Μια κουταλιά ζάχαρη δεν διευκολύνει μόνο την κατανάλωση των αντιβοτικών, αλλά αυξάνει και την αποτελεσματικότητά τους, αναφέρει η επιθεώρηση «Nature».
Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως η συνδυασμένη λήψη μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων εναντίον επίμονων λοιμώξεων, όπως η φυματίωση.
Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν πως η γλυκόζη της ζάχαρης και η φρουκτόζη των φρούτων επηρεάζει τα μικρόβια και τα καθιστά πιο ευάλωτα στις φαρμακευτικές θεραπείες.Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζαίημς Κόλινς, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, οι χρόνιες και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις συχνά εκδηλώνονται από βακτήρια που αδρανοποιούνται και μπαίνουν σε λανθάνουσα κατάσταση από μεταβολικής πλευράς.
Με το πέρασμα του χρόνου, τα βακτήρια «ξυπνούν» από τον λήθαργό τους και ενεργοποιούνται εκ νέου, συχνά πιο δυνατά και πιο επιθετικά απ’ ό,τι ήταν προηγουμένως, με συνέπεια να υποτροπιάζει ο ασθενής.
Τα επίμονα αυτά βακτήρια είναι διαφορετικά από εκείνα που αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά επειδή μεταλλάσσονται γενετικά, αλλά και τα μεν και τα δε μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια.
Η βακτηριακή αντοχή μπορεί να παρατείνει μια ασθένεια για μήνες και να προκαλέσει λοιμώξεις που εξαπλώνονται στους νεφρούς και σε άλλα όργανα.
Ο δρ Κόλινς και οι συνεργάτες του αναζήτησαν έναν τρόπο για να «ξυπνούν» τα λανθάνοντα βακτήρια – και η ζάχαρη απεδείχθη αποτελεσματικό όπλο.
Όπως έδειξε η μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», η ζάχαρη επαναφέρει τα βακτήρια σε ενεργή κατάσταση, καθιστώντας τα ευάλωτα στις επιθέσεις των αντιοβιοτικών.
E. coli και σταφυλόκοκκος
Οι ερευνητές δοκίμασαν τη στρατηγική τους εναντίον του βακτηρίου e. coli (αποτελεί συνηθισμένη αιτία ουρολοιμώξεων), κατορθώνοντας να εξουδετερώσουν σε μόλις δύο ώρες το 99,9% των βακτηρίων που είχαν μέσα σε μια καλλιέργεια.
Δίχως ζάχαρη, τα βακτήρια δεν έπαθαν τίποτα από τα αντιβιοτικά στα οποία τα εξέθεταν οι ερευνητές.
Η στρατηγική απεδείχθη εξίσου αποτελεσματική και στον επίμονο χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις.
Επόμενος στόχος της έρευνάς τους είναι να διαπιστώσουν εάν είναι αποτελεσματική και εναντίον του βακτηρίου που προκαλεί φυματίωση.
«Ο στόχος της έρευνάς μας ήταν να βρούμε έναν τρόπο για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων αντιβιοτικών, αντί να προπαθήσουμε να επινοήσουμε νέα», είπε ο δρ Κόλινς.
«Τα ευρήματά μας έχουν τη δυναμική να βελτιώσουν την ζωή αναρίθμητων ανθρώπων που παλεύουν με επίμονες λοιμώξεις, καθώς και να μειώσουν σημαντικά το κόστος για την φροντίδα της Υγείας».
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ο Τόμας Έντισον, ο εφευρέτης της ηλεκτρικής λάμπας, φοβόταν το σκοτάδι!