Έλληνες επιστήμονες σε συνεργασία με Βρετανούς ανέπτυξαν ένα νέο πολλά υποσχόμενο «όπλο»« στη χρόνια μάχη τους κατά της ελονοσίας. Δημιούργησαν μεγάλους αριθμούς από γενετικά τροποποιημένα κουνούπια, που μεταφέρουν συνθετικά γονίδια, ανθεκτικά στη θανατηφόρο νόσο και θα εξαλείψουν τα κουνούπια-φορείς της ελονοσίας, η οποία μαστίζει ακόμα πολλές περιοχές του πλανήτη μας.
Πρόκειται για το πρώτο πετυχημένο εργαστηριακό πείραμα του είδους του και οι ερευνητές ευελπιστούν ότι μελλοντικά θα μπορέσουν να εξαπλώσουν στη φύση τις κατάλληλες γενετικές αλλαγές στους πληθυσμούς των άγριων κουνουπιών, ώστε να τα καταστήσουν λιγότερο ικανά να μεταδίδουν τη νόσο.
Η ελονοσία είναι μια θεραπεύσιμη μολυσματική ασθένεια (με συμπτώματα που μπορεί να κάνουν μέχρι και ένα χρόνο για να εμφανιστούν μετά τη μόλυνση), η οποία πλήττει πάνω από 240 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, σκοτώνοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο από αυτούς, κυρίως παιδιά στην Αφρική. Συνολικά σε 57 χώρες του πλανήτη ενδημεί η νόσος, απειλώντας ανθρώπινες ζωές.
Οι παγκόσμιες υπηρεσίες υγείας πασχίζουν να εξαλείψουν την ελονοσία, χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα. Υπάρχουν περίπου 3.500 είδη κουνουπιών στη Γη, αλλά μόνο λίγα από αυτά μεταδίδουν το επικίνδυνο παράσιτο της ελονοσίας (plasmodium falciparum). Ο πιο σημαντικός φορέας της νόσου διεθνώς είναι το κουνούπι «Anopheles gambiae», πάνω στο οποίο και έγιναν τα νέα γενετικά πειράματα.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα που έγινε το 1969, το άγχος των γονέων κατά τη διάρκεια της σύλληψης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του φύλου του παιδιού. Το παιδί παίρνει τα φύλο του γονέα με το λιγότερο άγχος.
Μεταλλαγμένα κουνούπια «χτυπούν» την ελονοσία
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Μεταλλαγμένα κουνούπια «χτυπούν» την ελονοσία
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!