• Το Γνωρίζατε;
  • Η μετάλλαξη ενός γονιδίου στον εγκέφαλο ενός και μόνου ανθρώπου, πριν 10.000 χρόνια, οδήγησε στην ομιλία και στις ψυχικές νόσους!

Αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα προτείνει ο Χατζημαρκάκης

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα προτείνει ο Χατζημαρκάκης

Δημοσίευση από Arxontas »

Ανταπόκριση του Peter Ehrlich από τις Βρυξέλλες φιλοξενούν οι Financial Times Deutschland, με τίτλο «Βουλευτής του FDP θέλει να βοηθήσει την Αθήνα» και υπότιτλο «Ευρωβουλευτής προτείνει νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα πάνω από 30 δις ευρώ».

Ο ευρωβουλευτής του FDP Γιώργος Χατζημαρκάκης ζητά να υπάρξει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ελλάδα ύψους 30 δις ευρώ. Η δυνατή με αυτό στήριξη της ελληνικής οικονομίας προτείνεται να μην καθοδηγείται από τις ελληνικές Αρχές, αλλά από εγκατεστημένους επί τόπου εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο ίδιος αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή του με το όνομα «Σχέδιο Ηρακλής» σε συνέδριο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα τέλη Μαΐου.

Οι Φιλελεύθεροι αιτιολογούν την πρωτοβουλία τους λέγοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να απαλλαγεί από την υπερχρέωση μόνο με τα προγράμματα λιτότητας. Η καθοδική πορεία μπορεί να αναστραφεί μόνο μέσω της ανάπτυξης. «Είναι απολύτως απαραίτητο να ληφθεί μέριμνα για ανάπτυξη», δήλωσε ο Χατζημαρκάκης. Πρόσθετες επενδύσεις θα μπορούσαν να ξαναζωντανέψουν την οικονομία. Ο πολιτικός θέλει κυρίως να προωθήσει τον τουρισμό, το σύστημα υγείας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Γι’ το λόγο αυτό προτείνει να ισχύσει μια φορολογική αμνηστία, που στη συνέχεια θα την ακολουθήσουν αυστηρές κυρώσεις για τους μελλοντικούς φοροφυγάδες, καθώς και μια απλοποιημένη φορολόγηση του εισοδήματος σε ενιαίο ποσοστό της τάξης του 27%.

Από το 2011 μέχρι το 2013 η Ελλάδα κανονικά δικαιούται από τον ευρωπαϊκό ‘κορβανά’, όπως τα διαρθρωτικά ταμεία και οι αγροτικές επιδοτήσεις, περί τα 20 δις ευρώ. Παραμένει όμως απίθανο το αν η ίδια η χώρα θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει επαρκώς στοχευμένα. Αν αναλάβει τη διαχείριση η ΕΕ, μπορούν να ξεκινήσουν πολλές επενδύσεις. Επιπλέον 10 δις ευρώ θα μπορούσαν να αντληθούν πρώιμα από το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο ισχύει από το 2014 και να αφαιρεθούν αργότερα από τη χώρα, έτσι ώστε να μη δοθεί νέο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας.

Ο οικονομολόγος Jens Bastian, που διδάσκει στην Ελλάδα και συνεργάστηκε στην εκπόνηση του σχεδίου, θεωρεί δυνατή με την υλοποίησή του την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες και πιστεύει ότι το συνολικό χρέος της χώρας μπορεί από το 2013 να αρχίσει να μειώνεται και πάλι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να κατανείμει η ίδια τα χρήματα, υποστηρίζει ο Χατζημαρκάκης. Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική Johannes Hahn είχε δηλώσει ήδη το Μάρτιο στους FTD ότι αν υπάρξει σχετικό αίτημα της Ελλάδας, η υπηρεσία του μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο.

Σύμφωνα με τον Χατζημαρκάκη, θα μπορούσαν περίπου 200 υπάλληλοι της υπηρεσίας και της ΕΤΕ να αποσπαστούν για ορισμένο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, όπου θα δραστηριοποιούνταν στην κυβέρνηση και στις διοικητικές υπηρεσίες των περιφερειών.

Επιστροφή στο “Διεθνή”