• Το Γνωρίζατε;
  • Την πρωταπριλιά του 1957, πολλοί από τους Βρετανούς πίστεψαν τη φάρσα που έστησε ένας παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου BBC: Στο ρεπορτάζ, που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του, Ιταλοί «αγρότες» συνέλεγαν από δέντρα την ανοιξιάτικη σοδειά ζυμαρικών. Για τις ανάγκες της φάρσας, ένας κάμεραμαν είχε κρεμάσει, σ' ένα ελβετικό χωριό, ζυμαρικά στα κλαδιά των δέντρων.

Δέκα προτάσεις από τον ΣΕΒ: για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Δέκα προτάσεις από τον ΣΕΒ: για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος

Δημοσίευση από Agrafos »

Για κάθε 100 ευρώ που εισπράττει ένας μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία εισπράττουν παράλληλα 78 ευρώ, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σε υπόμνημα του προς το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Οι προτάσεις του ΣΕΒ κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό που εγκαινίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Χ. Κυριαζής, κατέθεσε επίσης στο υπουργείο προτάσεις για δέκα άμεσες αλλαγές στο ισχύον φορολογικό σύστημα προκειμένου να αρθούν στρεβλώσεις και να υποστηριχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας, έως ότου οριστικοποιηθεί το νέο σύστημα που θα προκύψει από το διάλογο.

Παράλληλα, κατατέθηκαν και αναλυτικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας.

Ο ΣΕΒ επισημαίνει την ανάγκη θέσπισης «ελάχιστου οικογενειακού εισοδήματος» με βάση το οποίο θα διαμορφώνεται το αφορολόγητο όριο, το επίδομα ανεργίας, κ.λπ., ενώ για τη φορολογία επιχειρήσεων υπογραμμίζει ότι, με τον υφιστάμενο διεθνή ανταγωνισμό ο ισχύων συντελεστής 20% είναι ο μέγιστος ανεκτός.

Οι συχνές και συνεχείς αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας δημιουργούν την ανάγκη συνταγματικής κατοχύρωσης του φορολογικού συστήματος με ορίζοντα δεκαετίας, προκειμένου να δημιουργηθεί περιβάλλον ασφάλειας για επενδύσεις, προσθέτει.

Για τη φορολογία εισοδήματος ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «τα φορολογικά/κοινωνικοασφαλιστικά βάρη που συνδέονται με το εισόδημα ενός χαμηλόβαθμου στελέχους (της τάξεως των 2.500 ευρώ μέσου ονομαστικού μισθού) έχουν λόγο ετήσιου καθαρού εισοδήματος προς επιβαρύνσεις 1:0,78, δηλαδή για κάθε 100 ευρώ που εισπράττει ο μισθωτός, παράλληλα 78 ευρώ εισπράττονται από το κράτος και το ΙΚΑ».

Συγκεκριμένα, σε ονομαστικό μηνιαίο μισθό 2.500 ευρώ αναλογούν φόροι 301,69 ευρώ (με τις περσινές ρυθμίσεις), ενώ οι εισφορές εργαζομένου και εργοδότη στο ΙΚΑ είναι 1.101,50 ευρώ. Το καθαρό εισόδημα στα χέρια του εργαζόμενου είναι 1.798,31 ευρώ, ενώ οι φόροι και εισφορές 1.403,19 ευρώ.

Η πρόταση του ΣΕΒ είναι το αφορολόγητο όριο να συνδέεται με το επίπεδο του ελάχιστου οικογενειακού εισοδήματος, ενώ για τον μέγιστο συντελεστή αναφέρει πως «οτιδήποτε πάνω από περίπου 33% δίνει την αίσθηση του ληστρικού για τον φορολογούμενο που προσφέρει προσωπική εργασία (εάν δουλεύει 6 μέρες, με το 33% οι δύο είναι για το κράτος)», διευκρινίζοντας ότι ο μέγιστος συντελεστής που ισχύει σήμερα θα μπορούσε να παραμείνει για πολύ υψηλά εισοδήματα, π.χ. άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Για τη φορολογία επιχειρήσεων ο ΣΕΒ στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα των «περαιώσεων», υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό το κράτος εξαπατά συστηματικά τους συνεπείς φορολογούμενους και ότι ισοδυναμεί με επίσημη υπόθαλψη της κουλτούρας της φοροδιαφυγής, που υποσκάπτει την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος.

Υποστηρίζει ότι «ρεαλιστικός» φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα ήταν το 15%, ενώ για τις συχνές αλλαγές της νομοθεσίας επισημαίνει ότι «ειδικά για τους εταιρικούς φόρους, η χώρα μας δεν μπορεί εύκολα να πείσει τους επενδυτές ότι το σύστημα θα παραμείνει σταθερό, λόγω της ιστορίας της που δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Επομένως ένα σύστημα που επιδιώκει να παράσχει ασφάλεια για μακρύ χρονικό ορίζοντα (π.χ. 10ετίας) θα πρέπει να θωρακιστεί συνταγματικά».
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”