• Το Γνωρίζατε;
  • Η μετάλλαξη ενός γονιδίου στον εγκέφαλο ενός και μόνου ανθρώπου, πριν 10.000 χρόνια, οδήγησε στην ομιλία και στις ψυχικές νόσους!

«Δεν θα επιτρέψουμε» χρεοκοπία της Ελλάδας ή έξοδο από το ευρώ, τονίζει ο Ρεν

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Airetikos
Συντάκτης
Συντάκτης
Δημοσιεύσεις: 707
Εγγραφή: Πέμ 24 Μαρ 2011, 19:24

«Δεν θα επιτρέψουμε» χρεοκοπία της Ελλάδας ή έξοδο από το ευρώ, τονίζει ο Ρεν

Δημοσίευση από Airetikos »

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή χρεοκοπία, τονίζει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, σημειώνοντας πως είναι «απάτη να πιστεύει κανείς» πως ακόμη και μία ελεγχόμενη χρεοκοπία θα μπορούσε να γίνει με νοικοκυρεμένο τρόπο. Οποιοδήποτε από αυτά τα ενδεχόμενα θα είχε ανυπολόγιστο κόστος για την Ευρωζώνη, υπογράμμισε ο Επίτροπος -άποψη την οποία συμμερίζεται, μεταξύ άλλων και η Αυστρία, που κρίνει πως ακριβώς για αυτό η συνέχιση της βοήθειας στην Ελλάδα είναι πιο συμφέρουσα από μία ελληνική χρεοκοπία.

Μιλώντας την Πέμπτη στο πλαίσιο της συνόδου της G20 στην Ουάσινγκτον, ο Φινλανδός επίτροπος υπογράμμισε ότι «είναι απάτη η εκτίμηση ότι μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να γίνει με νοικοκυρεμένο τρόπο».

Οι Ευρωπαίοι, σημείωσε ο επίτροπος δεν πρόκειται να επιτρέψουν μια «ανεξέλεγκτη χρεοκοπία», ούτε και έξοδο από την ευρωζώνη, επειδή αυτό «θα προκαλούσε τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημιά» σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

«Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα» επέμεινε ο Όλι Ρεν.

Σχετικά δε με τις διαφορές ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση της σημερινής κρίσης, την ώρα που οι ΗΠΑ ζητούν νέα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας, σημείωσε πως η ευρωπαϊκή θέση είναι σαφής πως «η επιβράδυνση δεν αποτελεί αιτιολογία για να σταματήσουμε να βάζουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά μας».

Αυτό είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, σημείωσε ο επίτροπος. Απευθυνόμενος μάλιστα σε οικονομολόγους που ζητούν μια «επιθετική ανάκαμψη» της οικονομίας, ο Ρεν σημείωσε ότι σε ορισμένες χώρες δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ελιγμών.

Αυστρία: Πιο συμφέρουσα, λόγω του ρίσκου, η συνέχιση της βοήθειας

Στην ίδια λογική, και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ τόνισε στη Βουλή της χώρας πως η συνέχιση της στήριξης προς την Ελλάδα -με συμμετοχή της Βιέννης- είναι πιο συμφέρουσα από τη χρεοκοπία της χώρας εξαιτίας της ζημιάς που θα προκαλούσε στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Απαντώντας σε σχετική επερώτηση από τον ακροδεξιό «Συνασπισμό για το Μέλλον της Αυστρίας», η Φέκτερ παρέθεσε σειρά συνεπειών που θα είχε ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία ή και διάλυση της Ευρωζώνης -σημειώνοντας πως μόνο η κρίση του 2008 είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των αυστριακών εξαγωγών κατά 24 δισ. ευρώ, κάτι που μπορεί να επαναληφθεί ακόμη χειρότερα σε περίπτωση προβλημάτων στην Ευρωζώνη, με επιπτώσεις στην εσωτερική απασχόληση, τη ζήτηση της εσωτερικής αγοράς και στο ρυθμό ανάπτυξης.

Απαντώντας στα περί δήθεν κατασπατάλησης από την αυστριακή κυβέρνηση δισεκατομμυρίων ευρώ των Αυστριακών φορολογούμενων στη βοήθεια «προς την ήδη χρεοκοπημένη Ελλάδα», η κα Φέκτερ υποστήριξε ότι είναι υψίστης σημασίας να αναζητηθεί με αντικειμενικότητα και υπευθυνότητα μια λύση και η ίδια δεν προσφέρεται για πολεμική και προτάσεις, που θα κόστιζαν στον Αυστριακό φορολογούμενο πολύ περισσότερο από το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η Φέκτερ, υπερασπιζόμενη το πρόγραμμα στήριξης, έκανε εκτενή αναφορά στους όρους του και τις δεσμεύσεις της Αθήνας για σειρά μέτρων για μεταρρυθμίσεις, επιστροφή στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα, τα οποία συνδέονται με περικοπές δαπανών, φοροεισπρακτικά μέτρα, ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.

Επιστροφή στο “Διεθνή”