• Το Γνωρίζατε;
  • Tο πλήρες όνομα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι: «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας, Βόρειας Ιρλανδίας και του Berwick-upon-Tweed». Τo τελευταίο είναι μια πολύ μικρή πόλη στα σύνορα με τη Σκωτία, την οποία διεκδικούσε ο βασιλιάς των Σκωτσέζων επί μακρόν. Μάλιστα, η πόλη αυτή ήταν επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Γερμανία έως το 1987, επειδή ο Τσόρτσιλ κήρυξε τον πόλεμο με το συνολικό όνομα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά στη συνθήκη συνθηκολόγησης ξεχάστηκε να αναγραφεί.

G20: Πρόταση να χρησιμοποιηθούν τα DTS του ΔΝΤ για την ενίσχυση του EFSF

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Aris
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 815
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: Athens

G20: Πρόταση να χρησιμοποιηθούν τα DTS του ΔΝΤ για την ενίσχυση του EFSF

Δημοσίευση από Aris »

Κάποιοι εκ των ηγετών των G20 πρότειναν να χρησιμοποιηθούν τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα (DTS), ένα είδος νομίσματος που εκδίδεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και διακρατείται από τις κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να υποστηριχθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FESF), δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία, όμως, είναι αντίθετη στην ιδέα αυτή.

«Ορισμένοι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής στις Κάννες έθεσαν το ερώτημα κατά πόσον γνωρίζουμε ότι τα DTS δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του FESF» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. «Από τη γερμανική πλευρά, αυτή η εξαίρεση (από τη συνήθη χρήση των DTS) απορρίφθηκε» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως τα DTS είναι ένας πιστωτικός λογαριασμός διεθνούς αποθεματικού, μετατρέψιμος σε νομίσματα.

Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, που κυκλοφορεί την Κυριακή, αναφέρει πως πολλοί ηγέτες επιθυμούσαν οι κεντρικές τράπεζες να εναποθέσουν το ισοδύναμο των 50 έως 60 δισ. ευρώ που διακρατούν σε DTS στο FESF, ώστε να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει ως εγγυήσεις για την αύξηση της χρηματοδοτικής ικανότητάς του. «Με τον τρόπο αυτό, η εγγύηση της Γερμανίας στην κρίση χρέους θα αυξανόταν κατά 15 δισ. ευρώ, παρακάμπτοντας την Μπούτενσταγκ (Κάτω Βουλή)» αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη «πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή «η επίθεση στην ανεξαρτησία της Μπούντενσμπαγκ (Άνω Βουλής) σχεδιάστηκε από τη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση» και μόνον η άρνηση της Μπούντενσμπαγκ «να θυσιάσει τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά αποθεματικά» κατάφερε να την αντικρούσει. «Το ερώτημα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου τη Δευτέρα μεταξύ των Ευρωπαίων» αναφέρει η εφημερίδα, κάτι όμως που διέψευσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Η κυριακάτικη εφημερίδα Βελτ Αμ Ζόντανγκ, επικαλούμενη τον ίδιο τύπο πηγών, αναφέρει από την πλευρά της πως η πρόταση έγινε από τον Γάλλο και τον Αμερικανό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. «Η αντίθεση του προέδρου της Μπούντενσμπαγκ, Γενς Βάιντμαν, σε μια χώρα που είναι πολύ δεμένη με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζάς της, ανάγκασε την κα Μέρκελ να απορρίψει την πρόταση» προσθέτει η εφημερίδα.

Επιστροφή στο “Διεθνή”