Ενώ οι συγκρούσεις με τους πιστούς στον Μουαμάρ Καντάφι μαχητές συνεχίζονται σε Σύρτη και Μπάνι Ουαλίντ και ο συνταγματάρχης παραμένει άφαντος, μια άλλη «υπόγεια» μάχη έρχεται σιγά σιγά στο φως της δημοσιότητας - η μάχη ανάμεσα στους «κοσμικούς» πολιτικούς, συχνά πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος Καντάφι, οι οποίοι απλά άλλαξαν στρατόπεδο, και τους φανατικούς ισλαμιστές, οι οποίοι διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της εξουσίας.
Αποτέλεσμα αυτής της αθέατης σύγκρουσης είναι βέβαια η συνεχιζόμενη αδυναμία του Μεταβατικού Συμβούλιου των εξεγερμένων να σχηματίσει νέα «υπηρεσιακή» κυβέρνηση και να οδηγήσει την Λιβύη σε εκλογές- αδυναμία που εκφράστηκε με την χτεσινή ανακοίνωση ότι η κατάρτιση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναβάλλεται «μέχρι την ολοκληρωτική απελευθέρωση της χώρας»!
Παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις των δύο ισχυρότερων προσωπικοτήτων του Συμβουλίου, του Μαχμούντ Τζιμπρίλ και του Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ ότι «είναι θέμα ημερών» ο σχηματισμός μιας μεταβατικής κυβέρνησης, φαίνεται ότι οι σοβαρές διαφωνίες και οι ανταγωνισμοί για τις θέσεις εξουσίας ανάμεσα στις διαφορετικές πολιτικές και εθνο-θρησκευτικές δυνάμεις είναι αδύνατο μέχρι στιγμής να γεφυρωθούν.
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του επικεφαλής των ισλαμιστών της χώρας και ουσιαστικού νικητή της «Μάχης της Τρίπολης», Αμπντέλ Χακίμ Μπελχάτζ, ότι αυτός και οι άντρες του «δεν θα επιτρέψουν» τον αποκλεισμό ή την περιθωριοποίηση τους από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. «Η πολιτική μυωπία ορισμένων Λιβύων πολιτικών τους κάνει να μην βλέπουν τα μεγάλα ρίσκα ενός τέτοιου αποκλεισμού, ούτε τις σοβαρές αντιδράσεις των ομάδων που αποκλείονται»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπελχάτζ.
Η σκληρή στάση του Μπελχάτζ, που φέρει πλέον τον τίτλο του επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τρίπολης και περιστοιχίζεται από φανατισμένους και βαριά οπλισμένους μαχητές, ανησυχεί ιδιαίτερα τους δυτικούς υποστηρικτές των εξεγερμένων. Άλλωστε και ο ίδιος μισεί τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα την αμερικανική CIA και την βρετανική MI6, που τον είχαν παραδώσει παλαιότερα σιδηροδέσμιο στον Καντάφι, με αποτέλεσμα να βρεθεί φυλακισμένος επί επτά χρόνια στην πατρίδα του. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι ισλαμιστικές ταξιαρχίες του, που ελέγχουν πλήρως την πρωτεύουσα, οπλίστηκαν και χρηματοδοτούνται απευθείας από το Κατάρ, και όχι από το ΝΑΤΟ, όπως οι «τακτικές» ένοπλες μονάδες που υπακούνε στο Μεταβατικό Συμβούλιο.
Οι Δυτικοί ανησυχούν ιδιαίτερα και για τις στενές σχέσεις του Μπελχάτζ με τον εξτρεμιστή μουσουλμάνο κληρικό Αλί Σαλαμπί, ο οποίος επέστρεψε από την εξορία στην Βεγγάζη μετά το ξέσπασμα της επανάστασης και σήμερα επικρίνει συστηματικά τον «φιλοδυτικό» Μαχμούντ Τζιμπρίλ για την μακρόχρονη συνεργασία του με το κανταφικό καθεστώς και ιδιαίτερα με τον Σαιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι.
Οι συνεχείς επιθέσεις του Σαλαμπί μέσω του καναλιού αλ-Τζαζίρα, που επίσης χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Κατάρ, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον Τζιμπρίλ, ο οποίος είναι μεν το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο των εξεγερμένων στο εξωτερικό, αλλά τώρα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα νομιμοποίησης της εξουσίας του εντός Λιβύης. «Είμαστε αντιμέτωποι με την νοοτροπία των Λιβύων ότι κάθε φυλή, κάθε επαρχία, κάθε πόλη πρέπει να έχει μερίδιο στην νέα κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζιμπρίλ, ομολογώντας ότι υπάρχουν «σοβαρές διαφορές απόψεων» όσον αφορά την κατανομή της εξουσίας.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, τουλάχιστον 200.000 Λίβυοι άμαχοι «εξακολουθούν να απειλούνται» από τις κανταφικές δυνάμεις στα δύο τελευταία «οχυρά» τους, την Σύρτη και το Μπάνι Ουαλίντ. Παρά το ότι το Μεταβατικό Συμβούλιο επιμένει πως έχει καταλάβει τις ανατολικές συνοικίες και το λιμάνι της Σύρτης , της γενέτειρας του συνταγματάρχη, μετά από μέρες σκληρών μαχών και καταιγιστικών βομβαρδισμών από τα βρετανικά «Τορνέιντο», η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη, καθώς ως γνωστόν πριν λίγες μέρες το Συμβούλιο είχε ανακοινώσει πως η Σύρτη καταλήφθηκε εξ ολοκλήρου: ένα ακόμη προπαγανδιστικό ψέμα μέσα στα πολλά του Συμβουλίου, τους τελευταίους μήνες. Και, όσο η Σύρτη δεν πέφτει, κυβέρνηση στην Λιβύη δεν προβλέπεται να ορκίζεται…
Το ΝΑΤΟ εξέφρασε χθες ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στις δύο αυτές πόλεις, επισημαίνοντας όχι μόνο τις ελλείψεις βασικών αγαθών αλλά και τις επιχειρήσεις των πιστών και μισθοφόρων του Καντάφι οι οποίοι «κάνουν περιπολίες στους δρόμους (...) πιάνοντας ομήρους και καταφεύγοντας σε εξωδικαστικές εκτελέσεις». Κατά το συνταγματάρχη Λαβουά, εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ για την επιχείρηση στη Λιβύη, η συμπεριφορά των κανταφικών είναι «παράλογη» καθώς δεν έχουν καμία ελπίδα ν' αντιστρέψουν την κατάσταση.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ο Έλληνας καπνίζει - κατά μέσο όρο - 2.797 τσιγάρα τον χρόνο, ενώ οι Νορβηγοί μόλις 576!
Διαγκωνισμός για την εξουσία στη Λιβύη
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos