Νέο μήνυμα προς την Αγκυρα ότι οι έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ θα συνεχιστούν, έστειλε ο Δημήτρης Χριστόφιας, αποσυνδέοντας παράλληλα το ζήτημα αυτό από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκ Τόνερ επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο Τόνερ αφού υποστήριξε αρχικά ότι ίσως κάποιες από τις δηλώσεις της εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Βικτόρια Νούλαντ ερμηνεύθηκαν αποσπασματικά, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο.
Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπάρχει αμερικανική εταιρεία αναμεμειγμένη στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Κύπρου, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να πιστεύει ότι όλοι οι ενεργειακοί και φυσικοί πόροι της νήσου θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο συνολικής διευθέτησης.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε από την πλευρά του το μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν, ανεξαρτήτως της έκβασης των συνομιλιών για το Κυπριακό.
«Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει όμηρος της απροθυμίας της Τουρκίας να συνεργαστεί για λύση και να μην ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε στην ομιλία του στην εκδήλωση του ΑΚΕΛ για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου.
Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι στο άκουσμα της διεξαγωγής ερευνητικής γεώτρησης, «η Τουρκία έχει εντείνει τις προκλήσεις της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσπαθώντας να εμποδίσει ή και να ακυρώσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου».
Η Τουρκία με προκλήσεις και απειλές παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα την οποία καλείται να σεβαστεί, είπε ο Δημήτρης Χριστόφιας προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η ΕΕ, η διεθνής κοινότητα, θα πρέπει να συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου, που αποτελούν πηγή έντασης και κινδύνων στην περιοχή.
Παράλληλα, χαρακτήρισε προφάσεις εν αμαρτίαις τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις έρευνες στην ΑΟΖ. «Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία θέτουν θέμα αρνητικής χρονικής συγκυρίας σχετικά με τις έρευνες, που επηρεάζει τάχα δυσμενώς τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις» είπε και πρόσθεσε:
«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Είναι οι δύο κοινότητες που συμμετέχουν, άρα δεν μπορεί να τίθεται τέτοιο θέμα, είτε από την τουρκική πλευρά, είτε από οποιοδήποτε άλλο. Δεν υπάρχει διασύνδεση των ερευνών για υδρογονάνθρακες με την εν εξελίξει διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού» τόνισε.
Διαψεύδονται οι παραβιάσεις
«Δεν έχει γίνει οποιαδήποτε παραβίαση της περιοχής, την οποία έχει δεσμεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία και διεξάγει έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων» δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι ούτε το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Piri Reis, ούτε τα σκάφη που το συνοδεύουν εισήλθαν στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα τουρκικά σκάφη πλέουν μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε διεθνή ύδατα, κάτι που δεν απαγορεύεται. Είπε, ακόμη, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Piri Reis διεξάγει οποιεσδήποτε έρευνες.
Σχολιάζοντας τις εισηγήσεις για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις απειλές της Τουρκίας σχετικά με τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το θέμα έχει τεθεί και στη συνεδρίαση του συμβουλίου αρχηγών των κομμάτων, που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και πως η κυβέρνηση προβαίνει σε διάφορες ενέργειες και κινήσεις.
Ο κ. Στεφάνου ανακοίνωσε, επίσης, ότι στους προγραμματισμούς του κ. Χριστόφια είναι και η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση των εξελίξεων.
Η εφημερίδα «Πολίτης» έγραψε πως τουρκικό αναγνωριστικό αεροπλάνο στρατιωτικού τύπου πραγματοποίησε την Πέμπτη πτήση πάνω από το Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και της πλατφόρμας της Νοble.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το εν λόγω αναγνωριστικό αεροπλάνο κινήθηκε προς το Οικόπεδο 12 σε ύψος περίπου 2.200 ποδών. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν, πως το αεροπλάνο δεν προσέγγισε την πλατφόρμα πέραν των 2 ναυτικών μιλίων, ούτε και σε ύψος χαμηλότερο των 2.000 ποδών (που είναι το απαγορευτικά όρια που έχουν τεθεί για τις εργασίες της Noble για πτητικά μέσα).
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό αναγνωριστικό αεροπλάνο είχε απογειωθεί την Τετάρτη από αεροδρόμιο της Σμύρνης και προσγειώθηκε την ίδια μέρα στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Ακολούθως, την Πέμπτη, το αεροπλάνο απογειώθηκε από τα κατεχόμενα για να πραγματοποιήσει αναγνωριστική πτήση κυρίως πάνω από το Οικόπεδο 12, επιστρέφοντας στην Τύμπου νωρίς το απόγευμα.
Οσον αφορά στο Piri Reis, αυτό συνέχισε και την Πέμπτη να κινείται από και προς τα Οικόπεδα 8 και 12 φτάνοντας κάποια στιγμή το πρωί στην πλησιέστερη, μέχρι σήμερα, απόσταση (μικρότερη των 20 ναυτικών μιλίων) από την πλατφόρμα της Noble.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή του την εξόρμηση το ερευνητικό πλοίο έριξε το ειδικό του καλώδιο για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, ενώ στη συνέχεια το μάζεψε καθώς απομακρυνόταν από το Οικόπεδο 12.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική φρεγάτα που παρακολουθούσε επί σειρά ημερών την πλατφόρμα και απομακρύνθηκε την Τετάρτη το απόγευμα δεν επέστρεψε, ενώ το πλοίο ανεφοδιασμού που συνόδευε το Piri Reis απομακρύνθηκε και τη θέση του πήρε μια τουρκική κορβέτα.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Πέντε δισεκατομμύρια χιλιόμετρα είναι η απόσταση που διανύουν κάθε χρόνο οι 750 χιλιάδες ανελκυστήρες σε πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και ουρανοξύστες των HΠΑ.
Δ. Χριστόφιας: «Οι έρευνες στο Οικόπεδο 12 θα συνεχισθούν»
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos