• Το Γνωρίζατε;
  • Οι HΠA αγόρασαν την Aλάσκα από την Ρωσία προς 2,5 δεκάρες το στρέμμα και το Μανχάταν από τους Ινδιάνους με 24 δολάρια.

Η έγκυος και ο οδοντίατρος

Συντονιστές: Aris, Agrafos

Aris
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 815
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: Athens

Η έγκυος και ο οδοντίατρος

Δημοσίευση από Aris »

Ο στόχος της οδοντιατρικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών χωρίς αυτές να προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις για τη μητέρα ή το αναπτυσσόμενο μωρό.

Οποιαδήποτε εκτεταμένη θεραπεία θα πρέπει να αναβληθεί, όποτε είναι δυνατόν…

Όμως, η αποφυγή μίας αναγκαίας θεραπείας, ενδεχομένως να αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τον κίνδυνο που συνδέεται με τη θεραπεία. Για παράδειγμα, αν υπάρχει μια μεγάλη έκταση φθοράς κοντά στο νεύρο, αυτή η κοιλότητα μπορεί να προκαλέσει ενδεχομένως μια μόλυνση που θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για εσάς ή το μωρό σας. Το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν. Συνιστάται στις έγκυες ένας τουλάχιστον καθαρισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ώστε να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης ουλίτιδας (φλεγμονή, αιμορραγία και διόγκωση των ούλων που είναι αποτέλεσμα της πλάκας η οποία είναι αυξημένη λόγω των ορμονών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη).

Συνιστάται οι ακτίνες Χ να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν δεν είναι απαραίτητες. Επιπρόσθετα, ο οδοντίατρος θα πρέπει να φροντίσει να αποφύγει τη χρήση τοπικών αναισθητικών που περιέχουν επινεφρίνη (αγγειοσυσπαστική) και γενικότερα φάρμακα που μπορεί να διαπεράσουν το φράγμα του πλακούντα. Η πενικιλίνη και η ερυθρομυκίνη θεωρούνται συνήθως αποδεκτά αντιβιοτικά όταν ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο λήψης αυτών των φαρμάκων. Κάθε λήψη φαρμάκου να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο σας.

Εκτός λοιπόν από περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κατά το 1ο τρίμηνο δεν πρέπει να διενεργούνται οδοντιατρικές πράξεις. Η καλύτερη στιγμή για κάποια οδοντιατρική περίθαλψη είναι κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου και αυτό γιατί τα περισσότερα κρίσιμα συστήματα του σώματος του εμβρύου έχουν ωριμάσει σε σημείο που ο κίνδυνος για το έμβρυο να είναι λιγότερος, πάντα βέβαια με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου. Κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου μπορούμε να προβούμε σε οδοντιατρικές πράξεις εφόσον η ασθενής νιώθει άνετα στον οδοντίατρο.

Επιστροφή στο “Υγεία”