Το ελληνικό κράτος έχει μετατραπεί σε «μηχανή» πληθωρισμού. Οι τιμές αυξάνονται με πολιτικές, διοικητικές αποφάσεις, σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να περιοριστούν τα ελλείμματα και να επιτευχθεί η διαχείριση του δημόσιου χρέους.
Το λογαριασμό πληρώνουν ως συνήθως οι καταναλωτές και η πραγματική οικονομία.
Τριπλό πρόβλημα
Η εθνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τριπλό πρόβλημα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, το δημόσιο χρέος είναι αναλογικά το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται την τελευταία δεκαετία σε συνεχή υποχώρηση.
Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση θα πρέπει να περιορίσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ενισχύοντας παράλληλα τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να χάνουμε μερίδιο των αγορών και θέσεις εργασίας σε όφελος των ανταγωνιστών μας. Αν κρίνουμε από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου, έχουμε μπροστά μας μία νέα πληθωριστική «έκρηξη», ιδιαίτερα εξαιτίας της προγραμματισμένης αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ και της νέας αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
Νέο "ηλεκτροσόκ"
Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που αναζητεί πρόσθετους πόρους μέσα από πληθωριστικές «λύσεις» αλλά και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας της οικονομίας. Χαρακτηριστική η περίπτωση της ΔΕΗ, η νέα διοίκηση της οποίας διεκδικεί τις μαζικές αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης σε βάθος χρόνου.
Οι εκκρεμότητες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών και η ανάγκη να στραφούμε σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας ανεβάζουν το κόστος λειτουργίας και των επενδύσεων της ΔΕΗ. Ανάλογα και χειρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν άλλες ΔΕΚΟ, που διεκδικούν και αυτές αυξήσεις στα τιμολόγια.
Το κράτος δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και στέλνει το λογαριασμό, μέσα από την αύξηση των φόρων, στους καταναλωτές και στην πραγματική οικονομία. Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας αδυνατεί να προχωρήσει σε επώδυνες για τους εργαζόμενους σε αυτόν διαρθρωτικές αλλαγές και στέλνει και αυτός το λογαριασμό στους καταναλωτές και στην πραγματική οικονομία. Και η πολιτική τάξη -ενδεικτικό το παράδειγμα των βουλευτών που επιμένουν στη διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματός τους- αρνείται να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα από τη δημοσιονομική, οικονομική κρίση και μας στέλνει να πληρώσουμε το δικό της λογαριασμό.
Ο προβληματικός χαρακτήρας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, του ευρύτερου δημόσιου τομέα της οικονομίας και της ίδιας της πολιτικής τάξης οδηγεί μεταξύ των άλλων στην ενίσχυση των πληθωριστικών φαινομένων. Ο συνδυασμός ύφεσης και πληθωριστικών πιέσεων υπονομεύει την προοπτική της οικονομίας και δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή.
Πηγή: citypress
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η φράση «έφαγε χυλόπιτα» προέρχεται από το παρασκεύασμα χυλού που έδιναν παλιά οι ψευτογιατροί για τον περιορισμό του καημού των ερωτευμένων!
"Μηχανή" πληθωρισμού το Δημόσιο
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
"Μηχανή" πληθωρισμού το Δημόσιο
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!