Η Bundesbank αποτελεί, ίσως, τον εκπρόσωπο του πιο σκληρού 'οικονομικού' προσώπου της Γερμανίας και δύσκολα θα ξεχάσει κανείς τις δηλώσεις του επικεφαλής της το 2010, όταν υποστήριζε πως το ΔΝΤ θα ήταν πολύ ΄μαλακή' λύση για την Ελλάδα.
Και αν και άλλαξε ο επικεφαλής, δεν άλλαξε η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, με τις απειλές και τις άκομψες κριτικές εναντίον της Ελλάδας να συνεχίζονται από το νέο επικεφαλής Γιένς Βάιντμαν ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα «θα αφεθεί στην τύχη της αν δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα» και αν η δημοσιονομική προσπάθεια εκτροχιαστεί.
«Είναι πρώτα και πάνω από όλα ευθύνη της Ελλάδας να λάβει όλα τα κατάλληλα πρόσθετα μέτρα» δήλωσε στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του όσον αφορά την ελληνική κρίση χρέους.
«Εάν μία χώρα αποτύχει να το πράξει, περαιτέρω βοήθεια δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να υποστεί τις σφοδρές συνέπειες που είναι πιθανό να υπάρξουν από τη στιγμή που η οικονομική βοήθεια αποσυρθεί» πρόσθεσε.
«Με τη δανειακή βοήθεια και την ενδιάμεση μείωση των επιτοκίων οι ευρωπαίοι εταίροι έκαναν την πρώτη πολύ σημαντική κίνηση», γράφει στη μηνιαία έκθεσή της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας. Γι’ αυτό – προσθέτει – η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνη να μειώσει το έλλειμμά της, όπως υποσχέθηκε, με πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
«Μια ηπιότερη αντιμετώπιση των στόχων θα έθετε υπό περαιτέρω αμφισβήτηση τόσο τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας όσο και την αξιοπιστία μελλοντικών ευρωπαϊκών συμφωνιών», προειδοποιούν οι ομοσπονδιακοί τραπεζίτες. Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις συνδέονται χωρίς αμφιβολία με τεράστιες δυσκολίες και επώδυνα μέτρα. «Σε τελική ανάλυση όμως, είναι αναπόφευκτες, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της βοήθειας, χωρίς την οποία η δυνατότητα προσαρμογής θα γινόταν ακόμα δυσκολότερη».
Κατά της επιμήκυνσης
Ως κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΚΤ ο κ. Βάιντμαν επαναλαμβάνει ότι η επιμήκυνση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή τους ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποκόπτοντας μεγάλο μέρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την χρηματοδότηση της ευρωτράπεζας.
«Η επιμήκυνση των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε ένα περιβάλλον που επικρατούν πολλές αμφιβολίες για την διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή τους ως ενέχυρο για πράξεις αναχρηματοδότησης βάσει των υφιστάμενων όρων του ευρωσυστήματος», είπε ο Γιένς Βάιντμαν, σε συνέδριο στο Αμβούργο, ενισχύοντας την αντίθετη θέση που έχει η ΕΚΤ σε μια «ήπια αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους μέσω παράτασης της λήξης των ομολόγων, όπως αναφέρει το Reuters.
«Ως συνέπεια, μεγάλο μέρος του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος θα αποκόπτονταν από την χρηματοδότηση», είπε και πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος για επέκταση της κρίσης και σε άλλες χώρες θα αύξανε σημαντικά».
Άλλωστε «η αναδιάταξη (reprofiling) των λήξεων των ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υλοποίηση του σχεδίου προσαρμογής» τόνισε ο Γιένς Βάιντμαν.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Οι Εσκιμώοι είναι ο μοναδικός λαός που δεν παίζει τυχερά παιχνίδια.
Bundesbank: Απειλές, προειδοποιήσεις και άλλα εποικοδομητικά
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos