• Το Γνωρίζατε;
  • Τα γνωστά σε όλους μας «νυχτικά» εμφανίστηκαν στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Έως τότε, οι άνθρωποι κοιμούνταν είτε γυμνοί είτε με τα ρούχα τους.

Λίγο πριν την αναδιάρθρωση…

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Λίγο πριν την αναδιάρθρωση…

Δημοσίευση από Agrafos »

Εντείνονται οι διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, Γερμανοί αξιωματούχοι είναι ανοικτοί σε μία εθελοντική αναδιάρθρωση, όμως, η πλειοψηφία από όσους χαράσσουν την πολιτική σε επίπεδο Ευρωζώνης, φοβάται τις επιπτώσεις.

Ανοιχτό άφησε για ακόμη μία φορά άφησε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους ά διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Πιστεύουμε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να επιτελεστεί η (δημοσιονομική) προσαρμογή, σχέδιο υπάρχει και ζητούμε να υλοποιηθεί» είπε.

«Η αναδιάρθρωση δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό όμως που είναι είναι η προώθηση του προγράμματος και η επίτευξη το ταχύτερο δυνατόν πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να αποκατασταθεί η σχέση της χώρας με τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές» τόνισε.

Εάν δεν υπάρξει αλλαγή στην ωρίμανση των ομολόγων, η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλα δάνεια διάσωσης, με αποτέλεσμα έως το 2013, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να έχουν δανείσει έως και 142 δισ. ευρώ στη χώρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του David Mackie, οικονομολόγου της JP Morgan. Με την επιμήκυνση των ομολόγων, η έκθεση των Ευρωπαίων φορολογούμενων στο ελληνικό χρέος περιορίζεται στα 77 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι το εάν και το πώς θα πρέπει να γίνει η αναδιάρθρωση. Το Βερολίνο πιστεύει ότι θα πρέπει να ενθαρρύνει την Ελλάδα να κάτσει στο τραπέζι με τους πιστωτές της, μέσα στο 2011, για να συζητήσουν την αναθεώρηση της ωρίμανσης των ομολόγων, χωρίς haircuts. «Οι ιδέες μας δεν τυγχάνουν καλής υποδοχής στην Ευρώπη», δηλώνει στην WSJ Γερμανός αξιωματούχος.

Η Γαλλία, η ΕΚΤ και η Κομισιόν δεν θέλουν να συζητήσουν ούτε καν μία ήπια μορφή αναδιάρθρωσης, αφού θεωρούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι αγορές θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μετά την Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα είναι οι επόμενες χώρες που δεν θα αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Η Ελλάδα είναι υπέρ της επιμήκυνσης, όμως, πρέπει πρώτα να πάρει την πολιτική έγκριση της Ευρωζώνης, αναφέρει η WSJ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η επιμήκυνση μπορεί να ακολουθήσει το πρότυπο της ανάλογης συμφωνίας που έκλεισε το 2003 η Ουρουγουάη. Όμως, με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερα χρέη από ό,τι η Ουρουγουάη τότε, αυτό θα είναι μόνο το πρώτο βήμα, αφού όπως εκτιμούν οικονομολόγοι, το haircut θα έρθει αργότερα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, απορρίπτει κάθε ιδέα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, καθώς εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε χάος στις αγορές. Όμως, σύμφωνα με την WSJ, ο πιθανότερος διάδοχός του, ο Mario Draghi, ίσως είναι πιο ευέλικτος. «Ο Draghi δεν είναι δογματικός και είναι ανοικτός στη χρήση ενός μείγματος εργαλείων», είπε στην εφημερίδα ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος.

Τροικα

Η κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο των ελέγχων της τρόικας. Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφθούν πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ενημερωθούν για την ρευστότητα και τις δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος.

Σημειώνεται πως η τρόικα έχει ζητήσει από τη κυβέρνηση να παρουσιάσει νομοθεσία που θα κατατάσσει όλους τους υπαλλήλους των τραπεζών στο ίδιο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας.

Ακόμη, προκειμένου να υποστηρίξει τις τράπεζες στην προσπάθειά τους για λειτουργική αναδιάρθρωση, έχει ζητήσει από τη κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τον περιορισμό των μπόνους και για την κατάργηση του αποκαλούμενου «επιδόματος ισολογισμού» ή άλλα ισοδύναμα μέτρα.

Εξάλλου, σήμερα θα συνεχισθούν οι συζητήσεις στο υπουργείο Εργασίας για τα οικονομικά αποτελέσματα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφαλίσεως, τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου και τον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρούν πως τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να ελεγχθούν διαφορετικά εγκυμονεί ο κίνδυνος αποκλίσεων.

Συγκεκριμένα, θεωρούν πως στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα απαιτηθούν πρόσθετα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των ταμείων κάτι που όπως σημειώνουν πρέπει να αποτραπεί. Σημειώνεται πως στο πρώτο τρίμηνο του 2011 ο ΟΓΑ έχει καλύψει το 30,5% της ετήσιας χρηματοδότησης, το ΙΚΑ το 42,4%, ο ΟΑΕΕ το 46,9% και το ΝΑΤ το 30,5%.

Η συζήτηση της τρόικας με την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα θα εστιάσει και στην επιδοματική πολιτική, όπου η τρόικα ζητεί μείωση των κοινωνικών μεταβιβάσεων και εξορθολογισμό των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Ακόμη, σήμερα Παρασκευή η τρόικα θα έχει συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ καθώς και το πλάνο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ.

Ήδη από το Φεβρουάριο έχει ζητηθεί από τη κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταγραφή των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών σε εισηγμένες ή μη εισηγμένες επιχειρήσεις, και των εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων.

Στο πλαίσιο της αυριανής συνάντησης το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει στη τρόικα μία ενδιάμεση έκθεση – συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου καταλόγου περιουσιακών στοιχείων – που θα περιγράφει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι το πρώτο μέρος της καταγραφής θα είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

Τέλος, η τρόικα θα ενημερωθεί για την πρόοδο στην τοποθέτηση οικονομικών συμβούλων για τη δημιουργία χαρτοφυλακίων ακινήτων και το σχεδιασμό των σχετικών συναλλαγών, αλλά και για τη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή χρέους και όχι για την υποκατάσταση των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Διεθνή”