Η επόμενη δόση προς την Ελλάδα ενδέχεται να μην αποδεσμευτεί έως ότου διορθωθεί η υποχρηματοδότηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της, αναφέρει στην έκθεσή της η τρόικα, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Reuters. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ υπογραμμίζουν ακόμη πως η ύφεση που πλήττει τη χώρα φαίνεται πως είναι πιο παρατεταμένη και βαθύτερη από ό,τι θεωρείτο αρχικά.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους τους όσον αφορά την μείωση του ελλείμματος χωρίς περαιτέρω μέτρα σταθεροποίησης και ότι η ύφεση που πλήττει τη χώρα φαίνεται πως είναι πιο παρατεταμένη και βαθύτερη από ό,τι θεωρείτο αρχικά.
«Η χρηματοδοτική στρατηγική χρειάζεται να επανεξεταστεί. Δεδομένης του ότι απέχει πολύ η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δανεισμού το 2012, το πρόγραμμα προσαρμογής είναι σήμερα υποχρηματοδοτημένο», σημειώνεται στην έκθεση, σύμφωνα με το Reuters.
«Η επόμενη αποδέσμευση (της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα) δεν μπορεί να λάβει χώρα έως ότου επιλυθεί το ζήτημα της υποχρηματοδότησης αυτής».
Η τρόικα ανέφερε ότι πρόκειται να συσταθεί σύντομα η υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων, στην οποία θα μπορούν να διορίζουν μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανία ξεκαθάρισε πως αναμένει την έκθεση της τρόικας για να ανακοινώσει την επίσημη θέση της για την κρίση χρέους της Ελλάδας. Χθες, Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, τον Επίτροπο Όλι Ρεν και τους 17 ομολόγους του της Ευρωζώνης, τάσσεται, για πρώτη φορά, σαφώς υπέρ της ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα. Η Γαλλία, πάντως, επανέλαβε την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Την Πέμπτη, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι - πρόκειται να αναλάβει επίσημα καθήκοντα στις 24 Ιουνίου - σε γραπτή του επιστολή προς το Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρεται στις κύριες θέσεις και απόψεις του, σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την ελληνική κρίση, ο Μάριο Ντράγκι (ο οποίος θα μιλήσει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στις 14 Ιουνίου) τονίζει ότι «μια αναδιάρθρωση σε χώρα μέλος της ζώνης του ευρώ, θέτει έναν ισχυρό κίνδυνο αποσταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού συστήματος, με σοβαρές συνέπειες για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Το κόστος μιας τέτοιας επιλογής, ξεπερνά τα οφέλη».
Τα κύρια σημεία αναφοράς της δράσης του, εξηγεί ο Ντράγκι, θα είναι «πραγματισμός, φερεγγυότητα και ανεξαρτησία», ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμβάλει, πρώτα απ’ όλα, «στην προστασία της μεσοπρόθεσμης σταθερότητας των τιμών, σε όλη την Ευρωζώνη».
Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών της ζώνης του ευρώ, στην οποία έλαβε μέρος και ο ευρισκόμενος στη Φρανκφούρτη Επίτροπος Όλι Ρεν.
Αντικείμενο της συζήτησης οι εκθέσεις που συνέταξε η τρόικα μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο σε γενικές γραμμές αναγνωρίζεται η προσπάθεια της Ελλάδας για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου, ενώ αντικείμενο συζήτησης ήταν και η αρωγή προς την ελληνική οικονομία.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Λόγω κρουσμάτων κερδοφορίας, από το 1950 και έκτοτε όλοι οι νικητές των Όσκαρ υπογράφουν συμβόλαιο, σύμφωνα με το οποίο τους απαγορεύεται να πουλήσουν το πολυπόθητο βραβείο.
Δεν αποδεσμεύεται η 5η δόση χωρίς νέα στήριξη
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos