• Το Γνωρίζατε;
  • Ο αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν είχε στείλει επιστολή εκφοβισμού σ' έναν κριτικό, ο οποίος δεν εκτιμούσε τις τραγουδιστικές ικανότητες της κυρίας Τρούμαν, απειλώντας τον πως... θα του έσπαγε την μύτη.

Πόσο έξυπνος ασθενής είστε;

Συντονιστές: Aris, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Πόσο έξυπνος ασθενής είστε;

Δημοσίευση από Agrafos »

Πριν επισκεφθείτε το γιατρό σας σχεδιάστε τι θέλετε να αποκομίσετε από αυτή σας την επίσκεψη. Αναφέρετε στο γιατρό πολλές από τις σκέψεις σας, καθώς και τα βασικά συμπτώματα που νιώθετε (θυμηθείτε πότε ξεκίνησαν και τι τα επιδεινώνει).

Οι ασθενείς συνήθως ξεχνούν τα μισά από αυτά που τους λένε οι γιατροί. Θα πρέπει λοιπόν να κρατάτε σημειώσεις. Σκεφτείτε αν θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα συγγενή ή φίλο, ειδικά όταν έχετε να συζητήσετε για ένα σοβαρό πρόβλημα. Η παρέα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άνετα, να σας θυμίζει ερωτήσεις που ξεχάσατε και να σας βοηθήσει αργότερα να θυμηθείτε τι σας είπε ο γιατρός να κάνετε.Οι γιατροί έχουν συνήθως την τάση να διακόπτουν και να κάνουν εκείνοι ερωτήσεις. Να θυμάστε λοιπόν πάντα τον αριθμό των ερωτήσεων που έχετε να κάνετε και ζητήστε να μιλήσετε χωρίς να σας διακόψουν.

Μην ντρέπεστε να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας εξηγήσει έναν ιατρικό όρο, να επαναλάβει κάτι ή να σας δώσει γραπτές οδηγίες.

Βεβαιωθείτε ότι καταλάβατε τη διάγνωση, τη θεραπεία και το σκοπό κάθε εξέτασης.

Ζητήστε από το γιατρό να συνοψίσει ό,τι σας είπε, για να βεβαιωθείτε ότι δεν σας ξέφυγε κάτι.

Δηλώστε τις αμφιβολίες σας. Εάν δεν νιώθετε καλά με την προτεινόμενη θεραπεία ή εξέταση, πείτε το. Μπορεί να υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις.

Ζητήστε να δείτε το φάκελό σας. Οι γιατροί συχνά κρατούν τους φακέλους σαν επτασφράγιστο μυστικό. Όμως, εκεί μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για την κατάστασή σας, που μπορούν να κάνουν το διάλογο πιο αποτελεσματικό και να σας επιτρέψουν να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για τη φροντίδα της υγείας σας. Επίσης, σημαντικό θα είναι να κρατάτε ένα δικό σας αρχείο με σημαντικές πληροφορίες, όπως κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις, πρόσφατες συνταγές, αλλεργίες, εμβολιασμούς κ.λπ.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Υγεία”