• Το Γνωρίζατε;
  • Η γιαπωνέζικη πολεμική επιχείρηση «Φου-Γκο» είχε ως στόχο να πλήξει το εσωτερικό των Η.Π.Α. με 9.000 μπαλόνια από ριζόχαρτο, γεμάτα υδρογόνο. Τελικά, μόνο ένα πέτυχε την αποστολή του, σκοτώνοντας μια γυναίκα και πέντε παιδιά στο Όρεγκον!

«Σχέδιο Μάρσαλ» και κριτική στο ζικ-ζάκ του Γ. Παπανδρέου

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

«Σχέδιο Μάρσαλ» και κριτική στο ζικ-ζάκ του Γ. Παπανδρέου

Δημοσίευση από Arxontas »

Τα προγράμματα λιτότητας δεν έχουν πιθανότητα επιτυχίας χωρίς οικονομική ανάπτυξη υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του FDP Γιώργος Χατζημαρκάκης που τάσσεται υπέρ ενός «μικρού σχεδίου Μάρσαλ» για την Ελλάδα. Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στους δρόμους διαμαρτύρονται ενάντια στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου. Οι εικόνες των επεισοδίων κάνουν τον γύρο του κόσμου και εντείνουν τον προβληματισμό για το μέλλον της χώρας. Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ευρωβουλευτής του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών, FDP, παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και εντοπίζει σφάλματα του ελληνικού πολιτικού κόσμου, όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και στο παρόν. Μια χώρα που επιδίδεται μόνο στην πολιτική λιτότητας δεν μπορεί να πετύχει.

Πολιτική λιτότητας με άγνωστη έκβαση

Σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschland Radio), υπογραμμίζει πως «αυτό που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα είναι ένα πρόγραμμα επενδύσεων και αναθέρμανσης της οικονομίας», παραπέμποντας στην θεαματική αύξηση της ανεργίας και στην απουσία προοπτικής, κυρίως για τους νέους. «Είναι αυτονόητο. Και οι Φιλελεύθεροι γνωρίζουν ότι σε εποχές κρίσης δεν έχει νόημα να ωθεί κανείς μια οικονομία στον γκρεμό, με αποτέλεσμα να χρειασθεί χρόνια και δεκαετίες να συνέλθει. Έτσι η Ελλάδα εξελίσσεται σε διαρκές πρόβλημα» επισημαίνει ο γερμανός ευρωβουλευτής και προτείνει: «Πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες με τους πόρους των περιφερειακών προγραμμάτων της ΕΕ, τους οποίους τώρα δεν μπορούν να απορροφήσουν, επειδή δεν έχουν αρκετά σχέδια δράσης και δεν έχουν διασφαλίσει συγχρηματοδότηση. Τα 18 δισ. ευρώ θα πρέπει να τα απορροφήσουν τώρα. Πηγαίνω και ένα βήμα πιο πέρα και λέω να αυξηθούν οι πόροι στήριξης των επόμενων δέκα ετών προκειμένου να σχηματισθεί ένα πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ένα μικρό σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο ονομάζω «σχέδιο Ηρακλής» για επιστρέψει πάλι ελπίδα. Αυτό είναι το πρόβλημα των Ελλήνων. Είναι υποχρεωμένοι να υποστούν τις συνέπειες μιας πολιτικής λιτότητας, χωρίς να γνωρίζουν την κατάληξή της», υπογραμμίζει ο Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Το φορολογικό σύστημα εξακολουθεί να μην λειτουργεί

Η έμφαση στην ανάπτυξη δεν σημαίνει παραίτηση από τη δημοσιονομική εξυγίανση, διευκρινίζει ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων. «Το πακέτο αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας, που συνιστά φως στο τούνελ θα πρέπει να συνδέεται με μεγαλύτερες περικοπές. Ο Παπανδρέου δεν έχει εφαρμόσει ακόμη μέτρα που πραγματικά πονούν. Έπληξε με τα μέτρα που πήρε τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, αλλά άφησε αλώβητα τα μεγάλα εισοδήματα. Το φορολογικό σύστημα εξακολουθεί να μην λειτουργεί. Η είσπραξη των φόρων δεν έχει φθάσει ακόμη στο ευρωπαϊκό επίπεδο», παρατηρεί ο κ. Χατζημαρκάκης.

Καταστροφικό το ζικ-ζάκ του Παπανδρέου

Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η απουσία οράματος ωθεί σε κατάρρευση το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και ασκεί δριμεία κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου για την τακτική του. «Θεωρώ καταστροφικό το γεγονός ότι ο Παπανδρέου παρουσίασε χθες μια πορεία ζικ-ζάκ. Το πρωί μιλούσε για ένα βελτιωμένο πρόγραμμα περικοπών, το μεσημέρι ήθελε να παραιτηθεί επειδή επεδίωκε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και το βράδυ ανακοίνωσε κυβερνητικό ανασχηματισμό. Αύριο ίσως θα αναγγείλει τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Αυτό το ζικζάκ προκαλεί αβεβαιότητα στην Ευρώπη και στις χρηματοδότριες χώρες. Προκαλεί όμως αβεβαιότητα και στους Έλληνες. Στο βαθμό αυτόν έχει αποτύχει το πολιτικό σύστημα».

Τέλος ο Γιώργος Χατζημαρκάκης τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών με τη συμμετοχή και του Λουκά Παπαδήμου, αλλά και άλλων ικανών Ελλήνων από όλο τον κόσμο που θα φέρουν στην Ελλάδα την εμπειρία τους. Το σημερινό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και αυτό δεν αλλάζει με τον ανασχηματισμό.
Πηγή
dw-world.de

Επιστροφή στο “Διεθνή”