Με στόχο την είσπραξη εσόδων 47,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου και με ουσιαστικό αντικείμενο την πλήρη ανατροπή της λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης που δίνει εξουσία ελεγκτικά γραφεία να διενεργούν τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης.
Με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου παρέχεται η δυνατότητα στα συγκεκριμένα γραφεία (που θα πιστοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών) να διενεργούν, για λογαριασμό των Εφοριών πλήρη έλεγχο σε φορολογικά αντικείμενα (φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών) και να εκδίδουν ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό.
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν θα θεωρούνται «φορολογικά καθαρές» αν το πιστοποιητικό είναι λευκό, δηλαδή δεν καταγράφονται σε αυτό φορολογικές παραβάσεις ή άλλου τύπου παρατηρήσεις Σε αντίθετη περίπτωση θα διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγχος, δηλαδή οι επιχειρήσεις θα ελέγχονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ενώ δεν θα υπάρχει ανάγκη έλεγχου σε όσους έχουν «λευκό φορολογικό μητρώο».
Χαρακτηριστική εικόνα για το τρόπου που θα λειτουργούν τα συγκεκριμένα γραφεία δίνει σχετικά διάταξη που συμπεριελήφθη την τελευταία στιγμή στο φορολογικό νομοσχέδιο:
- Νόμιμοι ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία που είναι εγγεγραμμένοι στο δημόσιο μητρώο του ν. 3693/2008 και διενεργούν υποχρεωτικούς προσωρινούς ελέγχους σε ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης υποχρεούνται στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού.
- Το φορολογικό πιστοποιητικό εκδίδεται μετά από έλεγχο που διενεργείται παράλληλα με τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης ως προς την εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων σε φορολογικά αντικείμενα.
- Φορολογικές παραβάσεις καθώς και μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση φόρων που διαπιστώνονται από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία κατά τη διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου, αναφέρονται αναλυτικά στο πιστοποιητικό.
- Αν το πιστοποιητικό δεν περιλαμβάνει παρατηρήσεις και διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας δεν διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγχος. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις με «καθαρό» φορολογικό πιστοποιητικό θα «γλιτώνουν» από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο.
Έλεγχος σε όσους δεν έχουν λευκό πιστοποιητικό
Τακτικός φορολογικός έλεγχος θα γίνεται στην επιχείρηση μόνο εάν στη συνέχεια προκύψουν στοιχεία σε βάρος της ή εάν αυτή βρεθεί στη λίστα του Elenxis με τις επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή. Σημειώνεται ότι τα κριτήρια κινδύνου που καθορίζουν τις επιχειρήσεις που είναι επικίνδυνες για φοροδιαφυγή έχουν να κάνουν με:
- Τη νομική μορφή, την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, τον κλάδο ή τομέα δραστηριότητας, ανάλογα με την επικινδυνότητα και παραβατικότητα αυτού, την ύπαρξη παραβάσεων ανάλογα με το είδος, τη βαρύτητα και τη συχνότητα εμφάνισής τους, την ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις ή πληροφορίες.
- Τα οικονομικά δεδομένα όπως ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, καθαρά κέρδη ή ζημιές, δεδομένα από δηλώσεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
- Χωροταξικά και χρονικά δεδομένα όπως τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχικές δραστηριότητες και τοπικές ιδιαιτερότητες.
Αν από το πιστοποιητικό προκύπτουν συγκεκριμένα φορολογικά δεδομένα για την ελεγχθείσα εταιρεία με τα οποία συμφωνεί και η αρμόδια ελεγκτική αρχή το πιστοποιητικό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των εκθέσεων ελέγχου της φοροελεγκτικής αρχής. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο οι νόμιμοι ελεγκτές και ελεγκτικές εταιρείες διώκονται και τιμωρούνται για κάθε παράλειψη των υποχρεώσεων τους.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η χειραψία παλιά γινόταν για να δείχνει κανείς πως είναι άοπλος!
Μπαίνει στην ζωή μας το πιστοποιητικό φορολογικού ελέγχου
Συντονιστές: Airetikos, Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Μπαίνει στην ζωή μας το πιστοποιητικό φορολογικού ελέγχου
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!