• Το Γνωρίζατε;
  • Η πρώτη βόμβα υδρογόνου ζύγιζε 65 τόνους και είχε το κωδικό όνομα «Ivy Make». Η ρίψη της έγινε το 1952 και η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή, που εξαφανίστηκε κυριολεκτικά ένα από τα νησιά Μάρσαλ!

Süddeutsche Zeitung: «Η Ακρόπολη πωλείται»

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Süddeutsche Zeitung: «Η Ακρόπολη πωλείται»

Δημοσίευση από Arxontas »

«Η Ακρόπολη πωλείται», είναι ο τίτλος ανάλυσης του Αλεξάντερ Χαγκελύκεν στις οικονομικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου για τις αποκρατικοποιήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση. Ο οικονομικός αναλυτής υπογραμμίζει ότι παρά το ευρωπακέτο διάσωσης και τις προσπάθειες ενός χρόνου «στα χρηματιστήρια αντιμετωπίζονται τα ελληνικά ομόλογα σαν να μην υπάρχει το ευρωπακέτο. Ενώ ακόμη και η προοπτική νέας ευρωβοήθειας προς την Αθήνα ύψους γύρω στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ δεν καθησυχάζει τους επενδυτές… Και η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ μακριά από την άντληση ρευστού κατ’ ευθείαν από τις αγορές, την βασική προϋπόθεση για να μην μετατραπούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι σε μόνιμους ‘διατροφείς’ της.»

Σε αυτό το αδιέξοδο η μόνη λύση, σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή, είναι η ολοταχώς εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων:
«Πολλοί Έλληνες βιώνουν δραστικές περικοπές, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν μέχρι και 20%. Αλλά τα μέτρα αυτά κατανεμήθηκαν άνισα.
Ο υπερδιογκωμένος κρατικός μηχανισμός δεν πειράχθηκε σχεδόν, ο πρωθυπουργός φοβάται τη σύγκρουση με τους δημοσίους υπαλλήλους. Στην ελληνική οικονομία, που λειτουργεί με μεσαιωνικά κριτήρια και κανόνες, υπάρχει ελάχιστος ανταγωνισμός. Μόλις χθες η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε το ‘άνοιγμα’ 136 προστατευόμενων επαγγελμάτων, όπως αυτό του ταξιτζή ή του φούρναρη, αλλαγές που εδώ και χρόνια απαιτεί η ΕΕ από την Ελλάδα.
Επίσης έγιναν ελάχιστα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Η Ευρώπη αναμένει τώρα δικαιολογημένα να πουλήσει η Αθήνα πολλά από τα ακίνητα του δημοσίου καθώς και τις μετοχές της στις ΔΕΚΟ.»

«Πρέπει κάτι να γίνει, γιατί η παρατεταμένη ελληνική καταστροφή είναι αυτή που διαμορφώνει την ευρωκρίση. Και αυτό επειδή όσο οι επενδυτές δεν πιστεύουν πως η Ευρώπη θα δρομολογήσει λύσεις για την Ελλάδα, ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι υπαρκτός.»

Επιστροφή στο “Διεθνή”