• Το Γνωρίζατε;
  • Το 1993, οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ηφαιστείων στο βυθό του Νοτίου Ειρηνικού Ωκεανού. Πρόκειται για μια περιοχή ίση σε έκταση με τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται 1.133 ηφαιστειακοί κώνοι.

Υποθηκοφύλακες καταγγέλλουν αστοχίες στη σύνταξη του Κτηματολογίου

Συντονιστές: Airetikos, Agrafos

Argosxolos
Συντάκτης
Συντάκτης
Δημοσιεύσεις: 698
Εγγραφή: Τρί 07 Ιουν 2011, 12:54

Υποθηκοφύλακες καταγγέλλουν αστοχίες στη σύνταξη του Κτηματολογίου

Δημοσίευση από Argosxolos »

Την προβληματική πορεία του Εθνικού Κτηματολογίου επεσήμαναν την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Ένωσης Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Χρήστος Χριστόπουλος, «το προβληματικό αποτέλεσμα αποτυπώνεται σχεδόν σε όλες τις αρχικές κτηματολογικές εγγραφές των πιλοτικά κτηματογραφημένων περιοχών (1998 - 2002), στις οποίες έγινε σταδιακά από το 2003 και μετά η έναρξη της μεταβατικής εφαρμογής του Κτηματολογίου».

Μάλιστα, ο ίδιος κατήγγειλε ότι, σε ορισμένες περιοχές (Λέσβος, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Χίος κ.ά.), το έργο της κτηματογράφησης αποδείχθηκε στην πράξη ανεφάρμοστο.

Σύμφωνα με τους υποθηκοφύλακες, οι αιτίες του προβλήματος εστιάζονται καταρχάς στην άσκοπη ανάμειξη του τεχνικού με το νομικό μέρος του έργου. Όπως υποστηρίζουν, η Ελλάδα διέθετε Νομικό Κτηματολόγιο, καταχωρημένο και διασφαλισμένο στα βιβλία των υποθηκοφυλακείων του ελληνικού κράτους, εστερείτο όμως Τεχνικό Κτηματολόγιο. «Η νέα καταγραφή των νομικών δικαιωμάτων ήταν και παραμένει περιττή αλλά και εσφαλμένη διότι διογκώνει το μέγεθος του έργου του Κτηματολογίου, επιφέροντας καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του και υπέρμετρο κόστος για το ελληνικό δημόσιο. Το κυρίαρχο ζητούμενο ήταν ο "χάρτης" των ακινήτων, ο οποίος παραμένει ζητούμενο», λέει ο κ. Χριστόπουλος.

Το πλέον αρνητικό στοιχείο στη διαδικασία κτηματογράφησης είναι ο άμεσος κίνδυνος εσφαλμένης πρώτης κτηματολογικής εγγραφής και «η δυνατότητα οικειοποίησης αλλότριας ακίνητης (δημόσιας και ιδιωτικής) περιουσίας από μη νόμιμο δικαιούχο», σημειώνει ο κ. Χριστόπουλος. Κι αυτό διότι στην προδικασία και τη διαμόρφωση της κτηματογράφησης, η δήλωση του δικαιούχου δεν συνοδευόταν από τα αποδεικτικά του δικαιώματος έγγραφα (αντίγραφα υποθηκοφυλακείου και πιστοποιητικά) προκειμένου να καταγραφεί στην πρώτη κτηματολογική εγγραφή ο πραγματικός κύριος του ακινήτου και να αποτυπωθούν και όλα τα υπόλοιπα νομικά δικαιώματα που τυχόν υπάρχουν πάνω στο ακίνητο (υποθήκες, κατασχέσεις, διεκδικήσεις κ.ά.).

Η ίδια πρακτική εφαρμόστηκε και στην ευρύτατη κτημοτογράφηση του 2008, η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. «Κατ΄εφαρμογήν τού "στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις", η δήλωση βαπτίστηκε "Ενεργός Τίτλος Υποθηκοφυλακείου"», λέει ο κ. Χριστόπουλος. Σήμερα στην Αττική, η κτηματογράφηση βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία εκτέλεσης της Β΄Φάσης (υποβολή ενστάσεων), μόνο για λίγες περιοχές (Κηφισιά, Εκάλη, Δροσιά, Ν. Ερυθραία, Άνοιξη, Πεντέλη, Παλλήνη).
Επίσης, ο κ. Χριστόπουλος επεσήμανε, ότι πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση πέρασε, στα κλεφτά, σε νομοσχέδιο για το θαλάσσιο περιβάλλον, παράταση της προθεσμίας που οριστικοποιεί την αρχική εγγραφή από 8 και 10 έτη σε 10 και 12 έτη, ανάλογα αν ο ιδιοκτήτης ακινήτου είναι στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. «Η πυροσβεστική αυτή ρύθμιση έγινε, διότι από τον περασμένο Αύγουστο και έως το τέλος του έτους συμπληρωνόταν η προθεσμία σε 22 κτηματογραφημένες περιοχές της χώρας, με άμεσο κίνδυνο ανεπιστρεπτί απώλειας δεκάδων χιλιάδων ακινήτων».

Στο ίδιο νομοσχέδιο προστέθηκε και δεύτερη τροποποίηση η οποία προβλέπει ότι στις περιοχές που έχει γίνει ήδη η κτηματογράφηση, αλλά η μελέτη είναι ολοκληρωτικά εσφαλμένη και το Κτηματολόγιο είναι ανεφάρμοστο, να υπάρξει νέα διαδικασία υποβολής ενστάσεων. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος, ότι όλα τα ακίνητα της περιοχής βρίσκονται σε καθεστώς αναβλητικής αίρεσης για το χρονικό διάστημα που θα ολοκληρωθεί και θα ξεκαθαρίσει νομικά η διαδικασία των ενστάσεων. «Δηλαδή τα ακίνητα αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν διότι ουδείς στοιχειωδών εχέφρων διακινδυνεύει υπ΄αυτό το καθεστώς να επενδύσει», σχολίασε ο κ. Χριστόπουλος.

Οι περιοχές οι οποίες έως σήμερα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με εσφαλμένη μελέτη είναι η Λέσβος, η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά και η Λευκάδα. Εκεί έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ακινήτων αγνώστου ιδιοκτησίας, με διαφορές στις επιφάνειες, στον προσανατολισμό τους ακόμη και στη θέση τους (π.χ. σπίτι που βρίσκεται στη Μυτιλήνη, είναι καταγεγραμμένο στη Γέρα) ανεντόπιστα ακίνητα και ακίνητα με λάθος μορφολογικά στοιχεία. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των υποθηκοφυλάκων, υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, όπως και ο νομικός κόσμος της χώρας, δηλαδή δικηγόροι και δικαστές οι οποίοι καλούνται να βρουν την άκρη σε αυτό το κουβάρι.

Επιστροφή στο “Κοινωνία”