• Το Γνωρίζατε;
  • 35.000.000 αμερικάνοι πάσχουν από κοινωνική φοβία, δηλαδή, είναι παθολογικά ντροπαλοί!

Άγριο «σφυροκόπημα» του τσάρου

Συντονιστής: Agrafos

Airetikos
Συντάκτης
Συντάκτης
Δημοσιεύσεις: 707
Εγγραφή: Πέμ 24 Μαρ 2011, 19:24

Άγριο «σφυροκόπημα» του τσάρου

Δημοσίευση από Airetikos »

Πολύ σκληρή η δοκιμασία του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος στην ομιλία του που διήρκησε 2 ώρες και 15 λεπτά παραδέχτηκε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι έγιναν λάθη. «Δεν έχουμε αποτύχει, υπάρχουν όμως ορισμένες αστοχίες στην εφαρμογή της πολιτικής μας», είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και εξήγησε ότι ασκείται μεγάλη πίεση από την Τρόικα για τη υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ανέφερε ότι είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των δανειστών.

Εν συνεχεία τον λόγο άρχισαν να παίρνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τους διαλόγους που ακολουθούν να είναι χαρακτηριστικοί του κλίματος με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η Βάσω Παπανδρέου πήρε τον λόγο και έριξε τα πρώτα "βέλη" λέγοντας πως «χρησιμοποιείτε το opengov για να δικαιολογείτε τους κολλητούς σας» και συνέχισε επισημένοντας στον υπουργό Οικονομικών "όταν σου είπα να πάρεις μέτρα το 2009 με αντιμετώπισες σαν ούφο, δεν υπάρχει σχέδιο αλλά εκβιαστικά διλλήματα" για να κλήσει την ομιλία της αναφέροντας πως "όταν η Δημοκρατία εκβιάζεται τότε δολοφονείται".

Ακολούθησε ο κ. Κουρουπλής που έριξε το βάρος της ομιλίας του τονίζοντας πως κανένας δεν θα υπέγραφε την δανειακή σύμβαση, μια δήλωση η οποία προκάλεσε τη δυσφορία του υπουργού Οικονομικών.

«Δεν είναι μόνο στραβός ο γιαλός αλλά στραβά αρμενίζουμε. Τα μέτρα έπρεπε να τα πάρουμε από τον Οκτώβριο του 2009, υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναληφθούν. Γιατί δεν μιλήσαμε μέχρι τον Οκτώβριο του 2009; Αυτό το ερώτημα θα σας ακολουθεί για πάντα. Να υπάρξουν παραιτήσεις, δε χρειάζεται εκλογές αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας» είπε ο Εκτ. Νασιώκας. Αφησε επίσης αιχμές κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με κυβέρνηση φίλων και υπεραρίθμων και έκλεισε: «Αν δεν υπάρξει ευρύτερη στήριξη θα πρέπει να προσφύγουμε στη λαϊκη ετυμηγορία».

Ο κ. Μίχος απηύθυνε δραματική έκκληση προς όλη την κυβέρνηση «να σταματήσουμε να φορολογούμε τους ίδιους και τους ίδιους, γιατί πίσω μας η κοινωνία φλέγεται». Χαρακτήρισε αβελτηρία το ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έλεγξε τη φοροδιαφυγή και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να θεωρούμαστε δημοκράτες και σοσιαλιστές να ζούμε ως τέτοιοι. Έχω εντοπίσει έπαρση αυθεντίας».

Ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα σήμερα είναι στις πλατείες. «Χρειάζεται εκ βαθέων αλλαγή του πολιτικού συστήματος και οι άνθρωποι της πλατείας να γυρίσουν στα σπίτια τους ικανοποιημένοι και με ελπίδα. Χρειάζεται ανασχηματισμός με πρόσωπα που να εμπνέουν εμπιστοσύνη, έμπρακτη συναίνεση με τη συμμετοχή στο ΥΠΟΙΚ υπουργών εμπιστοσύνης των συναινούντων κομμάτων μονό έτσι θα έχει νόημα η συναίνεση».

Ο κ. Καρύδης υπογράμμισε ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι σε κατάθλιψη και οι άλλοι στις πλατείες. Δεν μπορούμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας. Φανταστείτε μισό εκατομμύριο στην πλατεία και εμείς να ψηφίζουμε αμέριμνοι».

Συνεχίζοντας τη διαδικασία η κ. Παναρίτη τόνισε πως" δεν πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα, στίβουμε τους πολίτες". "Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα, δεν έχουμε ανάπτυξη γι αυτό παίρνουμε μέτρα..." είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αμοιρίδης υπογράμμισε: «Δεν είμαστε λογιστές. Ως αυτή την ώρα ακούω από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μία λογιστική προσέγγισε. Εμείς ήρθαμε εδώ να μιλήσουμε πολιτικά για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο. Πρέπει πρώτα να περάσει από την πλατεία να κατεβούμε όλοι να πείσουμε τον κόσμο για τις πολιτικές μας αν δεν περάσει από εκεί δεν θα περάσει ούτε από τη Βουλή».

Ο κ. Γείτονας από την πλευρά του είπε όχι σε δημοψήφισμα, γιατί κατά την άποψη του αποτελεί προθάλαμο εκλογών, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το αφορολόγητο.

Ο κ. Κατρίνης τόνισε πως ζητάτε να αναλάβουμε ευθύνες, αλλά πρώτα πρέπει να αναζητήσετε τις ευθύνες στους υπουργούς.

Ενώ ο κ. Κουκουλόπουλος, επισήμανε πως "ζούμε το τέλος των διλημμάτων γιατί υπάρχουν παραπάνω από μία απόψεις". Για να συνεχίσει τονίζοντας πως "αδειάσαμε τις τράπεζες από καταθέσεις... και γεμίσαμε τις πλατείες από κόσμο". Ενώ αναφερόμενος στο τηλεοπτικό σποτ των τελευαίων ημερών είπε "έχετε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα αν η απάντησή σας είναι το διαφημιστικό σποτάκι που βγάλατε".

Τέλος ο Α. Μακρυπίδης είπε πως η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει την ανάπτυξη, και πως αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Απόστολου Κακλαμάνη ο οποίος είπε: " 'Οσοι ξεγέλασαν το λαό πήγαν στο Γουδί. Αν ξεπουλήσετε βιομηχανίες και κτήματα και δημόσια περιουσία στη Θράκη να το σκεφτείτε καλά".

Η Τόνια Αντωνίου σε πολύ έντονο ύφος είπε πως «Ο Παπακωνσταντίνου ήταν ειλικρινής στην ομιλία του και εξήγησε γιατί το Μνημόνιο 2 θα αποτύχει, όπως το Μνημόνιο 1. Το πρόβλημά μας είναι η χρεοκοπία ενώ θα έπρεπε να είναι το όπλο μας».

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανέφερε πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν είναι παραθεριστές, όπως αυτοί της ΝΔ, ενώ ο κ. Βαρβαρήγος είπε πως ο κόσμος βλέπει τις θυσίες του να πηγαίνουν χαμένες, ζητώντας επιπλέον η κυβέρνηση να φέρει το μεσοπρόθεσμο στη Βουλή και να ζητήσει την υπερψήφισή του με 180 βουλευτές. «Αν δεν ψηφιστεί να πάμε σε εκλογές» συμπλήρωσε.

Η βουλευτής Σοφία Γιαννακά είπε πως «δεν έχουμε την πολιτική νομιμοποίηση να πάθει το ΠΑΣΟΚ ότι έπαθε και στην Πορτογαλία ο Σόκρατες», κάτι που στην ουσία σημαίνει πρόωρες εκλογές.

Η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή είπε: «Το Μεσοπρόθεσμο θα το ψηφίσουμε, δεν καταλαβαίνω ωστόσο γιατί προχωράμε σε νέα δανειακή σύμβαση εκτός μηχανισμών, που θα ανεβάσει το χρέος στα 355 δισ. το 2014. Στο Μεσοπρόθεσμο δεν υπάρχει στίγμα ενίσχυσης της παραγωγής. Αν το δημοψήφισμα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ, είναι λάθος».

Τα "βογκητά" να ακουστούν όχι από τις "πλατείες", αλλά από τα "Βόρεια Προάστια" με τους φόρους που πρέπει να μπουν στα εισοδήματα και στην ακίνητη περιουσία, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης.

Το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να πάρει διαζύγιο από τις λογικές περικοπών του πρώτου Μνημονίου, είπε ο Βασίλης Τόγιας, προσθέτοντας ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να επωμιστούν κανένα βάρος και καμία περικοπή.

Ως μόνη λύση θεωρεί τις εκλογές ο Βασίλης Γερανίδης γιατί, όπως είπε, «ούτως ή άλλως θα συρθούμε σε αυτές».

Το χθεσινό άτυπο Υπουργικό

Ο υπουργός Οικονομικών χτες ενημέρωσε του συναδέλφους του για την πρόθεσή του να φέρει τον Σεπτέμβριο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει απλοποίηση του συστήματος, μειώσεις φορολογικών συντελεστών, μειώσεις της φορολογίας των επιχειρήσεων και μειώσεις του ΦΠΑ.

Για φέτος πάντως δήλωσε ότι εφόσον δεν κατατεθεί πρόταση ισοδύναμου αποτελέσματος, σχεδιάζεται μείωση του αφορολόγητου για την επιβολή ΦΜΑΠ στις 100.000 ευρώ, χωρίς όμως να προβλέπεται εν τέλει αύξηση των αντικειμενικών αξιών, προς το παρόν.

Οι υπουργικές αντιδράσεις

Σχεδόν καθολική, ήταν η διαφωνία στη μείωση του αφορολογήτου. Μεταξύ άλλων διαφώνησαν ο Ε. Βενιζέλος, η Λούκα Κατσέλη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Δημ. Ρέππας κ.ά. Κατατέθηκαν εναλλακτικές ισοδύναμες προτάσεις, όπως είναι η αύξηση των τεκμηρίων και η επιβολή τέλους αλληλεγγύης, η έκδοση λαϊκών ομολόγων, για τις οποίες δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να τις εξετάσει και να ανακοινώσει τις τελικές ρυθμίσεις ή σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ή αύριο στη νέα συνεδρίαση του υπουργικού.

Ο υπουργός είπε πάντως ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα πως, αν υπάρχουν εφαρμόσιμες εναλλακτικές προτάσεις, μπορούν να συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο.

Έντονες ήταν οι διαφωνίες στο θέμα των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αρκετοί υπουργοί υποστήριξαν ότι θα πρέπει να σταματήσει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να καλλιεργούν την εικόνα ότι θα γίνουν απολύσεις, δεδομένου, όπως είπαν, ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να γίνει δραστική μείωση του Δημοσίου.

Ενστάσεις διατυπώθηκαν και για την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης. Θέμα που μπορεί να μην επείγει, γιατί θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο, προκαλεί όμως μεγάλες αντιδράσεις σε βουλευτές της βόρειας Ελλάδας.

Αντιδράσεις διατυπώθηκαν και για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς οι υπουργοί Κ. Σκανδαλίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα.

.

Επιστροφή στο “Πολιτική”