• Το Γνωρίζατε;
  • Το ύψος του μεγαλύτερου γνωστού ηφαιστείου στο ηλιακό μας σύστημα είναι 27 χλμ. και βρίσκεται στον Αρη!

Τζόζεφ Στίγκλιτς: «Η λιτότητα δεν είναι λύση για την Ευρώπη»

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Τζόζεφ Στίγκλιτς: «Η λιτότητα δεν είναι λύση για την Ευρώπη»

Δημοσίευση από Arxontas »

«Η λιτότητα δεν είναι ο δρόμος που θα βγάλει από την κρίση την Ευρώπη, αλλά μάλλον συνταγή για ύφεση», τονίζει με άρθρο του στο BBC o κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Με τη δημουργία του ευρώ, η Ευρώπη προσδέθηκε δημοσιονομικά στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, που ήταν όμως ένα σύμφωνο για ύφεση, και όχι για ανάπτυξη, επειδή η μείωση των ελλειμμάτων όταν έχεις ένα σοκ είναι συνταγή για ύφεση, κάτι που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα», λέει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα. Και τονίζει : «Επομένως το ερώτημα ήταν πάντοτε: όταν θα συνέβαινε μια κρίση, θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να ολοκληρώσουν το έργο της δημιουργίας του ευρώ με ένα κατάλληλο πλαίσιο για το κοινό νόμισμα; Η ετυμηγορία για αυτό το ερώτημα δεν έχει εκδοθεί ακόμη».

«Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου ήταν μια σχετικά καλή συμφωνία. Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα χρειαζόταν βοήθεια για να αναπτυχθεί, αλλά οι ευρωπαίοι δεν έχουν δώσει ακόμη χρήματα και η διαδικασία της έγκρισης είναι πολύ αργή. Επομένως το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί ακόμη. πάρχουν διάφοροι θεσμικοί τρόποι για την επίλυσή του.

Αλλά αν η Ευρώπη επιμείνει να προχωρήσει με το είδος των πακέτων λιτότητας που επιβάλλονται στη Γερμανία και χωρίς το είδος της βοήθειας που χρειάζονται οι χώρες με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ευρωζώνη θα διαλυθεί. Αλλά αν δώσουν τα χρήματα, τότε μπορεί να επιβιώσει, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ο θεσμός που έχει το είδος της ευελιξίας το οποίο είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση της κρίσης», τονίζει.

Ο διάσημος οικονομολόγος δεν φαίνεται αισιόδοξος για το μέλλον του ευρώ. «Οι χώρες που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα έχουν μία σταθερά προκαθορισμένη ισοτιμία με το εθνικό τους νόμισμα και κατά συνέπειαν έχουν εγκαταλείψει ένα σημαντικό εργαλείο ρύθμισης. Οσο δεν υπάρχουν αναταράξεις, το ευρώ συμπεριφερόταν καλά. Η δοκιμασία άρχισε όταν μία, ή περισσότερες χώρες υπέστησαν την κρίση», εξηγεί.

Και καταλήγει: «Πιστεύω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρείτε την ευρωζώνη μικρότερη από όσο είναι τώρα. Υπάρχει ευρεία συναίνεση ανάμεσα στους οικονομολόγους ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν να αποχωρήσουν οι χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Αυτή θα ήταν η πιο εύκολη διόρθωση. Αλλά η γενική άποψη είναι ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Η άποψη αυτή λέει ότι κάποιες από τις αδύναμες χώρες θα φύγουν και ότι αυτό θα οδηγήσει σε ένα μεγάλο τραύμα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως το πάγωμα των πιστωτικών αγορών, μια επανάληψη της 15ης Σεπτεμβρίου του 2008, όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers».

Επιστροφή στο “Διεθνή”