• Το Γνωρίζατε;
  • Στην αιματηρή μάχη του Ρουρκ, το 1789, ένας Αγγλος στρατιώτης γλίτωσε από την μανία των Ζουλού, μπαίνοντας σε μια ντουλάπα! Οι ιθαγενείς, οι οποίοι δεν είχαν δει ποτέ τους ντουλάπα στη ζωή τους, πίστεψαν πως ήταν κάποιο είδος δέντρου και δεν ασχολήθηκαν μαζί της.

Μπιλιετάκια σε όσους έκρυψαν εισοδήματα

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Μπιλιετάκια σε όσους έκρυψαν εισοδήματα

Δημοσίευση από Agrafos »

Περαίωση-σκούπα για όσους δεν εντάχθηκαν ή εξαιρέθηκαν από την προηγούμενη ρύθμιση, ευκαιρία για όσους «ξέχασαν» να υποβάλουν μέχρι και το 2010 φορολογικές δηλώσεις να το κάνουν χωρίς προσαυξήσεις, «μπιλιετάκια» πρόσθετου φόρου για όσους απέκρυψαν εισοδήματα, μαζί με μέτρα όπως για τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, επενδύσεις στην τουριστική κατοικία και «μαχαίρι» στο κίνητρο απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Το βαρύ ωστόσο πυροβολικό του νόμου είναι ότι αναβιώνει - και μάλιστα διευρυμένη - η περαίωση για τις εκκρεμείς υποθέσεις της δεκαετίας 2000-2009. Όσοι δεν είχαν υπαχθεί στο μέτρο, έλαβαν δηλαδή σημείωμα αλλά του «γύρισαν την πλάτη», καθώς και όσοι εξαιρέθηκαν από αυτό - μεγαλοϊδιοκτήτες ελεύθεροι επαγγελματίες με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ και επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και ώς τα 40 εκατ. ευρώ -, έχουν τώρα την ευκαιρία να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις τους, διαφορετικά η Εφορία θα τους ελέγξει με διαδικασίες-εξπρές.

Πρόκειται σύμφωνα με τους υπολογισμούς για πάνω από 500.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν διορία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011 ή εντός πέντε ημερών εφόσον λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα να το αποδεχτούν.

Ο περσινός νόμος για την περαίωση προέβλεπε ελάχιστα ποσά φόρου ανά χρήση τα 300 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία Α' κατηγορίας, 500 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας και 700 ευρώ για τους έχοντες βιβλία Γ' κατηγορίας. Όποιος αποδέχτηκε τη ρύθμιση όφειλε να προκαταβάλει το 20% της οφειλής και να εξοφλήσει το υπόλοιπο σε 6 δόσεις για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ, σε 8 δόσεις για 5.001-10.000, σε 12 δόσεις για 10.001- 15.000 ευρώ, σε 18 δόσεις για 15.001-20.000 ευρώ και σε 24 δόσεις για ποσά άνω των 20.000 ευρώ. Όποιος κατέβαλε το ποσό εφάπαξ είχε 10% έκπτωση.

Εξίσου, πολύ σημαντική ρύθμιση-σκούπα είναι αυτή με την οποία δίνεται ευκαιρία με ευνοϊκούς όρους σε όσους «αμέλησαν» να υποβάλουν δηλώσεις στην Εφορία για κάθε είδους φόρου (από εισοδήματος και ΦΠΑ μέχρι ακινήτων) να προσέλθουν και να το κάνουν τώρα, χωρίς προσαυξήσεις. Τα έσοδα που προσδοκά το Δημόσιο από τη ρύθμιση είναι πολλά, αφού αφορά όσους «ξέχασαν» να υποβάλουν μέχρι και το οικονομικό έτος 2010 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρων μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών, δωρεών, με εξαίρεση τις δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (αποτελούν αντικείμενο ελέγχου της Εφορίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής).

Όσοι θελήσουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης μπορούν να υποβάλουν δήλωση μέχρι και το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου. Σε αυτήν την περίπτωση απαλλάσσονται από την επιβολή πρόσθετου φόρου εφόσον αυτός καταβληθεί εφάπαξ, ενώ αν η κύρια οφειλή καταβληθεί σε δόσεις προσαυξάνεται με την επιβολή πρόσθετου φόρου 10% για περιπτώσεις που αφορούν υποθέσεις μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και 3% για όσες αφορούν το διάστημα από 1/1/2010 μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου.

Για τις επιχειρήσεις, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», αν οφείλουν φόρο εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ, ενώ αν υπόχρεοι είναι φυσικά πρόσωπα σε έξι δόσεις, καθεμία εκ των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Εάν η ρύθμιση αφορά φόρους ακινήτων (μεταβιβάσεις, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, δωρεών, αυτόματου υπερτιμήματος, τέλη συναλλαγής ακινήτων, ΕΤΑΚ, ΦΑΠ), θα πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά ως φορολογητέα αξία εκείνη που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Στην περίπτωση δηλαδή μιας υπόθεσης για γονική παροχή του έτους 2003, η φορολογητέα αξία πρέπει να υπολογιστεί με βάση την αντικειμενική αξία που ίσχυε τότε. Αν στη συγκεκριμένη περιοχή την εποχή εκείνη δεν ίσχυαν αντικειμενικές αξίες (π.χ. ήταν εκτός σχεδίου), τότε η φορολογητέα αξία θα υπολογιστεί με βάση την αντικειμενική αξία από την ημερομηνία της πρώτης εφαρμογής της (π.χ. 2010).
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”