Η Ευρώπη βρίσκεται σε συναγερµό για να προλάβει να αποτρέψει όλα τα ενδεχόµενα, ενώ στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν βήµατα για να µην οδηγηθεί σε χρεοκοπία και να εφαρµοστεί η συµφωνία της 26ης Οκτωβρίου 2011, όπως επιβάλλουν οι ευρωπαίοι εταίροι µας ώστε να ξεκλειδώσει η 6η δόση και να προχωρήσει το νέο πρόγραµµα δανεισµού συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαµβάνεται και η ενίσχυση των τραπεζών µε κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ, οι οποίες στην παρούσα φάση αντιµετωπίζουν θέµα ρευστότητας.
Ηδη τα διαθέσιµα του ελληνικού κράτους ηµέρα µε την ηµέρα µειώνονται δραµατικά και αν καθυστερήσει η καταβολή της 6ης δόσης τότε το Ελληνικό ∆ηµόσιο είναι πολύ πιθανόν να αναγκαστεί να προχωρήσει σε στάση πληρωµών εντός του ∆εκεµβρίου. Τα 8 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην 6η δόση θα καλύψουν µέρος των αναγκών του ∆ηµοσίου για καταβολή µισθών και συντάξεων αλλά και εξόφληση τόκων και οµολόγων αρκετών δισεκατοµµυρίων ευρώ.
Γραμμή χρηματοδότησης
Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονοµικών αναφέρουν ότι τα ταµειακά διαθέσιµα της χώρας ανέρχονται σε µόλις 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες ότι ήδη έχει ανοίξει γραµµή χρηµατοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος και µπορεί να ενισχυθούν τα Ταµεία του ∆ηµοσίου µε κεφάλαια ύψους 1 ως 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών. Αν όµως η χώρα οδηγηθεί το επόµενο διάστηµα σε εκλογές, το βέβαιο είναι ότι θα προκύψει πρόσθετο κόστος που δεν έχει προϋπολογισθεί. Σύµφωνα µε στοιχεία, για την αναχρηµατοδότηση εντόκων γραµµατίων απαιτούνται ως το τέλος του έτους περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ για λήξεις οµολόγων και τόκων χρειάζονται άλλα 3 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την καταβολή συντάξεων, µισθών ∆ηµοσίου και επιδοµάτων Χριστουγέννων, το ∆ηµόσιο θα χρειαστεί περίπου 2 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, η 6η δόση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για να µην οδηγηθεί η χώρα σε στάση πληρωµών.
Ηδη η 6η δόση θα έπρεπε να είχε καταβληθεί από τα µέσα Σεπτεµβρίου αλλά η τρόικα είχε διακόψει τις συνοµιλίες µε την ελληνική πλευρά γιατί έβλεπε ότι δεν εφαρµόζονται τα συµφωνηθέντα, ενώ απαίτησε να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί το πολυνοµοσχέδιο µε τα πολύ σκληρά φοροεισπρακτικά µέτρα, τις µειώσεις των συντάξεων (κύριων και επικουρικών), την εφαρµογή του ενιαίου µισθολογίου και την εφεδρεία στο ∆ηµόσιο, αλλά και την επιβολή της εισφοράς σε εκατοµµύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Με την ψήφιση των παραπάνω µέτρων, η 6η δόση είχε προγραµµατιστεί να δοθεί στην Ελλάδα στα µέσα Νοεµβρίου προκειµένου να µην υπάρξουν προβλήµατα ρευστότητας στην ελληνική οικονοµία. Οµως µετά τις τελευταίες εξελίξεις και λαµβάνοντας ως δεδοµένο ότι θα εγκριθεί από τη Βουλή η νέα συµφωνία για το κούρεµα του ελληνικού χρέους που είναι προαπαιτούµενο για να δώσουν το πράσινο φως στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, στην καλύτερη περίπτωση θα καταβληθεί η εν λόγω δόση στις αρχές ∆εκεµβρίου.
Πάντως, η ανησυχία της τρόικας και των ηγετών της Ευρώπης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα πλέον δεν κρύβεται και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Eurogroup κ. Γ. Ζανιάς βρίσκεται σε διαρκή επαφή µε τους εκπροσώπους της τρόικας προκειµένου να τους ενηµερώσει για τα εσωτερικά δρώµενα. Ηδη στην ευρωζώνη ετοιµάζουν γραµµή άµυνας σε περίπτωση που προκύψει ντόµινο χρηµατοοικονοµικών εξελίξεων από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Ωστόσο, η χώρα µας θα χρειαστεί ως τα τέλη Μαρτίου περίπου 60 δισ. ευρώ καθώς ως τότε λήγουν οµόλογα ύψους 15 δισ. ευρώ ενώ θα χρειαστούν κεφάλαια τόσο για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και για την ενίσχυση του προγράµµατος ανταλλαγής οµολόγων. (PSI)
Πέραν της ψήφισης από τη Βουλή της συµφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι περιµένουν να περάσει ο προϋπολογισµός του 2012 στον οποίο θα περιληφθούν όλα τα σκληρά µέτρα που ψηφίστηκαν το περασµένο διάστηµα για µισθούς, συντάξεις, εισοδήµατα, ακίνητα κτλ. Τα συγκεκριµένα µέτρα είναι βέβαιον ότι θα «γονατίσουν» κυρίως τα χαµηλά και µεσαία εισοδήµατα.
Οι στόχοι για έσοδα - δαπάνες
Η σηµαντική αύξηση του ελλείµµατος που εµφανίζει η εκτέλεση του προϋπολογισµού το εννεάµηνο Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου 2011 αποτελεί αρνητικό δείγµα της όποιας προσπάθειας γίνεται για την επίτευξη των στόχων όσον αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες και όλοι στην Ευρώπη περιµένουν να δουν αν τα µέτρα που έχουν ψηφιστεί πρώτον, θα εφαρµοστούν και δεύτερον, τι θα αποδώσουν.
Σηµαντικό ρόλο στην αύξηση των εσόδων καλούνται να παίξουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονοµικών και ειδικά οι «Ράµπο» του Σ∆ΟΕ, οι ελεγκτές των εφοριών και όσοι κυνηγούν τις ληξιπρόθεσµες οφειλές. Ηδη το τελευταίο διάστηµα σχεδόν σε καθηµερινή βάση οι υπάλληλοι του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος πραγµατοποιούν ελέγχους και εφαρµόζουν τη διαδικασία του Αυτοφώρου για όσους δεν καταβάλλουν τον ΦΠΑ ή έχουν ληξιπρόθεσµα χρέη στο ∆ηµόσιο. Ειδικότερα, η ενεργοποίηση των φοροελέγχων είναι µέρος της συµφωνίας µε την τρόικα ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισµού.
10 ΜΕΤΡΑ
Τα 10 μέτρα που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα:
1. Ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και αξιοποίηση - εκποίηση δημόσιας περιουσίας
2. Μειώσεις σε μισθούς δημόσιου τομέα μέσω του ενιαίου μισθολογίου
3. Αμεση εφαρμογή της «εφεδρείας» και κλείσιμο δημόσιων οργανισμών
4. Μείωση συντάξεων (κύριων και επικουρικών)
5. Εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας και επέκτασή της στη Γενική Κυβέρνηση, κλείσιμο 11 δημόσιων οργανισμών, συνένωση ΚΕΔ-ΕΤΑ και κατάργηση ΟΔΔΥ και 31 ΔΟΥ
6. Είσπραξη εισφοράς στα ακίνητα
7. Είσπραξη ετήσιας εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα, τέλους επιτηδεύματος, έκτακτης εισφοράς σε ΙΧ, σκάφη αναψυχής κτλ.
8. Είσπραξη τελών κυκλοφορίας
9. Εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού κερδών ελεύθερων επαγγελματιών
10. Μείωση αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ και κατάργηση φοροαπαλλαγών
Λάθη με την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα
Οι παραλήπτες των λογαριασμών της ΔΕΗ πρέπει πρώτα να πληρώσουν και μετά να γίνει συμψηφισμός ή επιστροφή
Με αρκετά λάθη παραλαµβάνουν τους λογαριασµούς της ∆ΕΗ και των άλλων παρόχων χιλιάδες ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων. Τα λάθη εντοπίζονται στα τετραγωνικά µέτρα, την τιµή ζώνης, το ποσό της εισφοράς ανά τετραγωνικό µέτρο και την παλαιότητα. Η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονοµικών καθορίζει ότι ακόµη και αν υπάρχει λάθος κατά τον υπολογισµό της εισφοράς ή αν εξαιρείται της εν λόγω φορολογίας ο παραλήπτης του λογαριασµού θα πρέπει πρώτα να πληρώσει το ποσό της εισφοράς και µετά να γίνει συµψηφισµός µε παλαιότερες οφειλές ή να του επιστραφεί το ποσό του φόρου.
Οσοι διαπιστώσουν λάθη στα τετραγωνικά µέτρα θα πρέπει να απευθυνθούν στον ∆ήµο ενώ στην περίπτωση που το εκκαθαριστικό παρουσιάζει λάθη στον υπολογισµό λόγω της τιµής ζώνης η διόρθωση θα πρέπει να γίνει στην Εφορία. Σε κάθε περίπτωση, όταν οι φορολογούµενοι έχουν απορίες για το ποσό της εκκαθάρισης θα πρέπει να ζητούν τη συνδροµή των υπαλλήλων της Εφορίας στην οποία υπάγονται. Πάντως, σε αρκετές περιπτώσεις έχουν διαπιστωθεί λάθη στο ποσό της εισφοράς ανά τετραγωνικό µέτρο που προκύπτει µε βάση την τιµή ζώνης του ακινήτου. Για παράδειγµα, διαµέρισµα που βρίσκεται σε τιµή ζώνης 1.050 ευρώ και θα έπρεπε να επιβαρυνθεί µε 5 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο, στον λογαριασµό της ∆ΕΗ έχει αναγραφεί εισφορά ανά τετραγωνικό µέτρο 6 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει αµέσως να απευθυνθεί στην Εφορία ο φορολογούµενος για να ακολουθηθεί διαδικασία διόρθωσης. Ειδικότερα, στις περιπτώσεις όπου έχει εκδοθεί λογαριασµός ∆ΕΗ ή εναλλακτικών προµηθευτών ηλεκτρικού ρεύµατος µε την ετήσια εισφορά ενώ το ακίνητο απαλλάσσεται (π.χ. ανήκει σε άνεργο) τότε το χαράτσι θα καταβληθεί µαζί µε τον λογαριασµό του ηλεκτρικού ρεύµατος και στη συνέχεια ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου υποβάλλει αίτηση επιστροφής του τέλους στην αρµόδια ∆ΟΥ προσκοµίζοντας και τα οικεία δικαιολογητικά.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Στην Ιαπωνία αυτοί που αυτοκτονούν, είναι τριπλάσιοι από αυτούς που σκοτώνονται σε τροχαία!
Συναγερμός για να αποφύγουμε στάση πληρωμών
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Συναγερμός για να αποφύγουμε στάση πληρωμών
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!