Τον Αύγουστο ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ αναμένεται να παραπεμφθεί σε δίκη. Τα αιγυπτιακά πρώην καθεστωτικά μίντια πρωτοστατούν ωστόσο στην εκστρατεία ‘αποκαθήλωσης’ του πρώην ηγέτη της χώρας.
Κάθε μέρα γίνονται γνωστές όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για το βίο και την πολιτεία του Αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Κάθε μέρα όλα και περισσότερες λεπτομέρειες γίνονται γνωστές για το μέγεθος της πολυτέλειας αλλά και την διαφθορά μέσα στην οποία ζούσε. Ο Μουμπάρακ διαθέτει μόνο στην περιοχή του Σαρμ ελ Σέιχ τέσσερις βίλες και ένα ακόμα παλάτι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Για 30 ολόκληρα όμως χρόνια ο Χόσνι Μουμπάρακ αντιμετωπίζονταν ως ο ισχυρός και σοφός ηγέτης ενώ σήμερα του φορτώνουν τα πάντα: διαφθορά, ανεργία, φτώχεια. Οι σκιτσογράφοι έχουν βρει ένα ανεξάντλητο θέμα. Ο δρ. Χασάν Αμπού Τάλεμπ, πολιτικός επιστήμονας στο κέντρο Αλ Αχράμ του Καϊρου λέει σχετικά:
«Τα μίντια χτυπούν αλύπητα τον Μουμπάρακ, υποδαυλίζουν αισθήματα πικρίας και εκδίκησης. Κι όμως τα αιγυπτιακά μίντια σήμερα διευθύνονται από τους ίδιους ανθρώπους που δρούσαν στο καθεστώς Μουμπάρακ. Οι ίδιοι άνθρωποι που κάποτε ήταν η αυλή του, τώρα παρουσιάζονται ως κατήγοροι. Και πιστεύουν μάλιστα τώρα ότι είναι πραγματικοί επαναστάτες».
Ψυχραιμία από τους πρώην αντιπάλους του…
Η εκστρατεία όμως αυτή που έχει ξεκινήσει από τα αιγυπτιακά μίντια εναντίον του φαίνεται ήδη στους δρόμους του Καϊρου πως έχει αποτελέσματα.
«Στον Μουμπάρακ αξίζει η θανατική ποινή. Δεν πρέπει να ξεφύγει», λέει ένας νεαρός. «Πριν πιστεύαμε πως ήταν ένας ήρωας. Αλλά αν ήταν ήρωας γιατί έβλαψε τόσο πολύ το λαό του. 30 χρόνια διαφθορά αυτό ήταν ο Μουμπάρακ. Δεν ήταν ηγέτης αλλά αρχηγός μιας κλίκας».
Κατά περίεργο τρόπο, μεγαλύτερη ανοχή και ψυχραιμία, δείχνουν οι άνθρωποι που υπέστησαν βασανιστήρια από το καθεστώς του. Όπως για παράδειγμα ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Γκαμάλ Αίντ:
«Ο Μουμπάρακ πρέπει να έχει μια δίκαιη δίκη. Έκανε πολλά εγκλήματα αλλά τώρα χρειαζόμαστε δικαιοσύνη, δεν χρειαζόμαστε εκδίκηση».
Ο 83χρονος Μουμπάρακ φέρεται ότι μετά τα επεισόδια έπαθε έμφραγμα και για το λόγο αυτό νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Η στάση των μίντια όμως απεναντί του ένα πράγμα δείχνει ξεκάθαρα, πως η Αίγυπτος δεν ασχολείται με αυτά που θα έπρεπε, όπως την πορεία των μεταρρυθμίσεων και αλλαγώνα, αλλά και το ερώτημα πως η παλιά ελίτ κατορθώνει και παραμένει ακόμα στην εξουσία.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Το 1901, ο Τζόσουα Λάιονελ Κόουεν κατασκεύασε, για διαφημιστικούς λόγους, ένα τρένο που εκινείτο με μπαταρίες. Αλλά οι πελάτες ενδιαφέρονταν μονάχα για το τρενάκι και καθόλου για τα προϊόντα που διαφήμιζε, με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγο χρόνο, να γεννηθεί η εταιρεία Λάιονελ Τρέινς.
"Ο Μουμπάρακ στην κρεμάλα"
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos