• Το Γνωρίζατε;
  • Τη δεκαετία του '20, ο Ροντόλφο Βαλεντίνο αναγκάστηκε να πάρει δραστικά μέτρα ασφαλείας για να προστατευτεί από τις θαυμάστριές του. Έχτισε γύρω από την έπαυλή του τοίχο ύψους 3 μέτρων, τοποθέτησε τεράστιους προβολείς, ενώ τρία δανέζικα, δύο μολοσσοί κι ένα κυνηγόσκυλο, περιφρουρούσαν την αυλή του.

Το δύσκολο σταυρόλεξο της αναδιάρθρωσης και οι τράπεζες

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Το δύσκολο σταυρόλεξο της αναδιάρθρωσης και οι τράπεζες

Δημοσίευση από Agrafos »

Εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας πιθανότατα το 2012, προβλέπει η Goldman Sachs, σε ανάλυσή της με ημερομηνία 20 Απριλίου σχετικά με την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα. Όπως σχολιάζει, η εκτίναξη των ελληνικών CDS υψηλότερα των 1.300 μονάδων βάσης, που σηματοδοτεί υψηλό όλων των εποχών, αποτυπώνει την εκτίμηση της αγοράς για την αυξημένη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Εκτιμά δε ότι ενδεχόμενο haircut 20%-60% του ελληνικού χρέους, αντιστοιχεί σε πλήγμα 13-41 δισ. ευρώ στα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Για τον ευρωπαϊκό κλάδο, το ποσό είναι μικρό και αντιστοιχεί στο 1%-3% του συνολικού Tier 1. Αλλά για τις ελληνικές τράπεζες, η επίδραση θα ήταν της τάξης των 8-25 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 26%-80% του συνολικού κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών και στο 50%-160% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης».

Citi: Haircut 40%

Με τα κατάλληλα μέτρα και με ένα haircut 40% (και γρήγορα), μπορείτε να επιτύχετε ένα βιώσιμο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, σχολιάζει η Citigroup σε έκθεσή της με χθεσινή ημερομηνία και τίτλο «Hellenic Banks, Fancy a Haircut?».
Όπως σχολιάζει ο οίκος, υπάρχουν περαιτέρω πτωτικά ρίσκα για την οικονομία καθώς το υψηλό εργατικό κόστος συνεχίζει να πλήττει την ανάκαμψη των εξαγωγών.

Προσθέτει δε πως για να αντιμετωπίσει την κρίση η ελληνική κυβέρνηση, έχει αρκετά όπλα στη διάθεσή της: περισσότερη λιτότητα, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, χαμηλότερα επιτόκια, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και σίγουρα ένα haircut.
«Θεωρούμε πως ο καλύτερος συνδυασμός για να επιτευχθεί ένα βιώσιμο χρέος επί του ΑΕΠ, είναι μέσω συνδυασμού μέτρων και haircut 40%», σχολιάζει η Citigroup.

Όπως εκτιμά, ένα «κούρεμα» 40% θα μειώσει το CET1 των τραπεζών στο 5,3% από το 10,9% που είναι τώρα, απαιτώντας έτσι μια επανακεφαλαιοποίηση ύψους 4 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί το 7% στο CET1.

Μια τέτοια αύξηση κεφαλαίου θα επιφέρει διαγραφή 20% στους τίτλους των μετόχων το 2012. Οι Αγροτική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μοιάζουν περισσότερο ευάλωτες σε μια τέτοια εξέλιξη.

Γι αυτό, συστήνει underweight για τις ελληνικές τράπεζες, διατηρεί τις αξιολογήσεις, και μειώνει τις τιμές στόχους. Αγαπημένη επιλογή παραμένει η Τράπεζα Κύπρου.

Συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή στόχο για την Αγροτική Τράπεζα σε 0,25 από 0,50 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου στα 3,25 από τα 3,50 ευρώ, για την Πειραιώς στα 0,75 από τα 1,35 ευρώ, για τη Eurobank στα 4 από τα 4,50 ευρώ, για το ΤΤ στα 2,25 από τα 2,50 ευρώ, για την Marfin στα 0,95 από τα 1,08 ευρώ.

Κρυφό χαρτί η αναδιάρθρωση, για την JPMorgan

Την επιδείνωση του κλίματος εναντίον της Ελλάδας στη διάρκεια των τελευταίων ημερών εξαιτίας της έντονης φημολογίας για την αναδιάρθρωση, επισημαίνει η JP Morgan σε ανάλυσή της με ημερομηνία 21 Απριλίου. Όπως εξηγεί η JP Morgan, ο στόχος του ΔΝΤ και της ΕΕ όταν χορήγησαν τα 110 δισ., ευρώ στην Ελλάδα ήταν διπλός.

Πρώτα να δώσουν κάποια ανάσα στη χώρα ώστε να αποδείξει ότι είναι σε δημοσιονομική τροχιά και συρρικνώνει το έλλειμμα της, και δεύτερον να προστατέψουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης και να περιορίσουν την μετάδοση. «Οι αρχές δεν είχαν επιτυχία σε κανένα από τα δύο μέτωπα». Πολλά στελέχη της αγοράς θεωρούν τώρα ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της JP Morgan επισημαίνουν ότι υπάρχει ένας αξιόπιστος ισχυρισμός ότι η αναδιάρθρωση «δεν σε πάει πολύ μακριά και ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα, το χρέος της παραμένει σε εκρηκτικό μονοπάτι».

«Από πιστωτικής πλευράς, ίσως θεωρούμε την Ελλάδα ως μια «κακή» εταιρεία με κακή κεφαλαιακή δομή. Κανονικά, μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι τέτοιες εταιρείες χρεοκοπούν. Ωστόσο, δεν σημαίνει πάντα ότι έτσι συμβαίνει».
Με την ίδια λογική, δεν θεωρεί πως ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα λαμβάνει βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της, μπορεί να συνεχίσει επ άπειρο, καθώς εκτός από τους ηθικούς κινδύνους, υπάρχουν ξεκάθαρες διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ για το πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας. Για αυτό δεν θεωρεί και εντελώς μη-ρεαλιστικό ένα σενάριο στο οποίο περιλαμβάνεται και η ανάληψη χρέους από τους κατόχους ομολόγων.

Και σημειώνει πως «το report αυτό δεν έχει σκοπό να δηλώσει ότι μια αναδιάρθρωση θα συμβεί άμεσα ή ότι πρέπει να προτρέχουμε για τις προσπάθειες της Ελλάδας να συγκρατήσει το έλλειμμά της. Είναι απλώς μια αναγνώριση ότι η αναδιάρθρωση έχει κάποιο ρόλο να παίξει σε ένα περιβάλλον όπου οι γραμμές μεταξύ του ρίσκου ρευστότητας και του ρίσκου χρεοκοπίας έχουν μπερδευτεί εντελώς. Ειλικρινά, όταν δεν έχεις πρόσβαση στις αγορές, είναι το ίδιο πράγμα».
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”