Από «διορθωτικές» δηλώσεις και κινήσεις σημαδεύθηκε το τελευταίο 24ωρο σε ό,τι αφορά το «μέτωπο» των κυπριακών ερευνητικών γεωτρήσεων, οδηγώντας στη βάσιμη υπόθεση ότι ο αμερικανικός παράγοντας βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση προκειμένου να χαμηλώσουν οι τόνοι στην περιοχή.
Η πρώτη διορθωτική κίνηση ήρθε από το State Department καθώς οι, πολυσυζητημένες ήδη, τοποθετήσεις της εκπροσώπου του Victoria Nuland την Τετάρτη περί ενδεχόμενης διεθνούς μεσολάβησης στο ζήτημα ανατράπηκαν την επομένη από τον αναπληρωτή της Mark Toner.
Η πολιτική της Ουάσιγκτον δεν έχει αλλάξει και οι δηλώσεις Nuland ενδεχομένως «ερμηνεύθηκαν αποσπασματικά» υποστήριξε ο Toner, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει ενεργειακές έρευνες, ενώ θετικό είναι και το ότι στην ανάπτυξη των κυπριακών φυσικών πόρων αναμιγνύεται μία αμερικανική εταιρεία [η Noble Energy]».
Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει τις απειλές του Τούρκου Πρωθυπουργού έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «ο καλύτερος τρόπος να επιλυθούν αυτά τα θέματα είναι η διαπραγματευτική διαδικασία της κυπριακής ηγεσίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών». Μολονότι δε έθεσε τον στόχο μιας ακριβοδίκαιης (equitable) κατανομής των πόρων του νησιού μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, έκρινε ότι «οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία των διαπραγματεύσεων».
Υπενθυμίζεται ότι η Victoria Nuland είχε κάνει λόγο για «ενδιαφέρον από πλευράς ΗΠΑ», όσο αφορά την «πρόταση για διαμεσολάβηση» των Ηνωμένων Εθνών (αυτήν δηλ. που κατέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Dervis Eroglu), με σκοπό τη «διανομή των εσόδων» από πιθανές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Παρερμηνείες» διέκρινε όμως και ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Bulent Arinc σε ό,τι αφορά την τηλεοπτική συνέντευξή του που προκάλεσε ήδη την κατηγορηματική διάψευση του Ηλία Μόσιαλου. Ο Arinc είχε υποστηρίξει ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία τους ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε επί της ουσίας στον Tayyip Erdogan το πράσινο φώς για τη διεξαγωγή και τουρκικών γεωτρήσεων στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, «αρκεί να μην προκληθεί ένταση».
«Φυσικά και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παρουσίασε κατά τη συνομιλία τις δικές του θέσεις. Λαμβανομένου υπόψη του επιπέδου στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις μας με την Ελλάδα, αλλά και των αμοιβαία φιλικών αισθημάτων που τρέφουν αμφότερες οι χώρες, έχει προφανή σημασία, να μην δίνεται αφορμή για τέτοιες παρερμηνείες» διευκρινίζει σε γραπτή του δήλωση ο Arinc.
Ωστόσο, ό,τι «χτίζει» με το ένα χέρι ο ανοικονόμητος αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης το γκρεμίζει με το άλλο, αφού ήδη σε νέα συνέντευξή του στο Euronews εξέφρασε την «ελπίδα να μην οδηγήσουν η Κύπρος και το Ισραήλ τα πράγματα στην ένοπλη σύρραξη».
Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι και η στρατιωτική δραστηριότητα στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή έχει υποχωρήσει από το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική φρεγάτα και τα μαχητικά αεροσκάφη που συνόδευαν στο «Οικόπεδο 12» το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Piri Reis έχουν αποχωρήσει – πιθανότατα προς υποστήριξη της αποσαφηνισμένης πλέον «γραμμής» της Άγκυρας επί του θέματος, η οποία συνίσταται λιγότερο στην (άκαρπη έως τώρα) επίδειξη «μαχητικού πνεύματος».
«Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα εκφράζει σε όλα τα διεθνή επίπεδα την άποψη ότι οι πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής διοίκησης παραβιάζουν τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και έρχονται σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα των συνομιλιών για το Κυπριακό» ανέφερε σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό ο Erdogan, συμπληρώνοντας ότι έχει ήδη απευθύνει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ και στον Γ.Γ. του ΟΗΕ αίτημα να «μεταπείσουν» τους Ελληνοκύπριους, ενώ επανέφερε την πρόταση Eroglu ως «μία άκρως δημιουργική και δίκαιη πρόταση που συνιστά καλή ευκαιρία για τα ξεπέρασμα της κρίσης».
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Το 1967, το εσωτερικό σημείωμα της CIA που αναφερόταν στα σχέδια για τη δολοφονία του Φιντέλ Κάστρο περιλάμβανε 133 σελίδες.
"Διορθωτικές κινήσεις" ΗΠΑ, Τουρκίας ως προς τις κυπριακές γεωτρήσεις
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos