• Το Γνωρίζατε;
  • Ο Ντεκάρτ ανακάλυψε το «Σύστημα Συντεταγμένων», παρατηρώντας μια μύγα να περπατάει σ' ένα ταβάνι με πλακάκια.

Συνέχεια στο θρίλερ των διμερών εγγυήσεων

Συντονιστής: Agrafos

Airetikos
Συντάκτης
Συντάκτης
Δημοσιεύσεις: 707
Εγγραφή: Πέμ 24 Μαρ 2011, 19:24

Συνέχεια στο θρίλερ των διμερών εγγυήσεων

Δημοσίευση από Airetikos »

Συνεχίζεται, εν μέσω νέων σεναρίων περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, το σίριαλ με το ζήτημα της παροχής εγγυήσεων από την Ελλάδα στη Φινλανδία προκειμένου η τελευταία να αποδεσμεύσει το μέρος του δανείου που της αναλογεί στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε χθές. Σε δηλώσεις του από τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση αναφορικά με τις εγγυήσεις, ενώ την ίδια ώρα, η Φινλανδία παραμένει αμετακίνητη στην αξίωση που έχει εγείρει.


Αναζητείται λύση για τις εγγυήσεις

Πρόταση για την παροχή μη χρηματικών εγγυήσεων από την Ελλάδα συζήτησαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα, καθώς προκαλούνται προβλήματα στην προώθηση του δεύτερου πακέτου στήριξης. Το ελληνικό υπουργείο θα εκπροσωπήσει στη σύσκεψη ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι συζητήσεις μπορεί να συνεχισθούν και την επόμενη εβδομάδα και εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα. Εξάλλου σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι «όλες οι χώρες θέλουν ίση μεταχείριση. Έχουμε 17 σκοπιμότητες πολιτικές και οικονομικές. Θα βρεθεί λύση. Εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας, δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Υπογράμμισε δε, ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αναμένεται απόφαση σε πολιτικό επίπεδο το επόμενο διάστημα αναφορικά με τις εγγυήσεις.

Νωρίτερα, πάντως δημοσίευμα των Financial Times, η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες από τρεις αξιωματούχους, των χωρών της Ευρωζώνης, το ελληνικό Δημόσιο θα έβαζε ως εγγύηση ακίνητη περιουσία του ή μετοχές σε κρατικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η εγγύηση αυτή θα ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ή τουλάχιστον για όσες θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι και η νέα πρόταση θα συναντήσει αντιρρήσεις από ορισμένες χώρες και δυνητικά από θεσμικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η εφημερίδα προσθέτει ότι παραμένει ασαφές ποια ακριβώς περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση. Σημειώνει, επίσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων υψηλής διαβάθμισης του ελληνικού Δημοσίου είναι ήδη δεσμευμένο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, ενώ ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για εγγυήσεις μπορεί να προκαλέσει αθέτηση υποχρέωσης για ελληνικά ομόλογα, καθώς ορισμένοι δανειστές θα είχαν διαφορετική μεταχείριση.

Πιθανότητα χρεοκοπίας «βλέπει» το Bloomberg αν δοθούν εμπράγματες εγγυήσεις. Την ίδια ώρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σημείωνε χθες ότι εάν δοθούν τελικά εμπράγματες εγγυήσεις (collateral) στην Φινλανδία ή κάποια άλλη χώρα, τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε χρεοκοπία η Ελλάδα. Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε σειρές ομολόγων που έχει εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση με βάση όχι τον ελληνικό αλλά το βρετανικό νόμο, ο οποίος απαιτεί την ίση μεταχείριση όλων των επενδυτών.

«Δίνοντας εγγυήσεις στη Φινλανδία παραβιάζεται ο κανόνας της ίσης μεταχείρησης και οι κάτοχοι των ομολόγων που διέπονται από το βρετανικό Δίκαιο ίσως απαιτήσουν κατά προτεραιότητα να εξοφληθούν», σημειώνει το πρακτορείο. Αν οι ομολογιούχοι τους απαιτήσουν κατά προτεραιότητα, όπως δικαιούνται, η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει την υποχρέωση αυτή και να κηρύξει στάση πληρωμών, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ιδέα γι' αυτό. Πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός όταν δίνει κανείς εγγυήσεις για να δανειστεί, όπως έκανε η Ελλάδα στους Φινλανδούς», δήλωσε στο Bloomberg ο Ανδρέας Κούτρας, αναλυτής στον κλάδο σταθερού εισοδήματος της λονδρέζικης InTouch Capital Markets. «Η ελληνική κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκές αρχές και οι σύμβουλοί τους είναι πλήρως ενημερωμένοι για το ζήτημα», δήλωσε απο τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεράσιμος Θωμάς.

Από την άλλη πλευρά, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρεται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν φαινόταν, την Πέμπτη, να είναι πιο κοντά στη διευθέτηση της διαφωνίας που προέκυψε από την απαίτηση της Φινλανδίας για εγγυήσεις. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν εναλλακτικές μορφές εγγυήσεων, μετά την απόρριψη της συμφωνίας της Φινλανδίας με την Ελλάδα (για την καταβολή χρηματικών εγγυήσεων) από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ολλανδία. Η WSJ τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιταχθεί σθεναρά σε συμφωνίες που θα έθεταν ως εγγύηση ελληνική γη ή ακίνητη περιουσία, λέγοντας ότι είναι αποτελούν «κόκκινη γραμμή».

Αμετακίνητη η Φινλανδία

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών η Φινλανδία παραμένει αμετακίνητη στην αξίωση που έχει εγείρει για ελληνικές εγγυήσεις προκειμένου να συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Αυτό υποστήριξε σε δηλώσεις του στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος του φινλανδικού υπουργείο Εξωτερικών. Νωρίτερα, είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι η Φινλανδία παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της για την παροχή εγγυήσεων μετά από πιέσεις της Γερμανίας. Ωστόσο, ο αξιωματούχος βεβαίωσε ότι αυτό δεν ισχύει.

«Φαίνεται να υπάρχει κάποια παρεξήγηση. Το αίτημα μας παραμένει. Οι εγγυήσεις αποτελούν αυστηρό όρο ώστε η Φινλανδία να συμμετάσχει στο πακέτο» δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Υποστήριξε δε, ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την εξεύρεση ενός τρόπου να εξασφαλίζει αυτές τις εγγυήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία ζητούσε εγγυήσεις σε μετρητά ύψους 500 εκατ. ευρώ, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της ύψους 1,4 δισ. ευρώ στο νέο δάνειο για την Ελλάδα. Το αίτημα όμως αυτό αποσύρθηκε.

Δεύτερος Φινλανδός αξιωματούχος επισήμανε στο πρακτορείο πάντως ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο να υπάρξουν εγγυήσεις μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. «Δεν μπορείς να πουλήσεις αμέσως όλα τα υπό ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία. Μπορεί να πάρει χρόνια. Έτσι, η πρότασή μας είναι να περιέλθουν τα στοιχεία στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και πριν τα πουλήσεις, να τα χρησιμοποιήσεις για εξασφαλίσεις», ανέφερε.

Επιστροφή στο “Οικονομία”