Την αποφασιστικότητά του να κάνει ότι απαιτείται για να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στην συνέντευξη Τύπου από τη ΔΕΘ.
"Θα κάνω όποια αλλαγή απαιτείται για να σταθεί στα πόδια της η χώρα. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε και, τώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις στα κράτη – μέλη, τίποτα δεν μας συγχωρείται", σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Προτιμώ όλοι να χάσουμε κάτι, παρά να χάσουμε όλοι τα πάντα για πάντα, τόνισε ο πρωθυπουργός.
"Μπορεί να κάνουμε λάθη υπό την πίεση του χρόνου, η διοίκηση να μην μπορεί να ακολουθήσει στη νέα εποχή, να υπάρχουν αντιστάσεις και κατεστημένα, αυτά όμως πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κάθε άλλη επιλογή από το να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας είναι δρόμος επισφαλής για τους πολίτες. "Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα για τα προβλήματα στην Ευρώπη".
Αναφορικά με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι "χρειαζόμαστε μια νέα προσπάθεια. Να μην δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα ή το άλλοθι να πει ότι δεν κάνουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει".
Ωστόσο, σημείωσε ότι είμαστε πολύ κοντά στο να αλλάξουμε σελίδα. "Με μια μικρή σχετικά επιβάρυνση σε σχέση με όσες θυσίες έχουμε ήδη κάνει, θα έχουμε μια πολύ σταθερή βάση, τα πρωτογενή πλεονάσματα."
Βεβαίως υπάρχουν ελλείψεις, υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στην φοροεισπρακτική αδυναμία, την καθυστέρηση της δικαιοσύνης και τα κινήματα «δεν πληρώνω». "Με το α' η β' μέτρο, πρέπει να τηρήσουμε τους στόχους. Εάν δεν τις τηρήσουμε, η φημολογία θα φουντώσει", συμπλήρωσε.
"Μαζικές απολύσεις δεν γίνονται, ούτε θα γίνουν", είπε για τους δημόσιους υπάλληλους. "Στο στενό δημόσιο τομέα υπάρχει μονιμότητα. Δεν έχει ανασφάλεια ο υπάλληλος στο στενό δημόσιο τομέα".
Το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο θα γίνει και για λόγους δικαιοσύνης, σημείωσε, τονίζοντας ότι "ο κ. Τρισέ μας θυμίζει συνέχεια ένα στατιστικό στοιχείο. Οι τρεις χώρες που είναι πρώτες σε αύξηση μισθολογικού κόστους είναι οι Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία".
"Δεν υπάρχει ταμπού στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης", είπε, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως αν θα θέσει θέμα άρσης της μονιμότητας των Δημοσίων υπαλλήλων.
Ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. "Κρινόμαστε κάθε μέρα και δίνουμε μια μεγάλη μάχη. Δεν φυγομαχούμε. Δεν πετάμε καυτή πατάτα σε κάποιον άλλο. Ο λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές", τόνισε.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει στάση πληρωμών του δημοσίου τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός απάντησε: "Για σκεφθείτε, εάν πράγματι υπήρχε η παύση δανειοδότησης και εμείς είχαμε ελλείμματα, όπως έχουμε, τι θα γινόταν; Τότε ήταν που δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.
Όταν φτάσουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα, τουλάχιστον μπορούμε να πληρώσουμε τα έξοδά μας. Δεν είναι σωστό, για να μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, να φτάσουμε σε πλεόνασμα; Η τρόικα είναι το πρόβλημα; Να τη διώξουμε, αύριο κιόλας. Αλλά υπάρχουν οι δεσμεύσεις οι δικές μας, που πρέπει να τις τηρήσουμε".
Σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. ακολουθεί την στρατηγική της προηγούμενης ηγεσίας και δεν έχει την ωριμότητα να συμμετάσχει στη κοινή προσπάθεια και να βάλει "πλάτη", με λίγες εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση της παιδείας.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αναμένεται συμφωνία με την κυβέρνηση της Ελβετίας για τις ελληνικές καταθέσεις. "Ελέγχουμε τα στοιχεία που έχουν έρθει από την Ελβετία και κάνουμε διασταυρώσεις ώστε να δουμε αν έχουν φορολογηθεί τα χρήματα που βγήκαν εκτός Ελλάδας.
Πάμε προς μια συμφωνία ώστε να αποδίδονται στην Ελλάδα φόροι από καταθέσεις ελλήνων στην Ελβετία χωρίς να αποκαλύπτονται τα ονόματα στα πρότυπα των συμφωνιών της Ελβετίας με Γερμανία και Βρετανία".
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα συσταθεί σύντομα συμβούλιο για επενδύσεις από τη διασπορά, προκειμένου και οι Ελληνες του εξωτερικού να συνεισφέρουν στην προσπάθεια της Ελλάδας.
Κουτρουμάνης: Έως 900.000 οι επωφελούμενοι από τα προγράμματα απασχόλησης
Ο Γ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι με κοινοτικά προγράμματα θα εξυπηρετηθούν 200.000 άνεργοι, έστω και σε τριμηνες ή πεντάμηνες συμβάσεις. Υπάρχουν 3,5 δισ. ευρώ που μπορεί να αξιοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2012. Εβαλε στόχο να υπάρχει συνολικά ωφέλεια να έχουν έως και 900.000 εργαζόμενοι (συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας).
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι σήμερα στην αγορά εργασίας η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη απ ότι ορίζουν οι νόμοι. "Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα. Θα διευκολύνουμε τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στις ατομικές συμβάσεις", σημείωσε.
ΝΔ: Η σημερινή κυβέρνηση είναι το πρόβλημα και όχι η λύση
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Παρακολουθήσαμε, χθες, μια ομιλία του Πρωθυπουργού, που έδειχνε να αγνοεί όσα συνέβαιναν και όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.
Παρακολουθήσαμε, σήμερα, ένα έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για την οικονομία, που θα μπορούσε να είχε γίνει τις προηγούμενες ημέρες.
Παρακολουθήσαμε μια συνέντευξη του κ. Βενιζέλου για νέα χαράτσια στην ακίνητη περιουσία, τα οποία - για άγνωστο λόγο - “ξέχασε”, χθες, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του.
Παρακολουθήσαμε τον Αντιπρόεδρο να απλώνει το χέρι προς τον εφοπλιστικό κόσμο, προς τον οποίο, ωστόσο, αρνείται την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας.
Παρακολουθήσαμε και μια κοινή συνέντευξη Πρωθυπουργού και Αντιπροέδρου, από την οποία προέκυψαν μόνο θλιβερά συμπεράσματα:
• Ο κ. Παπανδρέου προσποιείται αμνησία για όσα διέπραττε ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
• Αμετανόητος και αναξιόπιστος, δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, ισχυριζόμενος πως πάντα κάποιος άλλος φταίει.
• Περιορίστηκε σε μια θλιβερή επανάληψη - πόσες φορές ακούσαμε τα ίδια ακριβώς πράγματα (!) - που συνοδεύτηκε από ένα ακόμη δυσβάσταχτο χαράτσι.
• Δεν έχει καμία πρόθεση αλλαγής της αποτυχημένης συνταγής, που βυθίζει τον τόπο στην ύφεση, την Αγορά στα λουκέτα και την κοινωνία στην ανεργία.
• Επιχειρεί να φοβίσει τους Έλληνες, αντί να ακολουθήσει πολιτική ελπίδας και προοπτικής.
Το συμπέρασμα, τελικά, είναι ένα:
Η σημερινή κυβέρνηση είναι το πρόβλημα και όχι η λύση στα προβλήματα των Ελλήνων».
Μπακογιάννη: Ομολογία αποτυχίας και ανικανότητας
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, για τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και οι αποφάσεις της κυβέρνησης, αποτελούν ομολογία αποτυχίας και ανικανότητας.
Η κυβέρνηση αντί να περιορίσει τα 100 δις ευρώ που ξοδεύει ο δημόσιος τομέας κάθε χρόνο, καταφεύγει σε εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των ιδιωτών που δεν θα έχουν αποτέλεσμα και προοπτική.
Λύση δεν θα υπάρξει όσο το παλιό κομματικό σύστημα αρνείται να συγκρουσθεί με τον κακό του εαυτό, τα προνόμια και τα συμφέροντα που έχει εκθρέψει όλα αυτά τα χρόνια».
Μίχαλος (ΕΒΕΑ): Η κυβέρνηση βαδίζει στο άγνωστο
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολιάζοντας την συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση για την επιβολή νέων δυσβάστακτων τελών στην ακίνητη περιουσία, αποτελεί άλλη μια απόδειξη της πλήρους αναξιοπιστίας και αφερεγγυότητας της κυβέρνησης. Πλέον κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σ’ αυτήν την κυβέρνηση, που καθημερινά αυτοδιαψεύδεται.
Δυστυχώς ο πρωθυπουργός σήμερα, με την παρουσία του και τα λεγόμενα του έσβησε κάθε ελπίδα για καλύτερες μέρες. Προέβη σε έναν ανθελληνικό λόγο, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα δυσβάστακτα και άκρως αναποτελεσματικά μέτρα που μας επιβάλλουν οι δανειστές μας. Κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό, σχεδόν για το σύνολο των προβλημάτων αυτής της χώρας ευθύνονται οι πολίτες της και όχι τα ακραία κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι βάρβαρες επιθέσεις από τους διεθνείς κερδοσκόπους.
Και το χειρότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε χάρτη ούτε πυξίδα και βαδίζει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Από τη μια ο πρωθυπουργός υπεραμύνεται της μείωσης του κράτους και της ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και από την άλλη δηλώνει σοσιαλιστής και οραματίζεται το «σουηδικό μοντέλο» με φορολογικούς συντελεστές 60%-70% όπως ο ίδιος δήλωσε στη συνέντευξη τύπου.
Σήμερα οι επιχειρήσεις δεν άκουσαν ούτε ένα αναπτυξιακό μέτρο, παρά μόνο τις ίδιες υποσχέσεις περί ανάπτυξης που δεν βασίζονται πουθενά. Η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, οι θέσεις απασχόλησης μειώνονται δραματικά, η κατανάλωση βρίσκεται στο ναδίρ, καθημερινά θεσπίζονται αντικίνητρα για την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Και ενώ το επιχειρηματικό τοπίο στην χώρα μας θυμίζει βομβαρδισμένη περιοχή και η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί, ο πρωθυπουργός δηλώνει υπερήφανος για την κυβέρνηση του και συνεχίζει να αποποιείται των ευθυνών του, δηλώνοντας ότι φταίνε οι προηγούμενοι.
Η κατάσταση είναι στο μη περαιτέρω».
ΓΑΠ: Θα πετύχουμε τους στόχους
Τη δέσμευση της Ελλάδας να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους υπογράμμισε και το Σάββατο ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κλοιό διαδηλωτών.
Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση έχουν στόχο το καλύτερο για όλους.
Αναφερόμενος στις τράπεζες, τις κάλεσε να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια. "Όποια τράπεζα χρειαστεί διάσωση από τη χώρα, θα πρέπει να τη λάβει με κοινές μετοχές, ώστε το κέρδος να πάει σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα", σημείωσε.
"Προσπαθήσαμε να τα ανατρέψουμε και τα ανατρέπουμε, κάνοντας και λάθη", σημείωσε, όμως, "την προσπάθεια που οδήγησε στις ιστορικές αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουλίου, δεν έχουμε δικαίωμα να την αφήσουμε στη μέση".
Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, είπε ότι θα δημιουργήσουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. «Δεν είναι τρόπος μόνο να μειώσουμε το χρέος μας. Είναι εργαλείο ανάπτυξης».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης στους τομείς του τουρισμού, της πράσινης ενέργειας και των αγροτικών καλλιεργειών.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και την Κρήτη και η σχετική προκήρυξη αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.
Ακόμη, απεύθυνε κάλεσμα στους πλούσιους Ελληνες να βοηθήσουν στην προσπάθεια, στα πρότυπα ξένων κροίσων που ζήτησαν από τις κυβερνήσεις τους να τους φορολογήσουν περισσότερο.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η έλλειψη ιωδίου σε 1,3 δις ανθρώπους, που δεν έχουν πρόσβαση σε αλάτι, ευθύνεται για τη νοητική και σωματική καθυστέρηση των παιδιών!
Παπανδρέου: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Παπανδρέου: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!