Ύστερα από αρκετό θόρυβο μιας πολύμηνης συζήτησης για τη στήριξη της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες και το ενδεχόμενο να ζητηθούν πίσω τα μετρητά με επικίνδυνα πιεστικό τρόπο, η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας ξεκαθάρισε χθες, ότι προς το παρόν μένουν στο συρτάρι της όλα τα σχέδια «βίαιης» απεξάρτησης των τραπεζών της ευρωπαϊκής περιφέρειας από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Φραγκφούρτης.
Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Ζαν Κλωντ Τρισέ επιφύλασσε καλά νέα για τις ελληνικές τράπεζες:
- Τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας για διάρκεια τριών μηνών, με επιτόκιο 1% και χωρίς περιορισμούς στα ποσά που λαμβάνει κάθε τράπεζα, θα διατηρηθούν σε ισχύ για αρκετό καιρό ακόμη, αφού οι «εξαρτημένες» τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας (κυρίως, δηλαδή, ελληνικές, ιρλανδικές και πορτογαλικές, αφού οι ισπανικές επιστρέφουν αυτό τον καιρό ρευστότητα στην Φραγκφούρτη) δεν είναι ακόμη έτοιμες να αντιμετωπίσουν το «σοκ» της απεξάρτησης.
- Αρμόδιο στέλεχος της ΕΚΤ δήλωνε πριν τη συνέντευξη Τρισέ, σε μια προσπάθεια να περάσει ανεπίσημα η τράπεζα το μήνυμα δυσφορίας της προς τις «εξαρτημένες» εμπορικές τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου, ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά είναι αυτή την περίοδο «πολωμένη», καθώς οι υγιέστερες τράπεζες αντιμετωπίζουν «χαλαρότερες» συνθήκες πρόσβασης στις αγορές, ενώ οι τράπεζες της περιφέρειας χρειάζονται όλο και περισσότερο τη στήριξη της ΕΚΤ. Οι χρηματοδοτήσεις μας είναι μια γέφυρα, τόνισε το στέλεχος της ΕΚΤ. Και οι γέφυρες χρησιμοποιούνται για να ενώσουν δύο σημεία, δεν μπορούν να έχουν απεριόριστο μήκος. Οι κυβερνήσεις, ανέφερε, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να στηρίξουν τις τράπεζες και να διευκολύνουν την απεξάρτησή τους.
- Ο ίδιος ο Ζαν Κλωντ Τρισέ, συνέστησε στους «εξαρτημένους» τραπεζίτες να βάλουν κέρδη στην άκρη, να στραφούν στις αγορές για να αντλήσουν κεφάλαια και να αξιοποιήσουν πλήρως όλα τα διαθέσιμα προγράμματα ενισχύσεων από τις κυβερνήσεις.
Αν τα καλά νέα είναι, ότι η ΕΚΤ δεν έχει την πρόθεση να αφήσει στην τύχη τους τις «εξαρτημένες» τράπεζες, όσο και αν «γκρινιάζει» για αυτό το φαινόμενο, τα άσχημα νέα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ότι η στήριξη αυτή όσο περνά ο καιρός θα γίνεται όλο και ακριβότερη. Ο Τρισέ άφησε να εννοηθεί χθες, ότι τον Απρίλιο θα αποφασισθεί μια προληπτική αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 1,25%, για να αντιμετωπισθεί η πληθωριστική πίεση από τις αυξημένες διεθνείς τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων, πριν αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη.
Ένα τέταρτο της μονάδας φαίνεται στους περισσότερους αμελητέο ποσοστό. Για τις ελληνικές τράπεζες, όμως, σημαίνει αύξηση 25% στους τόκους που πληρώνουν στην ΕΚΤ για το δανεισμό τους. Και καθώς ο δανεισμός αυτός φθάνει τα 100 δις. ευρώ, χωρίς προοπτική σημαντικής μείωσης φέτος, είναι φανερό ότι οι πρόσθετοι τόκοι από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να πλησιάσουν τα 200 εκατ. ευρώ, αν υποτεθεί ότι ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών διατηρείται στα ίδια υψηλά επίπεδα.
Μια τόσο σημαντική χρέωση, σε μια εποχή που οι τράπεζες βλέπουν τα κέρδη τους να πιέζονται όλο και περισσότερο, δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πιθανότατα, όμως, δεν θα αποτελέσει πολύ σοβαρό κίνητρο για περιορισμό της εξάρτησής τους από την ΕΚΤ: ακόμη και αν καταφέρουν να βγουν στην αγορά για δανεισμό, θα είναι αδύνατο να αντλήσουν ρευστότητα με χαμηλότερο κόστος, από όσο θα αντλούν από την ΕΚΤ, ακόμη και μετά από μια αύξηση του επιτοκίου της. Όλα τα στοιχεία, λοιπόν, δείχνουν στην ίδια κατεύθυνση: παρότι η κουβέντα για την «απεξάρτηση» θα συνεχισθεί το επόμενο διάστημα, «απεξάρτηση» θα αργήσουμε να δούμε.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Το 25% των φυλακισμένων σε όλο τον κόσμο, κρατείτε στις ΗΠΑ!
Ακριβότερα δάνεια στους τραπεζίτες
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Ακριβότερα δάνεια στους τραπεζίτες
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!