Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε την Πέμπτη ότι η συμφωνία πάνω σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους είναι προϋπόθεση για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.
Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το Βερολίνο θέλει να δοθεί γρήγορα μία λύση, αλλά αυτή θα πρέπει εφικτή.
Η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί μόνο «την κατάλληλη στιγμή», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την αναβολή αυτής της συνόδου, για την οποία εξεταζόταν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή.
«Τέτοιου τύπου σύνοδοι αποτελούν μέρος των συζητήσεων» που διεξάγονται ανάμεσα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, δήλωσεη εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρενκίλντε.
«Θα διεξαχθούν μόλις η στιγμή θα είναι κατάλληλη», πρόσθεσε επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των πρωτευουσών δεν έχουν ακόμη προχωρήσει αρκετά.
«Προς το παρόν, συνεχίζεται η εντατική εργασία» πάνω στο θέμα αυτό, δήλωσε η εκπρόσωπος.
Διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως «το πιθανότερο είναι η σύνοδος να πραγματοποιηθεί στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας», για να υπάρχει χρόνος να ξεπεραστούν οι διαφορές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξετάζεται η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο των συζητήσεων.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, δεν αποκλείεται η σύγκληση έκτακτου Eurogroup πριν ή μετά τη Σύνοδο.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους Financial Times Deutschland, οι υπουργοί Οικονομικών του
Eurogroup δίνουν προθεσμία, ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, στους εμπειρογνώμονες να επεξεργαστούν διάφορα μοντέλα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, θα οποία θα ενσωματωθούν στο πακέτο βοήθειας.
Εκτιμάται ότι η προτεινόμενη επαναγορά ομολόγων θα οδηγήσει στην ανάγκη διεύρυνσης του πακέτου βοήθειας.
Ισπανία: Άμεσα δράση για την Ελλάδα
Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν γρήγορα δράση για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας ώστε να προληφθεί μία μετάδοση σε άλλες χώρες, δηλώνει η υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πράξουν ό,τι χρειάζεται για να εγγυηθούν τη σταθερότητα του ευρώ, αλλά απαιτείται γρήγορη αντίδραση των πολιτικών ηγεσιών.
«Οι αγορές επιτίθενται εναντίον όλων των χωρών που έχουν χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο. Άρα, η απάντηση πρέπει να είναι ταχεία, αποφασιστική και ξεκάθαρη».
Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας «δεν είναι καλή ιδέα».
«Λέγαμε πάντα ότι πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί [...] ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος δεν είναι καλή ιδέα», λέει.
«Οι συζητήσεις για το θέμα αυτό είναι ένας από τους λόγους της έντασης στις αγορές και πρέπει να αποσαφηνισθεί το συντομότερο δυνατόν, με μία σαφή δέσμευση των χωρών της ζώνης του ευρώ. Η λύση πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο των μηχανισμών που ήδη υπάρχουν. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κυρίως οι μεγάλες χώρες», συνεχίζει.
Οι περισσότερες πολιτικές ηγεσίες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνούν ότι μία χρεοκοπία της Ελλάδας πρέπει να αποφευχθεί, θέση με την οποία συμφωνεί στη συνέντευξη και η κ. Σαλγάδο, αν και ορισμένες χώρες παραδέχονται ότι μία «επιλεκτική χρεοκοπία» μπορεί να είναι αναγκαία για την επίλυση του προβλήματος.
«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να προληφθεί κάτι τέτοιο. Μία χρεοκοπία, η οποία θα είναι μία στάση πληρωμών επί ομολόγων, θα είναι κακό νέο, ιδιαίτερα για την Ελλάδα», καταλήγει η Ισπανίδα υπουργός.
Αισιόδοξη ως προς την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους εμφανίζεται η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, σε σημερινή συνέντευξή της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΡΑ.
«Θα λύσουμε τα προβλήματα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει μετάδοση» της κρίσης, τόνισε, προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να επηρεάζονται στις αποφάσεις τους κατά κύριο λόγο από τις αγορές.
Η κ. Φέκτερ χαρακτηρίζει ως «αναδιάρθρωση χρέους το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. «Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και τη διεύρυνση της βοήθειας μπορεί να γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση», είπε.
Εξέφρασε, επίσης, την αντίθεσή της σε ενδεχόμενο "κούρεμα" ομολόγων γιατί, όπως επισήμανε, αυστριακά ασφαλιστικά ταμεία έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, οπότε θα πληγούν οι Αυστριακοί συνταξιούχοι, αλλά και σε διαγραφή χρέους -και μάλιστα κατά 50%-, εάν με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτείται ένα λιμάνι, διότι δεν κατανοεί «γιατί ο Αυστριακός φορολογούμενος πρέπει να επιχορηγεί τον ιδιοκτήτη θαλαμηγού».
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η γνωστή συνοικία «Πατήσια» ονομάστηκε έτσι από την αντίστοιχη τούρκικη λέξη που σημαίνει: τα κεκτημένα αγροκτήματα!
Η Γερμανία θέλει μία «γρήγορη, αλλά εφικτή» λύση για την Ελλάδα, λέει η Μέρκελ
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos