Στα 6,426 δισ. ευρώ ανήλθαν τα κεφάλαια που άντλησαν οι τράπεζες από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι τον ίδιο μήνα, καταγράφηκε και αύξηση των καταθέσεων στα τραπεζικά ιδρύματα, κατά 1,5 δισ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ στις τράπεζες τον ίδιο μήνα υποχώρησε στα 93,09 δισ. ευρώ από 96,29 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ, με έγγραφό της στη Βουλή, η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε νωρίτερα την έκτακτη χρηματοδότηση στις τράπεζες τον Αύγουστο.
Όπως αναφέρει, παρέσχε έκτακτη χρηματοδότηση σε τράπεζες για να αντισταθμιστούν παράγοντες που μείωσαν τη ρευστότητά τους, όπως η απόσυρση καταθέσεων του Δημοσίου.
Ωστόσο η ΤτΕ δηλώνει ότι αδυνατεί να αποστείλει τα στοιχεία για τους αποδέκτες, το ύψος και τους όρους χρηματοδότησης επικαλούμενη τις διατάξεις περί επαγγελματικού απορρήτου.
Το έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικαλούμενος "πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΤτΕ ενεργοποίησε για πρώτη φορά τον λεγόμενο έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA) για να παράσχει ρευστότητα (στην ουσία με εκτύπωση χρήματος) πολλών δισ. ευρώ σε μεγάλες εγχώριες τράπεζες".
Η απάντηση διαβιβάστηκε από την ΤτΕ με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 2011. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, "για την αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί, κατ΄ αρχήν, ότι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, η χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης προς ένα ή περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα διενεργείται κατά κανόνα από τις επί μέρους Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος.
Η χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης πραγματοποιείται για να αντιμετωπισθούν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας. Τέτοιου είδους στήριξη παρέχεται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος σε φερέγγυα πιστωτικά ιδρύματα, έναντι ενεχύρου, με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι "από την έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος παρέχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Τον Αύγουστο η ΤτΕ παρείχε επίσης έκτακτη χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση αυτή παρασχέθηκε για να αντισταθμιστούν οι παράγοντες που μειώνουν τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στις παρούσες συνθήκες δυσλειτουργίας των αγορών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης απόσυρσης καταθέσεων του Δημοσίου. Η ΤτΕ είναι έτοιμη να παράσχει και περαιτέρω ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, αν αυτό χρειαστεί".
Στην ερώτηση του ο κ. Λαφαζάνης, ζητούσε, μεταξύ άλλων, να ενημερωθεί "αν και γιατί η ΤτΕ ενεργοποίησε τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA)" και ακόμη "ποιες συγκεκριμένα τράπεζες επωφελήθηκαν, με ποια συγκεκριμένα ποσά και με ποιους ακριβώς όρους". Στην απάντηση της η ΤτΕ αναφέρει ότι "η πληροφόρηση αυτή δεν μπορεί να παρασχεθεί λόγω των διατάξεων περί επαγγελματικού απορρήτου (άρθρο 60 του Νόμου 3601/2007)".
Κατά την ΤτΕ "η παροχή ρευστότητας, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης του Ν. 3723/2008, και ιδίως η παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, συνετέλεσε αποφασιστικά στην αποτροπή της επιδείνωσης της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Χωρίς τα μέτρα στήριξης οι τράπεζες θα αναγκάζονταν να επισπεύδουν την είσπραξη απαιτήσεων, να περικόπτουν την ανακύκλωση δανείων, να περιορίζουν τις ρυθμίσεις δανειακών συμβάσεων που διευκολύνουν την αποπληρωμή και να απορρίπτουν αιτήσεις δανειοδότησης φερέγγυων πελατών. Τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας απέτρεψαν τον κίνδυνο διαμόρφωσης συνθηκών απόλυτης πιστωτικής ασφυξίας".
Όπως μάλιστα ενημερώνει η ΤτΕ, "το μεγαλύτερο μέρος της παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα αφορά εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των οποίων εισπράττει προμήθεια. Επίσης προμήθεια εισπράττεται και με την αγορά ειδικών τίτλων του Δημοσίου".
Στο ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ "αν θα συνεχιστεί η στήριξη ιδιωτικών τραπεζών με δημόσιο χρήμα", απαντά και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέροντας: "Οι ελληνικές τράπεζες, παρά το συνετό και συντηρητικό προφίλ τους αντιμετώπισαν με υστέρηση προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Για το λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί, από τις αρχές του 2009 Προγράμματα Ενίσχυσης της Ρευστότητας της οικονομίας. Η στήριξη των Τραπεζών δεν γίνεται με δημόσιο χρήμα, αλλά με παροχή ενισχύσεων.
Η μορφή των ενισχύσεων αυτών και στους τρεις πυλώνες (προνομιούχες μετοχές από τον πρώτο πυλώνα κεφαλαιακής ενίσχυσης) και (εγγυήσεις και ομόλογα από τον 2ο και 3ο πυλώνα υπό την μορφή εγγυήσεων), όπως προβλέπονται στο νόμο 3723/2008, δεν απαιτούν την εκταμίευση σε μετρητά από τη Ελληνικό Δημόσιο. Το κράτος τις ενισχύσεις αυτές τις διέθεσε για την αύξηση της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς να επηρεαστεί με οποιοδήποτε τρόπο η ταμειακή θέση του κράτους".
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Πέντε δισεκατομμύρια χιλιόμετρα είναι η απόσταση που διανύουν κάθε χρόνο οι 750 χιλιάδες ανελκυστήρες σε πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και ουρανοξύστες των HΠΑ.
Τράπεζες: 6,5 δισ. πήραν από το ELA τον Αύγουστο
Συντονιστής: Agrafos