Αυστηρά τεστ ρευστότητας θα διεξαχθούν φέτος, παράλληλα με τα τεστ αντοχής της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Από χθες, εξάλλου, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, μετά την υποβάθμιση-«τσεκούρωμα» της αξιολόγησης του Δημοσίου, που φέρνει νέα «κουρέματα» στις αξιολογήσεις και των τραπεζών, εντείνοντας τις πιέσεις στη ρευστότητα του συστήματος.
Τα αποτελέσματά των τεστ ρευστότητας θα παραμείνουν μυστικά για λόγους… ασφαλείας, αλλά αναμένεται ότι θα επηρεάσουν καταλυτικά τη διάθεση των τραπεζιτών για deal, επιταχύνοντας έτσι τις συγχωνεύσεις μεγάλης κλίμακας, που ως τώρα φαίνονται εξαιρετικά δύσκολες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεστ ρευστότητας, που θα διεξαχθούν υπό τον κεντρικό συντονισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority – EBA) θα έχουν ολοκληρωθεί όπως και τα stress test για την κεφαλαιακή επάρκεια στις αρχές του καλοκαιριού.
Θα ελεγχθεί η επάρκεια ρευστότητας των τραπεζών σε ακραίες συνθήκες μείωσης των καταθέσεων και υποβάθμισης της «δεξαμενής» στοιχείων ενεργητικού, που χρησιμοποιούν οι τράπεζες ως κάλυμμα για το δανεισμό τους από την ΕΚΤ και την αγορά. Στην εξίσωση των τεστ ρευστότητας είναι πολύ πιθανό να υπολογισθεί, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, και η πιθανή επίπτωση από μια αναδιάρθρωση χρέους, με «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Σε αυτό το σενάριο, οι επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών προφανώς θα είναι δραματικές, αφού θα αντιμετωπίσουν ένα margin call τεράστιας κλίμακας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς θα μειωθεί σημαντικά η αξία του χαρτοφυλακίου ομολόγων που έχουν δεσμευμένα ως καλύμματα για το δανεισμό τους.
Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα, όπως θα γίνει με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής τον Ιούνιο, καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες αναταράξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Όμως, θα δώσουν το έναυσμα στις εθνικές αρχές κάθε χώρας της ευρωζώνης, προκειμένου να λάβουν μέτρα «θωράκισης» των τραπεζικών συστημάτων.
Αυτό, στην περίπτωση της Ελλάδας, αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε ισχυρή πίεση από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε μέσα από συγχωνεύσεις να δημιουργηθούν ισχυρότερα σχήματα, που θα μπορούν να αντέξουν στις πιέσεις στη ρευστότητα. Αρκετοί στην τραπεζική αγορά μιλούν για “deal ανάγκης”, που θα προχωρήσουν υπό την πίεση των εποπτικών αρχών.
Νέα «αιμορραγία» φέρνει η Moody’s
Στο μεταξύ, η χθεσινή υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από την Moody’s ήταν «βιαιότερη» από το αναμενόμενο και προοιωνίζεται εξίσου «σκληρές» κινήσεις υποβάθμισης της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών και των τίτλων που έχουν εκδώσει. Ο διεθνής οίκος «έριξε» σε μια μέρα τη βαθμολογία του Δημοσίου κατά τρεις βαθμίδες, στην κατηγορία Β1, που χαρακτηρίζει τίτλους εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, με πιθανότητα χρεοκοπίας του εκδότη 20% μέσα στην επόμενη πενταετία.
Τραπεζικά στελέχη εξηγούν ως εξής τις επιπτώσεις αυτής της υποβάθμισης για τις ελληνικές τράπεζες:
- Σε ό,τι αφορά τα κρατικά ομόλογα που είναι δεσμευμένα για δανεισμό από την ΕΚΤ, δεν αναμένονται πρόσθετες επιβαρύνσεις, αφού η ΕΚΤ δέχεται τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας κατ’ εξαίρεση ανεξάρτητα από τη βαθμολογία τους από τους οίκους αξιολόγησης. Το μέγιστο ποσοστό «κουρέματος» της αξίας των ομολόγων κατά τη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ είναι 13,5% και αυτό δεν αλλάζει μετά τη νέα υποβάθμιση.
- Ο κίνδυνος για τη ρευστότητα των τραπεζών εντοπίζεται στις υποβαθμίσεις των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων και των τίτλων τους το προσεχές διάστημα από την Moody’s. Αυτές οι υποβαθμίσεις θεωρούνται βέβαιες, ως επακόλουθο της υποβάθμισης του Δημοσίου, και οδηγούν σε σημαντική μείωση της αξίας των τίτλων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για το δανεισμό τους. Σημειώνεται, ότι μεγάλο των καλυμμάτων δανεισμού των ελληνικών τραπεζών είναι τίτλοι αυτής της κατηγορίας. Για να καλυφθούν οι «τρύπες» που θα δημιουργηθούν στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει τη χορήγηση νέων κρατικών εγγυήσεων, ύψους 30 δις. ευρώ, που θεωρούνται επαρκείς σε αυτή την φάση.
Όμως, τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν, ότι η υποβάθμιση από την Moody’s θα φέρει «παράπλευρες απώλειες» απροσδιόριστου ύψους στις καταθέσεις, καθώς κάθε υποβάθμιση της χώρας από οίκους αξιολόγησης εντείνει την ανασφάλεια των καταθετών. Πολύ περισσότερο αυτή η υποβάθμιση, που φέρνει τα ελληνικά ομόλογα στην ίδια κατηγορία με τους τίτλους της Αγκόλας, ενώ αναπτύσσει διεξοδικά το σενάριο πρόωρης (πριν από το 2013) αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ο βασιλιάς των Βουλγάρων Κρούμος έκοψε το κεφάλι του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Α', όταν τον συνέλαβε αιχμάλωτο μετά τη νίκη του στη Μάχη της Πλίσκα το 811, το λάξευσε σε κύπελλο, το επαργύρωσε και το χρησιμοποιούσε για να γιορτάζει τους θριάμβους του.
Φέρνουν deal τα μυστικά τεστ ρευστότητας!
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Φέρνουν deal τα μυστικά τεστ ρευστότητας!
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!