Η αίσθηση των αγορών ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα αφήσουν τον κλάδο των τραπεζών στην τύχη του και η θετική εκ μέρους των επενδυτών υποδοχή των αντικειμενικά όχι και τόσο καλών στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, που ανακοινώθηκαν σήμερα, συνέβαλαν στη θεαματική βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές.
Βασικό χαρακτηριστικό της αλλαγής αυτής είναι η έξοδος των επενδυτών από τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» και η μεταφορά κεφαλαίων σε αξίες που επηρεάζονται πολύ από την εναλλαγή των οικονομικών κύκλων.
Η νευρικότητα ενδημεί, βεβαίως, στις τάξεις των επενδυτών γι' αυτό και οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές με σκαμπανεβάσματα των δεικτών ασυνήθιστα για τις λεγόμενες «ώριμες αγορές». Ετσι, στο Λονδίνο ο FTSE-100 έκλεισε με άνοδο 3,19%, στο Παρίσι ο CAC-40 με άλμα 4,33% και στη Φραγκφούρτη ο DAX με ακόμη μεγαλύτερο άλμα 4,91%. Στη Νέα Υόρκη, στο μέσο της συνεδρίασης, ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,41%, ο S&P 500 κατά 0,61% και ο Nasdaq κατά 1,28%.
Είχαν μεσολαβήσει οι δηλώσεις του επικεφαλής για την Ευρώπη στελέχους του ΔΝΤ Αντόνιο Μπόρχες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται πυρετωδώς για να διαφυλάξουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τις διαλυτικές επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Επίσης, από το πρωί οι Financial Times δημοσίευαν δηλώσεις του οικονομικού επιτρόπου της ΕΕ Ολι Ρεν, ο οποίος επίσης είχε κάνει λόγο για ομάδες Ευρωπαίων αξιωματούχων που «αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών». Κατά τον Μπόρχες «δεν απαιτούνται πολλά λεφτά», για τον σκοπό αυτό. «Εκατό με 200 δισ. ευρώ είναι υπεραρκετά», είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Στις ΗΠΑ τα στοιχεία για την πορεία ανάπτυξης των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών έδωσαν ώθηση στη Wall Street επειδή ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών υποχώρησε μόνο στο 53 το Σεπτέμβριο από το 53,3 που ήταν τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα έπεφτε στο 52,8. Κάθε ένδειξη πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη του κλάδου, ενώ κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση.
Διάφοροι αναλυτές σημείωσαν, πάντως, ότι η έστω και μικρότερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση του κλάδου πιστοποιεί μιαν εδώ και καιρό διαπιστωμένη τάση συρρίκνωσης του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. «Η ανάπτυξη επιβραδύνεται, αλλά δεν είμαστε ακόμη στα πρόθυρα της ύφεσης», δήλωσε στο Bloomberg η Μισέλ Μέιερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America στη Νέα Υόρκη.
Μεγάλη είναι η νευρικότητα (και οι διακυμάνσεις) και στις αγορές συναλλάγματος. Κεφάλαια αποσύρονταν από το δολάριο και το γεν χωρίς να ενισχύουν όμως ουσιαστικά το ευρώ - κατευθύνονταν κυρίως στις αγορές κεφαλαίων. Το ευρώ υποχωρούσε το απόγευμα στα 1,3308 δολάρια. Σημειωτέον ότι αύριο συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για να επανεξετάσει τη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη. Ενδεκα από τους 52 ειδικούς που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg πιστεύουν ότι αύριο κιόλας η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση (κατά 25 μονάδες βάσης) του βασικού προεξοφλητικού επιτοκίου του ευρώ από το 1,50%. Οι υπόλοιποι θεωρούν ότι η αναμενόμενη μείωση θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση της Ευρωτράπεζας.
Η αισιοδοξία ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα λάβουν επαρκή στήριξη, η αμερικανική οικονομία θα αντέξει και εν τέλει η παρτίδα θα σωθεί, έδωσε ώθηση στις αγορές του πετρελαίου - λογικό, αφού αποτροπή της ύφεσης σημαίνει υψηλή ζήτηση για ενέργεια. Οι τιμές ανέκαμψαν από τα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 12μήνου. Στο Λονδίνο η τιμή του Brent ενισχυόταν αργά το απόγευμα κατά 2,28 δολάρια στα 102,07 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 2,43 δολάρια στα 78,10 δολάρια το βαρέλι.
Η έξοδος των επενδυτών από τα καταφύγια πυροδότησε κάμψη των αγορών ομολόγων (αυξήθηκαν οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών Bunds αλλά και των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων). Η τιμή του χρυσού, τέλος υποχωρούσε το απόγευμα κατά 9,85 δολάρια στα 1.614,10 δολάρια η ουγκιά. Νωρίτερα η τιμή του πολύτιμου μετάλλου είχε πέσει στα 1.597,35 δολάρια η ουγκιά, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Αυγούστου η τιμή της ουγκιάς φλερτάριζε με τα 2.000 δολάρια.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ο Mel Blanc (η φωνή του Μπαγκς Μπάνι) ήταν αλλεργικός στα καρότα.
Οι ελπίδες για σωτηρία των τραπεζών στήριξαν τις μετοχές
Συντονιστής: Agrafos