Για συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας με κούρεμα του χρέους της χώρας, αλλά μετά τα μέσα του 2013 – αφού αρχίσει να λειτουργεί ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της ΕΕ – κάνει λόγο σε άρθρο γνώμης ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Μίκαελ Μάιστερ, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».
Ο στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ θεωρεί εκ του πονηρού τις εκκλήσεις για εξοστρακισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
«Οσοι ζητούν την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης, διότι μια τέτοια προοπτική θα πυροδοτούσε χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση απρόβλεπτων διαστάσεων και συνεπειών», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μάιστερ στο άρθρο του.
Ο συνεργάτης της γερμανίδας καγκελαρίου, που είναι αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στην Μπούντεσταγκ και επίσης αρμόδιος για οικονομικά θέματα εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών, προσθέτει ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να προετοιμαστούν για μια συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας μετά τα μέσα του 2013, όταν θα έχει τεθεί σε εφαρμογή ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών-μελών.
«Η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης σημαίνει ότι η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ θα περικοπούν τα χρέη της τόσο ώστε να καταστούν εξυπηρετήσιμα», εξήγησε ο Μάιστερ.
«Ενεργοποιήστε το ΕΣΠΑ»
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η επίσης γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων της ΕΕ που επιβλέπει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, σημειώνει ότι προτεραιότητα για τη χώρα είναι η χρήση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής.
«Το 70% των 20 δισ. ευρώ που είναι τα συνολικά κονδύλια του Ταμείου δεν έχουν απορροφηθεί. Τα κεφάλαια αυτά μπορούν να καλύψουν το κενό που άφησε η φυγή των ιδιωτών επενδυτών από τη χώρα», σημειώνει ο Ράιχενμπαχ στην εφημερίδα.
Και προσθέτει ότι η Ελλάδα «έχει να κερδίσει χρήματα από τον τουρισμό, από την ηλιακή ενέργεια και από τον αγροτικό τομέα. Οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να μειώσουν τους μισθούς για να τονώσουν την ανταγωνιστικότητά τους».
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η Νταϊάνα ήταν η πρώτη «κοινή θνητή» ύστερα από 300 χρόνια που παντρεύτηκε διάδοχο του βρετανικού θρόνου.
Μ. Μάιστερ: «Συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας το 2013»
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos