Σε λουκέτο ωθεί χιλιάδες μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το ειδικό τέλος ακινήτων καθώς η επιβάρυνση αναλογεί ποσοστιαία στο 15-20% του τζίρου τους. Την ίδια ώρα στην Αθήνα, όπου τα ξενοδοχεία βιώνουν ήδη τις συνέπειες από τη σταδιακή απαξίωση του προορισμού, το ειδικό τέλος ανέρχεται σε ορισμένες περιπτώσεις και στο ένα εκατ. ευρώ, απειλώντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Την επισήμανση αυτή έκαναν τη Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ζητώντας ο τουρισμός να έχει ισότιμη μεταχείριση μεταξύ των εξαγωγικών κλάδων που εξαιρέθηκαν από το ειδικό τέλος, όπως τα βιομηχανικά, βιοτεχνικά και αγροτικά ακίνητα.
Οι τελευταίες τροποποιήσεις στην επιβολή του ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με την κατάργηση του προσωρινού χαρακτήρα του μέτρου «ωθούν σύσσωμο τον ξενοδοχειακό κλάδο στην οικονομική κατακρήμνιση», τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρης, συμπληρώνοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί «κατ' εξοχήν εξαγωγικό κλάδο». Επίσης διευκρίνισε ότι το 70% της ελληνικής ξενοδοχίας είναι μονάδες δυναμικότητας κάτω από 50 δωμάτια, σημειώνοντας ότι το ειδικό τέλος αντιστοιχεί σε μεγάλο ποσοστό των εσόδων τους.
Η ελληνική ξενοδοχία συμβάλλει και προτίθεται να συνεχίσει να συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Ι. Ρέτσος. Ωστόσο τόνισε ότι οι επαγγελματικοί χώροι πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων των ξενοδοχείων, αποτελούν «εργαλείο δουλειάς» και σε κάθε περίπτωση, «δεν παράγουν στο σύνολό τους έσοδο, τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων της χώρας είναι εποχικής λειτουργίας, έως και έξι μηνών το χρόνο».
Δίνοντας παραδείγματα για το κόστος της νέας επιβάρυνσης, ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι ξενοδοχείο στη Ρόδο με τζίρο 80.000 (το 2010) θα κληθεί να πληρώσεις ειδικό τέλος 20.000 ευρώ. Αντίστοιχα ξενοδοχείο στο Ηράκλειο της Κρήτης με ετήσιο τζίρο 60.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με 15.000 ευρώ, ενώ μονάδα στις Κυκλάδες με τζίρο 150.000, θα πρέπει να καταβάλλει τέλος 20.000 ευρώ.
Από την άλλη τόνισε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012 προβλέπεται αύξηση 1% στις αποδοχές των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Σχολιάζοντας τις θετικές επιδόσεις του τουρισμού τη φετινή χρονιά, ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι ο εισερχόμενος τουρισμός σημείωσε αύξηση, «χάρη στις προσφορές που έγιναν από τους επιχειρηματίες», ωστόσο υπογράμμισε ότι «ο εσωτερικός τουρισμός που αποτελεί κατά μέσο όρο το 40% του κύκλου εργασιών μας, υπέστη πτώση πάνω από 20%». Ενώ μιλώντας για τις ενδείξεις που διαμορφώνονται για τη νέα χρονιά επισήμανε ότι, η πολιτική των προσφορών συνεχίζεται στα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με Tour Operators και ελάχιστες επιχειρήσεις εξασφάλισαν αυξήσεις της τάξης του 1% - 2%.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- 3.000 περιοχές των ΗΠΑ είναι ανεπανόρθωτα μολυσμένες, λόγω των πυρηνικών που παρασκευάστηκαν εκεί!
Το τέλος ακινήτων απειλεί να βάλει λουκέτο στα ξενοδοχεία
Συντονιστής: Agrafos