• Το Γνωρίζατε;
  • Η Ολυμπιακή σημαία με τους πέντε κύκλους εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσα το 1920. Ένας αθλητής, όμως, που συμμετείχε στους αγώνες, την έκλεψε και την επέστρεψε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ.

ΗΠΑ: Εκτιμήσεις οικον. αξιωματούχων για επικείμενη κρίση

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

ΗΠΑ: Εκτιμήσεις οικον. αξιωματούχων για επικείμενη κρίση

Δημοσίευση από Agrafos »

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί «να προκαλέσουν άλλη μία καταστροφική χρηματοπιστωτική κρίση», στην περίπτωση που το Κογκρέσο αποτύχει να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού για τις ΗΠΑ, επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον δανεισμό του δημόσιου θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ.

«Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην καταβολή τοκοχρεολυσίου από το υπουργείο Οικονομικών -έστω και για μία πολύ σύντομη περίοδο-, θα θέσει «το αμερικανικό δημόσιο και τις διεθνείς χρηματαγορές σε ένα άγνωστο έδαφος, μπορεί να προκαλέσει άλλη μία καταστροφική χρηματοπιστωτική κρίση», επισήμανε ο Μάθιου Ζέιμς, ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου J.P. Morgan (συγχρόνως όμως και πρόεδρος της ανωτέρω Συμβουλευτικής Επιτροπής), που απέστειλε επιστολή με το ως άνω περιεχόμενο στον υπουργό των Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Η επιστολή αυτή φέρει την ημερομηνία της 25ης Απριλίου, την ώρα που το Κογκρέσο δέχεται πιέσεις, να αυξηθεί το τρέχον ανώτατο όριο δημόσιου δανεισμού από τα 14,24 τρισεκατομμύρια δολάρια, που είναι τώρα, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το αμερικανικό δημόσιο να λειτουργεί ανεμπόδιστα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους επιδιώκουν μεγαλύτερες περικοπές δαπανών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, πριν να εγκρίνουν την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημόσιου δανεισμού.

Ο κ. Ζέιμς προϊδέασε ότι ένα χρεοστάσιο -οσοδήποτε σύντομο- από το αμερικανικό υπουργείο των Οικονομικών «ή ακόμα και μία παρατεταμένη καθυστέρηση στη διαμόρφωση του ανώτατου ορίου δημόσιου δανεισμού, μπορεί πλέον να οδηγήσει στην υποβάθμιση της αμερικανικής πιστοληπτικής ικανότητας. Κάθε μία βαθμίδα υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, μπορεί να αυξήσει τα επιμέρους δανειακά κόστη του αμερικανικού δημοσίου κατά μία ολόκληρη εκατοστιαία μονάδα».

Στο μεταξύ, η Επιτροπή για τη νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, ασχολήθηκε, σήμερα, με την ακολουθητέα στο εγγύς μέλλον πολιτική της, ακριβώς την προηγουμένη ημέρα της πρώτης προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου πάνω σε αυτά τα θέματα, που ο πρόεδρος του Μπεν Μπερνάνκι πρόκειται να δώσει (αύριο Τετάρτη, γύρω στις 21:00 ώρα Ελλάδας).

Πηγές σχολίαζαν ότι δεν διαβλέπουν στο άμεσο μέλλον ουσιώδη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Fed -την εκτύπωση δολαρίων για να στηριχτεί η ανακάμπτουσα ομοσπονδιακή οικονομία, σε συνδυασμό με το βασικό δανειστικό επιτόκιο διαμορφωμένο στο εύρος 0%-0,25%.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Διεθνή”