• Το Γνωρίζατε;
  • Η πρώτη ομιλούσα κούκλα παρουσιάστηκε από τον Γιόχαν Μέιλζελ το 1820, ενώ βελτιώθηκε το 1887 από τον Τόμας Έντισον, ο οποίος εφάρμοσε στο παιχνίδι τον φωνογράφο του.

"Τρύπες" στη νομοθεσία ψάχνει η Γερμανία

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

"Τρύπες" στη νομοθεσία ψάχνει η Γερμανία

Δημοσίευση από Arxontas »

Με τον φόβο της Ελλάδας κοιμούνται οι τραπεζίτες, υποστηρίζουν οι Financial Times. Όπως σημειώνει σε δημοσίευμα της η αγγλική εφημερίδα, το Βερολίνο πιέζει για μια «ήπια αναδιάρθρωση» με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, την οποία, όμως, οι οίκοι αξιολόγησης θα θεωρήσουν «χρεοκοπία».

Ορισμένοι εκτιμούν ότι η γερμανική κυβέρνηση πιέζει για μια «τεχνικής φύσης χρεοκοπία». Ταυτόχρονα, όμως, εξετάζει τη νομοθεσία που διέπει τις τράπεζες ώστε να ανακαλύψει κενά τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί ώστε να προφυλάξει τις τράπεζες της -αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές- από τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, υποστηρίζουν οι FT, οι περισσότερες τράπεζες δεν χρειάζεται να δεσμεύουν κεφάλαια για ασφάλεια έναντι επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα καθώς τα τελευταία θεωρούνται ασφαλή. Όπως είναι σαφές χρεοκοπία μιας χώρας θα σημάνει αλλαγή στο συγκεκριμένο κανόνα και πλέον οι τράπεζες θα αναγκάζονται να δεσμεύουν περισσότερα κεφάλαια για τις συγκεκριμένες επενδύσεις.

Υπάρχουν κάποιοι στην Ευρώπη που ήδη απεργάζονται τρόπους να παρακάμψουν τον κανόνακαθώς ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει στο τραπεζικό σύστημα της γηραιάς ηπείρου, το οποίο ήδη πιέζεται προκειμένου να καλύψει τις απαιτήσεις της «Βασιλείας ΙΙΙ» όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια.

Μάλιστα έχουν ήδη ανακαλύψει δυο «κενά» στην ευρωπαϊκή νομοθεσία τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν. Το ένα δίνει στις ρυθμιστικές αρχές το δικαίωμα να δώσουν καθοδήγηση (guidance) ως προς το τι συνιστά χρεοκοπία. Το άλλο ορίζει ως χρεοκοπία την αποτυχία πληρωμής για περισσότερες από 90 ημέρες.

Στη θεωρία δηλαδή, οι αρχές της Ε.Ε. θα μπορούσαν είτε να υποστηρίξουν ότι η επιμήκυνση δεν συνιστά χρεοκοπία (σ.σ. σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι οίκοι αξιολόγησης) σε ότι αφορά τουλάχιστον τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών. Ηδη ορισμένοι εισάγουν την ιδέα της «προσωρινής πτώχευσης» για διάστημα μικρότερο των 90 ημερών.

«Ενα καλά οργανωμένο σχέδιο επιμήκυνσης θα μπορούσε να μην επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών» υποστηρίζει ειδικός επί του θέματος, με δήλωση του στην εφημερίδα.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις στην ευρύτερη αγορά. Από την άλλη πλευρά όμως, θα δημιουργήσει εκνευρισμό σε αρκετά μέλη της επιτροπής για τη «Βασιλεία». Αλλωστε επί τρία χρόνια πασχίζουν να επιβάλουν αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις στις τράπεζες και επέβαλαν αυστηρότερους κανόνες ως προς το ποια κεφάλαια μπορούν να υπολογίζονται στο core tier one» το οποίο θα πρέπει να είναι 7%.

Το πιθανότερο είναι ότι θα είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες και τις αντίστοιχες αρχές που γενικά θέλουν να καθυστερήσουν τις αλλαγές που καθιστούν αυστηρότερο το σχέδιο και που παράλληλα θα είναι οι περισσότερο κερδισμένοι από τα «κενά» στη νομοθεσία που προαναφέρθηκαν, συμπληρώνουν οι FT.

Από την πλευρά της, η Guardian, επισημαίνει ότι το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων (cds) έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ. Απαιτούνται 1,6 εκατ. ευρώ για να ασφαλιστεί χρέος 10 εκατ. ευρώ για ένα χρόνο. Παράλληλα σε ρεκόρ κινούνται και τα αντίστοιχα ασφάλιστρα για Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του Αndrew Bosomworth, μάνατζερ της Pimco ο οποίος υποστηρίζει πως «μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους δεν θα διορθώσει τις ανισορροπίες της Ελλάδας σε έσοδα και δανειακά βάρη. Θα αφήσει το ύψος του χρέους αμετάβλητο και έτσι η διστακτικότητα των αγορών να συμμετάσχουν στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν θα μειωθεί».

Επιστροφή στο “Διεθνή”