περιστροφές κατά της αύξησης των κονδυλίων και αυτή τη θέση του σχολιάζουν οι γαλλικές εφημερίδες, εκφράζοντας το φόβο ότι η στάση του Βερολίνου δεν θα θωρακίσει τη γραμμή άμυνας που χαράσσει η ευρωζώνη απέναντι στην κρίση - και στις επιπτώσεις από το οιοδήποτε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους βεβαίως.
Η κρίσιμη ψηφοφορία στη γερμανική Κάτω Βουλή (Bundestag) για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του EFSF θα γίνει μεθαύριο, Παρασκευή, και η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos θεωρεί ότι «οι φήμες που φέρουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να προωθούν μιαν αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου», φήμες που δεν είναι αβάσιμες σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, «συμπίπτουν με μια κακή στιγμή για την Ανγκελα Μέρκελ». Η Les Echos εκφράζει το φόβο ότι εν τέλει η αύξηση των κονδυλίων του EFSF, αν τελικώς επιτευχθεί, θα είναι πολύ μικρότερη από τα 2 τρισ. ευρώ που λέγεται ότι θα έφθαναν.
Οι Financial Times στο σημερινό πρωτοσέλιδό τους διαπιστώνουν «διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων για τους όρους διάσωσης της Ελλάδας» και συγκεκριμένα γι ατο δεύτερο πακέτο διάσωσης των 109 δισ. ευρώ. «Επτά από τις 17 χώρες-μέλη ζητούν από τους ιδιώτες πιστωτές να διαγράψουν περισσότερο από το ελληνικό χρέος που κατέχουν», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η βρετανική οικονομική εφημερίδα εξηγεί ότι οι διαφωνίες ανέκυψαν εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών ότι η χρηματοδότηση που θα χρειαστεί η Αθήνα θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που υπολόγιζαν οι ειδικοί προ διμήνου.
Στο ίδιο μήκος κύματος οι New York Times θεωρούν ότι η Ευρώπη πλησιάζει σε μια συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας και την επέκταση του EFSF που θα είναι όμως κατώτερη των προσδοκιών και ως εκ τούτου αμφίβολης αποτελεσματικότητας. «Η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίζεται γι' άλλη μια φορά αδύναμη πολιτικά να επιβάλει στο εσωτερικό της χώρας της μια θέση που θα εξασφάλιζε ένα ισορροπημένο μέλλον για την Ευρώπη και για το κοινό νόμισμά της», αναφέρει η ΝΥΤ. Και εξηγεί ότι η γερμανική κοινή γνώμη δεν είναι ευτυχής για το βάρος που καλούνται να επωμιστούν οι Γερμανοί στη διπλή επιχείρηση διάσωσης, της Ελλάδας και της ευρωζώνης.
Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι οι αναλυτές των διαφόρων εφημερίδων αναφέρουν ότι η Μέρκελ θα συναντήσει δυσκολίες στην έγκριση της αναθεώρησης του ΕFSF, παραγνωρίζοντας το ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό και το Κόμμα των Πρασίνων, υποστηρίζουν αναφανδόν την αύξηση των κονδυλίων του EFSF. Από μια άποψη, δηλαδή, η Μέρκελ έχει την «άνεση» να υποστεί ακόμη και διαρροές από βουλευτές όχι μόνο των... προασπιστών των γερμανών φορολογουμένων Ελευθέρων Δημοκρατών, αλλά και από βουλευτές του δικού της, Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Στο θέμα των πιέσεων που υφίστανται οι ευρωπαϊκές τράπεζες να δεχθούν «βαθύτερο κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν δίνει έμφαση και η επίσης αμερικανική Wall Street Journal. Η WSJ στο πρωτοσέλιδό της σημειώνει επίσης ότι «η χθεσινή ψήφιση από την Ελληνική Βουλή της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα ανοίγει το δρόμο για τη χορήγηση μεγαλύτερης βοήθειας προς την Ελλάδα».
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η μαζική παραγωγή ρολογιών ξεκίνησε στις Η.Π.Α. το 1860. Σήμερα, η παγκόσμια παραγωγή ξεπερνάει τα 500 εκατομμύρια ρολόγια ετησίως.
Σκεπτικισμός μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Παπανδρέου
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos