• Το Γνωρίζατε;
  • Η γνωστή συνοικία «Πατήσια» ονομάστηκε έτσι από την αντίστοιχη τούρκικη λέξη που σημαίνει: τα κεκτημένα αγροκτήματα!

Τραπέζι με «πλούσιο» μενού

Συντονιστής: Agrafos

Airetikos
Συντάκτης
Συντάκτης
Δημοσιεύσεις: 707
Εγγραφή: Πέμ 24 Μαρ 2011, 19:24

Τραπέζι με «πλούσιο» μενού

Δημοσίευση από Airetikos »

Αρκετά πλούσιο ήταν το «μενού» της συζήτησης μεταξύ Βενιζέλου και Σόιμπλε, την Τετάρτη στο Βερολίνο. Ο κ. Βενιζέλος, ξεκινώντας από την Αθήνα για τη Γερμανία, πήρε στις βαλίτσες του και κάποια από τα «φιλέτα» των αποκρατικοποιήσεων για να τα παρουσιάσει στον γερμανό ομόλογό του.

Έτσι μέσα σε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα, συζήτησαν για τις εξελίξεις στην κρίση χρέους, το νέο δάνειο, τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, ζητήματα που αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου.

Από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε ήταν αρκετά προετοιμασμένος, καθώς δεν είναι πολλές ημέρες πριν που εξέφραζε το θαυμασμό του για το ενεργειακό δυναμικό της χώρας. Η αναφορά του μόνο για την ανεξάντλητη παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να τροφοδοτεί και την ίδια τη Γερμανία, δείχνει τι έχει στο μυαλό του για τη χώρα μας.

Ας μην ξεχνάμε πως αυτός ήταν που κανόνισε τη συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με το σύνδεσμο των γερμανών βιομηχάνων.

Από την άλλη ο κ.Βενιζέλος είχε μαζί του, όχι μόνο το «δεξί του χέρι» στις επαφές με τις ξένες κυβερνήσεις και πρόεδρο του ΣΟΕ καθ. Γιώργο Ζανιά, αλλά και τον ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων κ. Γιώργο Χριστοδουλάκη.

Πρώτο ζήτημα που συζητήθηκε αφορούσε το πακέτο του ΟΤΕ. Ο κ.Βενιζέλος προσπάθησε να πείσει τους γερμανούς της Deutsche Telekom να αποκτήσουν και το υπόλοιπο 5% της εταιρίας, το οποίο θα απομείνει στο ελληνικό δημόσιο μετά την πώληση του πακέτου του 10% στους Γερμανούς. Με αυτό τον τρόπο και αν επιτευχθεί η συμφωνία θα αποτραπεί η πώληση μέσω του χρηματιστηρίου Αθηνών, με τις χαμηλές αποτιμήσεις μιας συνεδρίασης.

Εκτός όμως από το θέμα του ΟΤΕ από το τραπέζι δεν έλειψαν και άλλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον γερμανοί επενδυτές. Έτσι για αρχή συζητήθηκε η επέκταση της σύμβασης με την Hochtief για το Ελ. Βενίζελος και περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, η ΔΕΗ και οι επενδύσεις σε παραγωγή ηλιακής ενέργειας, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο κουβέντα έγινε και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛ.ΤΑ..

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της ελληνικής αποστολή ήταν να βάλει στο παιχνίδι τους γερμανούς για επενδύσεις και σε άλλους τομείς, για να εξασφαλίσει επενδυτικό ενδιαφέρον, και να πετύχει η χώρα συμφέρουσες αποκρατικοποιήσεις, καθώς υπάρχει η πιθανότητα η μαζικές πωλήσεις να ρίξουν κατακόρυφα τις τιμές.

Τέλος τους παρουσιάστηκαν οι διαδικασίες που θα αφορούν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη ΛΑΡΚΟ, τη ΔΕΠΑ αλλά και το Ελληνικό, σε μία προσπάθεια να τους βάλουμε και σε αυτόν το χορό.

Γραπτή δήλωση Σόιμπλε για τη συνάντηση με Βενιζέλο

"Οι δύο υπουργοί (Οικονομικών) συμφώνησαν πως τα οικονομικά μέτρα που πάρθηκαν (ένα σχέδιο λιτότητας που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή) πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, ώστε η Ελλάδα να επανέλθει σύντομα σε υγιή οικονομική κατάσταση" ανέφερε σε δήλωση του ο γερμανός υπουργός μετά τη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου οι δύο υπουργοί, κατά τη διάρκεια του χθεσινού κοινού δείπνου στο Βερολίνο, εκτιμούν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας πρέπει να υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο, εάν η χώρα επιθυμεί να ανακτήσει ισορροπημένο προϋπολογισμό.

"Πέρα από τη εφαρμογή των ειλημμένων οικονομικών μέτρων, πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετες αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά μόνο με ισχυρότερο ιδιωτικό τομέα και με ιδιωτικές επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε επιτυχή ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα" τονίζεται στη γραπτή δήλωση του Σόιμπλε.

Επιστροφή στο “Πολιτική”