• Το Γνωρίζατε;
  • Τρεις στις εκατό γυναίκες πάσχουν σε κάποια περίοδο της ζωής τους από βουλιμία!

Διεθνής Τύπος: Προβληματισμός για τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Διεθνής Τύπος: Προβληματισμός για τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία

Δημοσίευση από Arxontas »

Η συναινετική κυβερνητική λύση, στην οποία μόλις τη δωδεκάτη ώρα κατέληξε η ελληνική πολιτική ηγεσία, αναπτερώνει τις ελπίδες για μια δι' ελέου και φόβου κάθαρση στην οικονομική και κοινωνική τραγωδία που ζει τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα. Η ελληνική κάθαρση προϋποθέτει, όμως, την εξεύρεση διεξόδου και στο σαιξπηρικό δράμα επιβίωσης που αρχίζει να ζει πλέον η ίδια η ευρωζώνη, καθώς το διακύβευμα της ιταλικής κρίσης δεν είναι η παραμονή ή όχι της Ιταλίας στο ευρώ αλλά η ύπαρξη αυτή καθαυτή του νομίσματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλά διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η «ελληνική περίπτωση» έχει πάψει πλέον να είναι το πρώτο θέμα και έχει ήδη δώσει τη θέση της στην «ιταλική περίπτωση». Το Reuters, το Bloomberg, το Associated Press, το AFP και βεβαίως το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa δίνουν έμφαση στις διαλυτικές εξελίξεις που απειλούν την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και στη νέα επίθεση των αγορών κατά της ιταλικής αγοράς ομολόγων. Στις εφημερίδες, αντίθετα, και στις ιστοσελίδες τους, οι πρωτοφανείς για την ελληνική πολιτική κουλτούρα μεταμεσονύκτιες εξελίξεις κυριαρχούν.

Με την πρώτη ματιά στις εφημερίδες της Γαλλίας και της Γερμανίας διαπιστώνει κανείς ένα αίσθημα ανακούφισης για τη συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας που θα διαχειριστεί την εφαρμογή της σημαντικής για ολόκληρη την ευρωζώνη απόφασης της 27ης Οκτωβρίου. Ο Monde γράφει ότι «άνευ απροόπτου η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκπροσωπηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο».

Ο Monde αναφέρει επίσης τη δήλωση του έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου ότι «η χώρα δεν μπορεί να χάνει πλέον χρόνο». Ο Figaro σημειώνει ότι «έπειτα από δύο εβδομάδες ενός ψυχοδράματος που εξάντλησε τους ηγέτες και τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και ανησύχησε τις αγορές, οι Ελληνες πολιτικοί ηγέτες απηύθυναν επιτέλους ένα σαφές μήνυμα, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να συμμετέχει στη ζώνη του ευρώ».

Η Liberation θεωρεί ότι η ελληνική πολιτική τάξη κατέληξε σε μια «πρωτοφανή συνεργασία για να αποτρέψει το ναυάγιο της χώρας», ενώ η οικονομική γαλλική εφημερίδα Les Echos φιλοξενεί συνέντευξη του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη με τίτλο «σε περίπτωση διεξωγής πρόωρων εκλογών η δεξιά αντιπολίτευση δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία». Να σημειωθεί ότι όλες οι γαλλικές εφημερίδες αφιερώνουν εκτεταμένα ρεπορτάζ στο πρόγραμμα λιτότητας που ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν με την πολιτική στήριξη βεβαίως του προέδρου Σαρκοζί. «Επιστροφή Σαρκοζί στην εσωτερική πολιτική σκηνή», τιτλοφορεί το σχετικό ρεπορτάζ του ο Figaro.

Τα νέα μέτρα λιτότητας και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ απασχολούν εν πολλοίς και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, που αναφέρονται, βεβαίως, διεξοδικά και στις μεταμεσονύκτιες εξελίξεις στην Ελλάδα. «Μετά από τις ημέρες του χάους, κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ελλάδα συμφώνησαν σε μια κοινή κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου», αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung. «Πρωταρχικό καθήκον της μεταβατικής κυβέρνησης είναι η εφαρμογή των αποφάσεων των Βρυξελλών για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine.

«Λίγες ώρες μετά από την εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας για να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή βοήθεια και να σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Spiegel.

Ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση και των αγγλοσαξονικών μέσων ενημέρωσης. Το Reuters αναφέρει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός πέτυχε να συμφωνήσει με την αντιπολίτευση στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη διεθνή βοήθεια. «Ωστόσο οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν αδιευκρίνιστες και οι ισορροπίες λεπτές, παρά το τελεσίγραφο της ΕΕ προς την Αθήνα να σοβαρευτεί για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της Ελλάδας», προσθέτει το βρετανικό πρακτορείο.

Το BBC συνδέει τις εξελίξεις στην Ελλάδα με αυτές στην Ιταλία, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να ξεκινήσει ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο της κρίσης, ενώ οι Financial Times κάνουν λόγο για «ταπεινωτικό τέλος για τον μεταρρυθμιστή σοσιαλιστή ηγέτη της Ελλάδας». Η Wall Street Journal αναφέρει δήλωση έλληνα υπουργού (τον οποίο δεν κατονομάζει) σύμφωνα με την οποία «υπήρξε πίεση από την ευρωζώνη προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας προτού ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα».

Η New York Times, τέλος, επισημαίνει ότι «η συμφωνία στην Ελλάδα πιθανώς να μην επιτεύχθηκε εγκαίρως για τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι πίεσαν ασφυκτικά τη χώρα προκειμένου να προχωρήσει σε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση για τη δανειακή σύμβαση». Η αμερικανική εφημερίδα εξηγεί ότι «δεν είναι σαφές αν η συμφωνία θα καθησυχάσει τους σκεπτικιστές επενδυτές και θα δώσει αυτό που απαιτούν οι αγορές αγορές για να ηρεμήσουν».

Επιστροφή στο “Διεθνή”