Μία από τις δραματικότερες, χρηματιστηριακά, εβδομάδες ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με τους δείκτες στα αναπτυγμένα και αναδυόμενα χρηματιστήρια να καταρρέουν και τον διεθνή τραπεζικό κλάδο να βουλιάζει υπό το βάρος των απωλειών που καλούνται να καταγράψουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες που συμμετέχουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Ο φόβος πως το σχέδιο για την Ελλάδα θα αποτελέσει το πρότυπο που θα εφαρμοστεί και στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αλλά και η έκδηλη ανησυχία πως της κρίσης δε θα διαφύγουν, τελικά, η Κύπρος, η Ισπανία και το κυριότερο η Ιταλία, προκάλεσαν πωλήσεις πανικού σε ευρωπαϊκές μετοχές και ομόλογα του Νότου της ευρωζώνης, φέρνοντας πίσω μνήμες από την κατάσταση που ακολούθησε της πτώχευσης της Lehman Brothers.
Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες διέσπασαν μακροπρόθεσμες στηρίξεις και βρέθηκαν σε πολύμηνα χαμηλά επίπεδα τιμών, το πετρέλαιο πλησίασε τα 85 δολάρια, τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια προσέλκυσαν εκατοντάδες δις κεφαλαίων και τα αμερικανικά ομόλογα απογειώθηκαν με τα επιτόκια των διετών να βουλιάζουν σε ιστορικό χαμηλό.
Ο συναγερμός στην ΕΕ χτύπησε κόκκινο καθώς για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο οι τράπεζες απέσυραν μαζικά κεφάλαια από το σύστημα μεταφέροντας τα στην 'αποθήκη' της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα να έχει λιγότερη ρευστότητα κατά 100 δις ευρώ την Παρασκευή, απ' ότι λίγες ημέρες νωρίτερα. Την ίδια στιγμή ο δείκτης ευρωπαϊκών τραπεζών βούλιαζε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009.
Στο ΧΑ η εικόνα είναι τραγική με το ελληνικό χρηματιστήριο να περνά τη χειρότερη περίοδο στην ιστορία του και τους επενδυτές να βλέπουμε με τρόμο το ΓΔ να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στις 1000 μονάδες. Το ΧΑ έχει χάσει περίπου 25 δις δολάρια σε κεφαλαιοποίηση από το Φεβρουάριο του 2011 ενώ έχασε 7 δις δολάρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Στο ίδιο διάστημα, δηλαδή στην τελευταία εβδομάδα, η διεθνής χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση μειώθηκε κατά 3 τρις δολάρια, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2010.
Χρηματοπιστωτικά η εβδομάδα έκλεισε σχετικά θετικά, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δίνει δείγματα παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά ομολόγων προκαλώντας πτώση στα επιτόκια της Ιταλίας και της Ισπανίας, τα οποία, πάντως, παρέμειναν πάνω από το 6%.
Συνολικά, μία καταστροφική εβδομάδα από την οποία, βέβαια, δεν έλειψαν οι πολιτικές δηλώσεις οι οποίες δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση και να επιδεινώσουν την κατάσταση. Υποσχέσεις και πλάνα για νέα μέτρα και αμφισβήτηση όσων έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, ζωγράφισαν το σκηνικό του τρόμου από το οποίο δε ξέφυγε, σχεδόν, κανένα χρηματιστήριο στον κόσμο.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Το 1960, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, ο Αιθίοπας δρομέας Αμπέμπε Μπεκίλα τερμάτισε πρώτος στον μαραθώνιο (40 χλμ.) τρέχοντας ξυπόλητος!
Εβδομάδα πανικού αφαίρεσε 3 τρις δολάρια από τις χρηματιστηριακές αγορές
Συντονιστής: Agrafos