Μου κάνει εντύπωση η ανησυχία πολλών συμπατριωτών μας ότι έχουμε χάσει την εθνική μας ανεξαρτησία. Για όσους δεν το έχετε καταλάβει, οι ίδιοι που κάνουν κουμάντο τόσα χρόνια εξακολουθούν και παίρνουν τις αποφάσεις.
Για παράδειγμα, η τρόικα η καημένη προσπαθεί (μάταια) να πείσει τους πολιτικούς μας να πουλήσουν ή να κλείσουν κάτι στο δημόσιο, αλλά ακόμα δεν τα έχουν καταφέρει. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί μας λένε εδώ και 20 χρόνια να ανοίξουμε τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά εμείς ούτε κουβέντα.
Η ΓΕΝΟΠ έκανε ό,τι ήθελε και ακόμα κάνει ό,τι θέλει σήμερα (το κουμάντο). Χτες αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη στο μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ που τυπώνει τους λογαριασμούς και κανένας δεν τους κάνει τίποτα.
Δεν βλέπω να έχουμε χάσει καμία εθνική ανεξαρτησία αγαπητέ αναγνώστη. Όπως ήταν τα πράγματα, έτσι είναι και σήμερα... δεν βλέπω καμία διαφορά. Για ποια εθνική ανεξαρτησία παραπονιούνται ορισμένοι ότι έχουμε χάσει; Τα συνδικάτα και τα δημόσια λόμπι έκαναν και κάνουν ακόμα κουμάντο.
Κάτι άλλο για το οποίο ορισμένοι άλλοι συμπατριώτες μας ανησυχούν, είναι μήπως μας αγοράσουν οι ξένοι για ένα κομμάτι ψωμί και μας εκμεταλλευτούν λόγω της κρίσης. Υπάρχουν δηλαδή ανησυχίες μήπως αγοραστούν οι κρεμ ντε λα κρεμ επιχειρήσεις και εμείς στη συνέχεια μείνουμε με τα σαπάκια.
Έτσι όπως βλέπω τα πράγματα αγαπητέ αναγνώστη, ό,τι κρεμ ντε λα κρεμ υπάρχει το έχουμε ήδη πουλήσει. Πολύ σωστά όμως κάναμε και τους τα πουλήσαμε, διότι ό,τι έχουν αγοράσει οι ξένοι, σήμερα χάνουν τα τα μαλλιά της κεφαλής τους.
Έχουμε και λέμε:
Πουλήσαμε στους Γερμανούς τον ΟΤΕ στα 28 και σήμερα έχει 3.
Η Credit Agricole αγόρασε την ΕΜΠ και ακόμα να δει άσπρη μέρα. Συνεχίζει και βάζει λεφτά διότι τους πιάσαμε κότσους στο due diligence.
Η Société Générale αγόρασε τη ΓΤΕ και το φυσάει και δεν κρυώνει.
Οι Άραβες αγόρασαν ένα ποσοστό της ΑΛΦΑ στα 20 ευρώ και σήμερα χάνουν 95% περίπου.
Κάποιος Ούγγρος θεσμικός τόλμησε να αγοράσει ένα ποσοστό στην ΠΕΙΡ στο 1 ευρώ πριν λίγο και χάνει 70% σε χρόνο - ρεκόρ.
Η MIG έκανε αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ και η μετοχή έχει σχεδόν εξατμιστεί (όπως δείχνει το ταμπλό τουλάχιστον).
Παρ΄ όλ΄ αυτά, οι Άραβες επιμένουν και πρόσφατα αγόρασαν το 10% της European Goldfields από την Ελλάκτωρ και ένα call option για ένα επιπλέον 5% συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ περίπου.
Πολλοί άλλοι ξένοι έχουν έρθει με σκοπό να προσπαθήσουν να επενδύσουν λεφτά στην Ελλάδα και τους τα φάγαμε στα χαρτόσημα, το λάδι και στον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και έφυγαν τρέχοντας.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχουμε χώσει στους ξένους το μισό ΧΑ και κοντεύουν οι άνθρωποι να μηδενιστούν.
Προσωπικά εκτιμώ ότι είμαστε σαΐνια στις επενδύσεις. Τους τα έχουμε χώσει όλα στα ψηλά, έχουμε βάλει το ρευστό στην τσέπη και σήμερα γελάμε. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να τους τα πάρουμε πίσω τα χαρτιά (και δεν αστειεύομαι) και το κέρδος θα είναι όλο δικό μας.
Δεν βλέπω δηλαδή για ποιο λόγο ανησυχούν όλοι τόσα χρόνια, επειδή πουλήσαμε στους Γερμανούς τον ΟΤΕ. Έχει δει κανείς τον ισολογισμό του ΟΤΕ; Θα θέλατε πραγματικά να είστε μέτοχοι;
Η κατάληξη είναι ότι όχι μόνο δεν μας έχουν πάρει τα χαρτιά, αλλά τους τα έχουμε χώσει στο κεφάλι εδώ και πολύ καιρό και ακόμα γελάμε.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτοί δεν γελάνε. Δεν τους νοιάζει τόσο πολύ ότι έχουν χάσει (αυτά είναι στο πρόγραμμα) αλλά πολύ αμφιβάλω αν τους πείσουμε πάλι να έρθουν να αποπειραθούν να επενδύσουν, όσο χαμηλές και αν είναι οι τιμές και όσο δελεαστική και να είναι η προσφορά μας.
Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι δεν θα πείσουμε μελλοντικά, τους ξένους αλλά δεν θα πείσουμε ούτε καν τους εαυτούς μας με τα μυαλά που κουβαλάμε. Πάνω από όλα, εμείς είμαστε αυτοί που δεν επενδύουμε (και ενδεχομένως πολύ καλά κάνουμε έτσι ως έχουν τα πράγματα) και όχι τόσο οι ξένοι. Από εμάς θα εξαρτηθεί η επενδυτική αναγέννηση της Ελλάδος και όχι από τους ξένους. Και προς αυτή την κατεύθυνση, δυστυχώς δεν βλέπω φως.
Πάντως όσον αφορά το ποιος έχει πάρει τίνος τα χαρτιά, νομίζω ότι δεν πρέπει να μας απασχολεί. Διότι δεν είναι τόσο ότι μας τα πήραν, αλλά ότι τους τα χώσαμε εμείς.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η Ολυμπιακή σημαία με τους πέντε κύκλους εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσα το 1920. Ένας αθλητής, όμως, που συμμετείχε στους αγώνες, την έκλεψε και την επέστρεψε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ.
Τους τα “χώσαμε” τα χαρτιά πατριώτη
Συντονιστής: Agrafos