«Η Ελλάδα αποτελεί θαυμάσια ευκαιρία για επενδύσεις». Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής της Task Force, κ. Horst Reichenbach, επισημαίνοντας: «Περιέργως, το πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα.Υπάρχουν από τα διαρθρωτικά ταμεία, είναι διαθέσιμα. Το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιηθούν σωστά».
Ο επικεφαλής της ομάδας δράσης επανέλαβε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ότι ο ρόλος της ομάδας είναι να φροντίσει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να αξιοποιηθούν σωστά τα κοινοτικά κονδύλια.
Σύμφωνα με τον κ. Reichenbach, χρειάζονται επιπλέον μεταρρυθμίσεις σε κλάδους όπως η υγεία, όπου, όπως ανέφερε, ομάδα εργασίας θα υποβάλει προτάσεις και η Task Force θα βοηθήσει με την εφαρμογή των προτάσεων.
Παράλληλα, εντόπισε δύο προτεραιότητες, που είναι οι εξής:
- Η λύση των δημοσιονομικών θεμάτων με καλύτερο σύστημα είσπραξης φόρων. Ήδη, η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ συνεργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση.
- Ηλεκτρονική διακυβέρνηση με μεγαλύτερη διαφάνεια.
Ο κ. Reichenbach τόνισε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να ξαναμπεί σε αναπτυξιακή τροχιά, εξέλιξη η οποία θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της.
Σημείωσε ότι η κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα είναι μια πικρή και δύσκολη εμπειρία που άλλα κράτη δεν έχουν ζήσει, γι' αυτό επέμεινε ότι ο βασικός στόχος θα πρέπει να είναι να βγει η Ελλάδα από την ύφεση.
Για να γίνει αυτό, όπως είπε ο επικεφαλής της Task Force, θα πρέπει να γίνει καλύτερη χρήση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, γιατί, όπως είπε, τα διαθέσιμα κονδύλια είναι τεράστια και πρέπει να χρησιμοποιηθούν για υποδομές στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της βιομηχανίας, της κατάρτισης κ.λπ.
Βασική προτεραιότητα, κατά τον κ. Reichenbach, είναι να γίνει η Ελλάδα πιο ελκυστική για επενδύσεις, αν και αυτήν τη στιγμή, όπως σημείωσε, υπάρχει τεράστια έλλειψη ρευστότητας του τραπεζικού κλάδου.
Για το μείζον αυτό θέμα επισήμανε ότι δεν έχει κάποια μαγική λύση, ωστόσο ανέφερε ότι η Ε.Ε. και η ΕΤΕπ θα μπρούσαν να κινητοποιήσουν κεφάλαια σε κάποιο επίπεδο προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.
Συγκεκριμένα, για τα έργα υποδομών ανέφερε ότι έχουν έχει κολλήσει γιατί τα ΣΔΙΤ και η χρηματοδότηση δεν υπάρχουν.
Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι ένα θέμα στο οποίο θα προσπαθήσουν να δώσουν προτεραιότηταγια να ξεκινήσουν τα έργα και να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ο επικεφαλής της Task Force συμπλήρωσε με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν φέρει την ευθύνη, αλλά ο τραπεζικός κλάδος που βρίσκεται στην πηγή του προβλήματος. Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να ξαναβρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισε.
Αναφερόμενος στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες είπε ότι αξίζει να δούμε αν μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή εμπειρία και δήλωσε ότι η ομάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια, εάν το αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση.
Για τις αποκρατικοποιήσεις ανέφερε ότι δεν έχει εικόνα και περιμένει να έχει συνάντηση με τον αρμόδιο, διότι, όπως είπε, έχει πολλές ερωτήσεις να κάνει και να μεταφέρει την εμπειρία του.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη γνώση των προκλήσεων και είναι άρτια προετοιμασμένη, συμπληρώνοντας ότι το μέγεθος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι τεράστιο.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η βασίλισσα Βικτωρία απαγόρευσε με νόμο την ομοφυλοφιλία των ανδρών, αλλά όχι και των γυναικών, διότι δεν πίστευε πως μπορεί να υπάρξει θηλυκή ομοφυλοφιλία. Αρα ο νόμος θα ήταν άχρηστος.
Σε ποιους τομείς θα ρίξει βάρος η Task Force
Συντονιστής: Agrafos
-
- Συντάκτης
- Δημοσιεύσεις: 698
- Εγγραφή: Τρί 07 Ιουν 2011, 12:54