• Το Γνωρίζατε;
  • Ένας στους πέντε Βρετανούς είναι παχύσαρκος!

Τίτλοι τέλους για τις φοροαπαλλαγές

Συντονιστής: Agrafos

Airetikos
Συντάκτης
Συντάκτης
Δημοσιεύσεις: 707
Εγγραφή: Πέμ 24 Μαρ 2011, 19:24

Τίτλοι τέλους για τις φοροαπαλλαγές

Δημοσίευση από Airetikos »

Καταργήσεις φοροαπαλλαγών και εφαρµογή αυστηρών εισοδηµατικών κριτηρίων θα περιλαµβάνει το φορολογικό νοµοσχέδιο που έχει ξεκινήσει να συζητείται σε επίπεδο υπηρεσιακών υπαλλήλων και ηγεσίας υπουργείου Οικονοµικών, οι βασικές αρχές του οποίου αναµένεται να δοθούν σύντοµα σε δηµόσια διαβούλευση.

Στην κυβέρνηση προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τοµή ώστε οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν κίνητρο για τη συγκέντρωση αποδείξεων και την ίδια στιγµή τις φοροαπαλλαγές να τις απολαµβάνουν αυτοί οι οποίοι πραγµατικά τις έχουν ανάγκη και όχι εκείνοι που τεχνηέντως δηλώνουν χαµηλά εισοδήµατα ενώ στην πραγµατικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο και διαθέτουν µεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία.

Ηδη µία πρώτη γεύση του τι πρόκειται να συµβεί στο σκέλος των φορολογικών απαλλαγών έδωσε το υπουργείο Υγείας µε την απόφαση να κοπούν όλα τα πολυτεκνικά επιδόµατα σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδηµα άνω των 55.000 ευρώ. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες του «Βήµατος», στο υπουργείο Οικονοµικών αρµόδιοι παράγοντες δηλώνουν ότι το όριο αυτό είναι κοντά σε αυτό που πρόκειται να διαµορφωθεί για τη χορήγηση των φοροαπαλλαγών. Ετσι, από το 2012 οι φοροαπαλλαγές θα χορηγούνται µε το σταγονόµετρο σε εκατοµµύρια πολίτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για α’ κατοικία, πληρώνουν ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα σε φροντιστήρια, ιατρικές δαπάνες, ενοίκιο για α’ κατοικία, καθώς και για µία σειρά άλλων δαπανών που σήµερα εκπίπτουν από τον φόρο. Ο στόχος του υπουργείου Οικονοµικών είναι η εξασφάλιση περίπουο αυτό αναµένεται να επιφέρει σηµαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε χιλιάδες φορολογούµενους που µέχρι σήµερα απολαµβάνουν τις εκπτώσεις από µία σειρά δαπάνες που αναγνωρίζει η Εφορία. Ακόµη δεν έχουν καταλήξει στο υπουργείο Οικονοµικών αν θα θεσµοθετηθεί εισοδηµατικό κριτήριο µε βάση το ατοµικό ή το οικογενειακό εισόδηµα του φορολογούµενου που δικαιούται την έκπτωση φόρου λόγω φορoαπαλλαγών. Επίσης, είναι πιθανόν αν δεν βγαίνουν τα έσοδα του κράτους, κάποιες δαπάνες που σήµερα εκπίπτουν από τον φόρο, όπως για παράδειγµα τα ασφάλιστρα ζωής, να καταργηθούν.

Επίσης, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και το θέµα του περιουσιακού κριτηρίου, πέραν του εισοδηµατικού. Σε ό,τι αφορά το περιουσιακό κριτήριο το επικρατέστερο σενάριο έχει να κάνει µε το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Σήµερα διαµορφώνεται στις 200.000 ευρώ ανά φορολογούµενο και µία από τις εισηγήσεις είναι να καταργηθούν ή να περιοριστούν οι φοροαπαλλαγές σε όσους έχουν ατοµική ακίνητη περιουσία πάνω από αυτό το όριο. Σηµειώνεται ότι µε τον εφαρµοστικό νόµο του µεσοπρόθεσµου πλαισίου δηµοσιονοµικής στρατηγικής 2012-2015 άλλαξε ο τρόπος έκπτωσης των ιατρικών εξόδων, των τόκων από τα στεγαστικά δάνεια α’ κατοικίας που καταβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και µετά, ανεξαρτήτως του χρόνου σύναψης του δανείου, και των ασφαλιστικών εισφορών και αντί για έκπτωση ολόκληρου του ποσού από το εισόδηµα θα εκπίπτει το 20% των δαπανών αυτών από τον φόρο, κάτι που µεταφράζεται σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση. Επίσης, καταργείται η έκπτωση από το εισόδηµα ποσοστού 20% της δαπάνης που καταβλήθηκε από τον υπόχρεο για την αγορά µεριδίων µετοχικών και µεικτών αµοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού, εφόσον αυτά δεν µεταβιβαστούν για τρία έτη από την αγορά τους.

Επιστροφή στο “Οικονομία”