• Το Γνωρίζατε;
  • Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, στις πρώτες μέρες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έκρινε πως τα αεροπλάνα δεν είχαν καμία στρατιωτική αξία, καθώς κανένας πιλότος δεν θα μπορούσε να βλέπει με τον αέρα να τον χτυπάει στα μάτια με 50 χλμ./ώρα.

Μπορεί το «κακό» λίπος να γίνει «καλό»;

Συντονιστές: Aris, Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Μπορεί το «κακό» λίπος να γίνει «καλό»;

Δημοσίευση από Arxontas »

Μια μέθοδο να μετατρέπουν το επιβλαβές λίπος του οργανισμού σε μια πιο ωφέλιμη μορφή του, που «καίει» περισσότερες θερμίδες … και εμποδίζει την προσθήκη πάχους, ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς έκαναν πετυχημένα πειράματα στο εργαστήριο με ποντίκια, όμως πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν ένα ανάλογο θετικό αποτέλεσμα και με το ανθρώπινο λίπος, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμα «παράθυρο» ελπίδας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Οι επιστήμονες πέτυχαν να τροποποιήσουν τη γενετική «έκφραση» μιας πρωτεΐνης (της ΝΡΥ), η οποία συνδέεται με την όρεξη, πράγμα που μείωσε τη λήψη θερμίδων και το βάρος των πειραματόζωων, ενώ μετασχημάτισε τη σύνθεση του λίπους στο σώμα τους, καθώς το «κακό» λευκό λίπος μετατράπηκε σε «καλό» καφέ λίπος.

Το καφέ λίπος υπάρχει σε αφθονία στα μωρά, που το χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας για να δημιουργούν θερμότητα στον οργανισμό τους. Με το πέρασμα της ηλικίας όμως, το καφέ λίπος σταδιακά εξαφανίζεται και μετασχηματίζεται σε λευκό, το οποίο συνήθως σωρεύεται στην κοιλιά.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να ωθήσουν τον ενήλικο οργανισμό να παράγει περισσότερο καφέ λίπος παρά λευκό, ώστε με αυτό τον τρόπο να ελέγξουν την αύξηση του βάρους, την παχυσαρκία και τα συνοδευτικά προβλήματα.

Τα πειράματά τους έδειξαν ότι η καταστολή της πρωτεΐνης ΝΡΥ, που δρα στον εγκέφαλο και ενεργοποιεί την όρεξη, μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» στην όλη διαδικασία. Η απενεργοποίηση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης οδηγεί όχι μόνο σε καταστολή της όρεξης, αλλά και σε μια νέα ισορροπία μεταξύ του καφέ και του λευκού λίπους, με αύξηση της παραγόμενης ποσότητας του πρώτου αναλογικά με το δεύτερο.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να εφαρμόσουν την τεχνική τους και στους ανθρώπους, εισάγοντας βλαστοκύτταρα καφέ λίπους κάτω από το δέρμα, ώστε να «καεί» περισσότερο «κακό» λευκό λίπος και να μειωθεί το βάρος.

Επιστροφή στο “Υγεία”