• Το Γνωρίζατε;
  • Τα στοιχεία του πληκτρολογίου της γραφομηχανής -και σήμερα των ηλεκτρονικών υπολογιστών- τοποθετήθηκαν μπερδεμένα από τον Christopher Latham το 1868 για να μπερδεύει τις γραμματείς και να μην μπλοκάρουν από την ταχύτητά τους τις μηχανές!

Η Κίνα είναι μία χώρα «αστών» και επισήμως

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Aris
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 815
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: Athens

Η Κίνα είναι μία χώρα «αστών» και επισήμως

Δημοσίευση από Aris »

Εκτιμάται ότι πλέον για πρώτη φορά στα χρονικά της η Κίνα έχει περισσότερους πολίτες που ζουν σε πόλεις, από ό,τι στην ύπαιθρο. Ερευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο αποκάλυψε ότι το 49,7% των 1,34 δισεκατομμυρίων κατοίκων της ζουν σε πόλεις, ποσοστό το οποίο μοιάζει να αυξάνεται με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς, καθώς το 1982 που ξεκίνησαν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα μόνο το ένα πέμπτο των Κινέζων ζούσαν σε πόλεις.

«Η διαδικασία αυτή χρειάστηκε τρεις δεκαετίες, την ώρα που στην Ιαπωνία και στη Νότιο Κορέα χρειάστηκαν τέσσερις ή πέντε δεκαετίες και στη Δύση ένας αιώνας.», όπως λέει ο Έντουαρντ Λέμαν, η εταιρία του οποίου έχει συμβουλεύσει πολλές κινεζικές πόλεις σε θέματα ανάπτυξης.

Δεν είναι μόνο η εκπληκτική ταχύτητα της αστικοποίησης που συγκλονίζει, αλλά το γεγονός ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτό τον τομέα που έχει συντελεστεί ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία.

Όμως το νέο πενταετές πλάνο αστικοποίησης της κινεζικής κυβέρνησης, δεν αρκείται στα ήδη κεκτημένα και σκοπεύει να φτάσει ακόμη πιο πέρα, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο και να προωθήσει την ανάπτυξη στις φτωχότερες κεντρικές και δυτικές περιοχές.

Ως το 2025, σύμφωνα με μελέτες, 350 εκατομμύρια άτομα ακόμη θα έχουν μετακομίσει σε πόλεις - περισσότερα από τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Πέντε χρόνια αργότερα ο αστικός πληθυσμός θα αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο. Θα υπάρχουν 221 πόλεις με περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, την ώρα που η Ευρώπη έχει μόλις 35. Ο αριθμός των ουρανοξυστών θα είναι ίσος με τον δεκαπλάσιο αριθμό εκείνων που διαθέτει η Νέα Υόρκη. Ο αντίκτυπος αυτής της ανάπτυξης αναμένεται να γίνει αισθητός παντού - τόσο στις τιμές αγαθών, όπως το ατσάλι και ο χαλκός, αλλά και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Επιστροφή στο “Διεθνή”