• Το Γνωρίζατε;
  • Ο βασιλιάς των Βουλγάρων Κρούμος έκοψε το κεφάλι του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Α', όταν τον συνέλαβε αιχμάλωτο μετά τη νίκη του στη Μάχη της Πλίσκα το 811, το λάξευσε σε κύπελλο, το επαργύρωσε και το χρησιμοποιούσε για να γιορτάζει τους θριάμβους του.

Η μόρφωση καθυστερεί τη γήρανση;

Συντονιστές: Aris, Agrafos

Aris
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 815
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: Athens

Η μόρφωση καθυστερεί τη γήρανση;

Δημοσίευση από Aris »


Όσοι εγκαταλείπουν νωρίς την εκπαιδευτική διαδικασία, μένοντας με αυτό που λέμε λιγότερα τυπικά προσόντα στο βιογραφικό τους, φαίνεται ότι …
έχουν επιβαρυντικές συνέπειες και στο θέμα της μακροζωίας, αφού όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη Βρετανοί επιστήμονες, οι λιγότερο μορφωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στην επιτάχυνση της γήρανσης.

Ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που εξέτασαν το μήκος των κυτταρικών στοιχείων του DNA, που είναι γνωστά ως τελομερή, από ένα δείγμα περίπου 450 εθελοντών που έλαβαν μέρος σε μακροχρόνια επιστημονική μελέτη υγείας, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν χαμηλότερες επιδόσεις στα μαθήματά τους στο σχολείο, παρουσίαζαν και τελομερή μικρότερου μήκους, στοιχείο που αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για ταχύτερη εκγήρανση.

Τα τελομερή είναι κυτταρικά στοιχεία του DNA, που στομώνουν την απόληξη των χρωμοσωμάτων, προστατεύοντάς τα από φθορές αλλά και από την απώλεια κυτταρικών λειτουργιών που σχετίζονται με τη γήρανση. Κοντύτερα τελομερή αποτελούν πιθανά δείκτη ταχύτερης γήρανσης.

«Ο παράγοντας-κλειδί, αυτής της έρευνας επιβεβαιώνει ένα από τα βασικά συμπεράσματα που εξάγεται από μακροχρόνιες επιστημονικές μελέτες, ότι δηλαδή η απόκτηση γνώσεων σε νεαρότερη ηλικία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καλή υγεία», δηλώνει ο Στέφεν Χόλγκειτ του Βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών, που συγχρηματοδότησε την έρευνα.

Όπως ανέφερε δε ο Βρετανός επιστήμονας μπορεί να μην έχουν αιτιολογηθεί ακόμα επαρκώς τα συμπεράσματα της έρευνας, αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι «η μόρφωση υψηλού επιπέδου, μπορεί να είναι περισσότερο σημαντική για τη μακροζωία, από όσο επωφελής είναι στην αγορά εργασίας».

Επιστροφή στο “Υγεία”